Travelreport Alentejo #1 – Dag 1

Iedere keer dat ik voor OMF weer op reis mag knijp ik mezelf even in mijn armen. Is dit echt? Ja! Wat heb ik toch een fantastische baan. Van 29 september tot en met 2 oktober verbleef ik in Alentjo – Portugal. Het was mijn eerste keer in Portugal en hoewel ik altijd dacht dat het te vergelijken was met Spanje, bleek dit achteraf toch iets anders te zijn. Deze keer besloot ik geen Snapshot Diary’s te plaatsen maar highlights uit de reis te plukken die ik graag met jullie wil delen. Wel heb ik er deze keer voor gekozen om een Travelreport te schrijven, een beknopt overzicht van wat ik allemaal tijdens deze reis heb gedaan. En het eerste deel van dit report lees je nu!

Dag 1 was eigenlijk niet de eerste dag want op maandag vlogen we rond 18.00 uur in een kleine drie uur naar de luchthaven van Lissabon. Omdat het donker was toen we aankwamen en we nog een dikke twee uur in de bus moesten zitten voor we aankwamen bij onze eerste accommodatie van de reis, heb ik niet veel van het land gezien. Om 23.00 uur (het is in Alentejo een uur vroeger dan in Nederland, dus gevoelsmatig was het al 00.00 uur) schoven we nog even aan voor een snel diner maar daarna was het toch echt tijd om naar bed te gaan.

Travelreport AlentejoBij het wakker worden in Vila Galé Clube de Campo werden we bedolven in een sfeer die ik als typisch voor Alentejo wil omschrijven: rust. Witte gebouwen, uitgestrekte landschappen met olijfbomen en druivenstruiken. Geen straf! Vila Galé Clube de Campo is een enorm kindvriendelijke locatie met een zwembad, een speeltuin, kinderboerderij en een tennisbaan en hierdoor is het een fijne uitvalsplek voor de inwoners van Évora, de hoofdstad van Alentejo.

Travelreport AlentejoNa het ontbijt vertrokken we richting Herdade dos Grous, een wijnmakerij en tevens hotel waar ieder jaar maar liefst 600.000 flessen wijn worden geproduceerd afkomstig van de vele druivenstruiken die uitstrekken over een gebied van 73 hectare. Over Herdado dos Grous vertel ik jullie later in een apart artikel meer.

Travelreport AlentejoWijnmaker Sam Davies (geen Portugees inderdaad, hij is geëmigreerd vanuit Nieuw Zeeland) legde ons urenlang van alles uit over het produceren van wijn en de wijnen die zij maken. We genoten van een picknick, proefden wijnen die nog midden in het fermentatieproces zaten en werden verwend met een uitgebreide lunch.

Travelreport AlentejoRond 15.30 uur vertrokken we in de richting van Alqueva voor een kort bezoekje aan de stuwdam daar. Het meer dat door deze stuwdam is ontstaan neemt een gebied van 250km2 in beslag en voorziet vele boeren in de regio van water.

Travelreport AlentejoNa een rit van ongeveer een uur kwamen we aan in onze accommodatie voor de volgende nacht: Horta da Moura. Horta da Moura ligt tegen de heuvel aan en biedt daarom – zeker vanuit de infinity pool! – een mooi uitzicht over de bergen. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen met ruime kamers, voorzien van airconditioning en een badkamer met ligbad.

Travelreport Alentejo

Travelreport Alentejo

Travelreport AlentejoOp de top van de heuvel ligt het vestigingsdorpje Monsaraz. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Alentejo en zie je in de verte de Spaanse grens liggen. Bovenop de stierenvechtersarena, die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt hiervoor, zagen we in enkele minuten de zon onder de horizon zakken. Práchtig. Ik vertel je later meer over Monsaraz.

Om 20.00 uur was het voor ons uiteindelijk tijd om te dineren bij Horta da Moura, maar niet voordat we het zwembad nog even hadden bezocht. Ook in het donker is het een pareltje. Hoewel het eten een beetje tegen viel, ook hier: later meer, was het een gezellige avond. Leuke afsluiting van de eerste echt dag in Alentejo, hoewel we allemaal het gevoel hadden alsof we er al dagen waren.

Opvallende verschillen tussen Portugal (of in ieder geval Alentejo) en Spanje tot zover:

 • De mensen in Portugal zijn een stuk relaxter, meer bescheiden ook. Kom echter niet aan hun geschiedenis, dat kunnen ze namelijk niet waarderen.
 • De Portugese keuken is opvallend zout én zoet. Het eten is er op de een of andere manier minder verfijnd dan in Spanje.

Fijne observaties:

 • Je kunt in Portugal fantastisch van het land leven. Olijven, citroenen, perziken, meloenen, aardappelen… Werkelijk alles wordt met liefde verbouwd en dit is te proeven.
 • Hoewel het platteland van Alentejo licht heuvelachtig is is het alsnog best gevarieerd. Vergezichten met her en der een olijfboom in het groene gras, mooi aangelegde wijngaarden en kabbelende beekjes.

Morgen het tweede deel van het Travelreport Alentejo met daarin dag twee en drie.

Join the Conversation

 1. Bianca says:

  Portugal is zo’n fijn land! Eerder was ik in de Algarve en vorige week in het midden & noorden en dat was zo anders! Je reisverslagen zo vind ik erg leuk!

 2. MySimplySpecial says:

  Wat een mooie foto’s!

 3. Eline says:

  Het klinkt echt fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close