Travel Tuesday: Allergiekaartjes

Moeten leven met een voedingsintolerantie is niet altijd makkelijk, zeker niet wanneer je op vakantie gaat en je geen idee hebt welke ingrediënten er verwerkt zijn in de traditionele gerechten. Hoewel buffetten in hotels vaak ingesteld zijn op de Westerse toeristen, is dit wanneer je gaat eten als een local wel anders. Uiteraard kun je bij de bediening altijd aangeven dat je een bepaald ingrediënt niet kunt eten, maar dan moet je er wel voor zorgen dat ze goed begrijpen wat je bedoelt. Om mogelijke taalbarrières te doorbreken heb ik een aantal allergiekaartjes voor je bij elkaar gezocht die je kunt uitprinten en mee kunt nemen op vakantie. Zo weet je zeker dat de kok in dat ene restaurant waar je graag wilt eten rekening houdt met jouw voedselwensen en dat jij optimaal kunt genieten van het lekkere eten zonder nare gevolgen.

Notenallergie

AllergiekaartjeSpaans

AllergiekaartjeChinees

AllergiekaartjeJapans

AllergiekaartjeFrans

Glutenintolerantie

gluten_arabischArabisch

gluten_thaisThais

gluten_fransFrans

Lactoseintolerantie

lactose_chineesChinees

lactose_arabischArabisch

lactose_thaisThais

Schaal- en schelpdieren allergie

schelp_spaansSpaans

schelp_fransFrans

schelp_japansJapans

Meer van deze allergiekaartjes kun je vinden op Brokerfish.com. Wanneer je Google gebruikt vind je ook een hoop andere allergiekaartjes in diverse talen.

Join the Conversation

 1. Kirsty says:

  Wat superhandig zeg! Ik heb wel een aantal allergieën en eet daarom bijvoorbeeld vaak geen vlees als ik ergens in het buitenland ben, omdat ik niet altijd weet hoe ik moet vragen of er geen varkensvlees inzit ;)

 2. Natasha says:

  Wat ontzettend handig, zelf heb ik gelukkig geen voedsel-allergie maar wel een allergie voor penicilline. Ga ook maar eens op zoek of dat soort kaartjes er zijn..

  1. Eveline says:

   Hoi Natasha,

   Ik ben ook allergisch voor penicilline. Heb jij zo’n kaartje ervoor gevonden om het mee te nemen op reis?

 3. Handig! Ik ben zelf allergisch voor de mafste dingen. Lactose is nog niet zo gek, maar ik kan bijvoorbeeld niet tegen paprikapoeder, maar wel tegen de groente zelf. En bijvoorbeeld ook voor lupine. Probeer die dingen maar eens uit te leggen haha. Negen van de tien keer lukt dat in het Nederlands al niet.

  Maar zou natuurlijk zelf voor de vakantie zo’n kaartje kunnen maken.

 4. Our Taste Book says:

  Ooooooh superhandig!
  Ik probeerde in Spanje m’n noten allergie uit te leggen maar dat ging niet heel lekker! Super handig dit!

 5. Annebelle says:

  Ook handig voor vegetariërs!

 6. Felicia says:

  Jammer dat mijn allergien niet bij de standaard horen haha (steenvruchten maar mango dan weer niet, tomaat (alleen saus zonder pitten en schillen die helemaal door gekookt is bijv ketchup), paprika en het gif wat op fruit gespoten word (wassen van fruit heeft daarbij geen zin))

 7. Hilde says:

  Het Franse kaartje klopt niet. Er staat dat je allergisch bent voor noten, maar vervolgens gaat het ook over pinda-olie en andere pindaproducten (pinda = arachide). Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten! Mijn zoon is allergisch voor alle soorten noten, maar niet voor pinda’s. Dat zijn twee verschillende allergieën – hoewel het natuurlijk voorkomt dat mensen voor beide allergisch zijn, maakt dit het wel onduidelijker voor het keukenpersoneel.

  In Frankrijk heb je trouwens meer kans op besmetting met amandelmeel (farine d’amande), omdat dit in veel soorten gebak wordt gebruikt. Veel mensen die allergisch zijn voor bepaalde noten zijn niet allergisch voor amandelen en cashews, maar mijn zoon helaas wel…

  Op de website van de stichting voedselallergie is meer informatie te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close