6 dingen die je moet weten voordat je naar Lissabon gaat

Begin maart waren vriendinnetje Nanda en ik een paar dagen in Lissabon. Gewoon voor de leuk, met z’n tweeën op een citytrip. Normaal gesproken verdiep ik me van tevoren compleet in een bestemming. Dan maak ik een lijst van talloze hotspots, zoek ik naar leuke bezienswaardigheden etc. Nu heb ik er totaal geen tijd voor gehad en wist ik dus ook niet zo goed wat ik van Lissabon moest verwachten. Ik had me niet echt ingelezen in de stad en werd, gelukkig!, echt een beetje op sleeptouw genomen door Nanda. Nu we een paar dagen in Lissabon hebben verbleven zijn me een aantal dingen wel opgevallen. Praktische zaken vooral, die handig waren geweest om van tevoren te weten. Omdat ik nogal van het tips delen ben zet ik voor jou vandaag 6 Lissabon tips op een rij die je moet weten voordat je naar de Portugese hoofdstad gaat. Gewoon omdat het handig is en je me er later ongetwijfeld dankbaar voor zult zijn. Zo ga je in ieder geval goed voorbereid op reis.

1. Lissabon is niet echt een shopstad

Zowel Nanda als ik vinden het leuk om tijdens een citytrip ook een beetje te winkelen. We zoeken de stad er niet per se op uit maar vinden het wel leuk als we af en toe wat winkels in kunnen tussen alle sightseeing door. We zijn in ieder geval tot de conclusie gekomen dat we Lissabon niet echt een shopstad vinden, je hoeft hier niet heen als je de toerist uithangen niets vindt maar vooral wilt winkelen. Daarvoor kun je toch echt beter naar Parijs of Londen gaan. Natuurlijk zijn er wel wat winkels hoor en zijn er ook twee grote shoppingmalls, maar die shoppingmalls liggen een einde van het centrum af en de winkels in het centrum zijn wat versnipperd.

2. Geloof openingstijden volgens Google niet altijd

Dit is een punt waar je vooral in het laagseizoen rekening mee moet houden. Het is natuurlijk ideaal dat we met het EU internet tegenwoordig overal waar we zijn direct locaties en openingstijden kunnen checken, maar vertrouw die informatie niet altijd! Wij hebben in Lissabon een paar keer voor een dichte deur gestaan, ondanks dat een restaurant volgens Google Maps gewoon open zou zijn. Nu is het sowieso vrij lastig om openingstijden van restaurants in Lissabon te achterhalen overigens, ook op Facebook of eigen websites is het niet altijd duidelijk. Er is niet heel veel wat je hieraan kunt doen natuurlijk, maar het is misschien wel handig om voordat je op pad gaat alvast een plan B te hebben voor het geval je dus voor een dichte deur komt te staan. Hoef je niet lastminute op zoek naar een alternatief en dat is ook wel prettig. Zeker als je trek hebt. #hangry.

Lissabon tips

3. Trek goede schoenen aan

Negen van de tien straten in Lissabon zijn abnormaal steil. Maar echt, je bent continu aan het klimmen. Mijn Fitbit registreerde per dag gemiddeld zo’n 110 trappen dus je kunt je er vast een voorstelling van maken. Goede schoenen zijn dus een must. Hoewel ik het op warme dagen heerlijk vind om op teenslippers rond te lopen, zou ik dit in Lissabon niet graag doen. De kans is groot dat je je verzwikt op een van de vele klinkertjes en scheef liggende tegels. Zorg als het even kan ook voor een beetje profiel onder de zolen. Mocht het een keertje regenen of de stoep gewoon nat zijn van het een of het ander dan glijd je onwijs snel uit in Lissabon. Zelf liep ik alle dagen op mijn Nikes maar ik kwam erachter dat deze geen/nauwelijks profiel hadden. Resultaat? Op de regenachtige dagen glipte steeds mijn voet weg waardoor ik heel krampachtig ging lopen op een gegeven moment. Niet heel ideaal!

4. Wees bereid te wachten op een tafel bij een goed restaurant

In Lissabon vind je tal van goede restaurants, wat dat betreft is de stad écht foodie walhalla. Het ding is alleen dat heel veel andere mensen dit ook weten en dat er niet bij ieder restaurant een gelegenheid is om te reserveren. Als dit er overigens wel is: DOE HET! Toen wij bij A Cevicheria wilden eten kwamen we erachter dat het om te beginnen een heel klein restaurantje is maar dat er ook geen mogelijkheid is om te reserveren. Eenmaal aangekomen moesten we ruim een uur wachten op een tafel. Geen straf want buiten aan de bar kon je gewoon een hapje en drankje bestellen en bovendien was het lekker weer, maar houd er wel rekening mee dat je, ook al heb je trek, soms lang moet wachten voordat je daadwerkelijk aan tafel kunt.

5. Boek geen citytrip voor langer dan een week

Hoe leuk en gezellig we Lissabon ook vonden, na drie dagen hadden we de stad wel gezien. Sterker nog, op de derde dag zijn we zelfs Lissabon uit gegaan om een ander dorp te bezoeken. Nu is het wel zo dat we een selectie hebben gemaakt in de bezienswaardigheden en hadden we ongetwijfeld nog wel een dag of twee kunnen vullen in Lissabon, maar persoonlijk zou ik zeker niet langer dan een week gaan. En misschien is dan zelfs een hele week wel te lang. Neemt niet weg dat ik Lissabon echt fantastisch vond en er zeker nog eens heen wil trouwens.

6. Installeer de Uber app voor vertrek

Tot slot een praktische trip wat betreft het verplaatsen binnen Lissabon. Je kunt redelijk veel wandelend doen hoor als je daar niet vies van bent. De afstanden zijn soms wat groot en vooral vanwege de steile wegen kan het een uitdaging zijn, maar het is te doen. Wat ons echter is opgevallen is dat taxi-service Uber echt súper goedkoop is in Lissabon. Vergeleken met Nederland kost het geen drol. De receptionist in ons hotel vertelde ook al dat Uber vanaf het vliegveld een stuk goedkoper is dan de normale taxi-services. Zorg voor vertrek dus dat je de Uber app hebt geïnstalleerd op je telefoon als dit nog niet het geval is. Het is snel, werkt goed en dus goedkoop. Ideaal als je een tripje wilt maken naar de shopping malls of geen zin meer hebt om verder te lopen.

Thank me later voor deze Lissabon tips! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close