Deze Speculoos koeken met witte chocolade hebben jullie wellicht al eens voorbij zien komen op Instagram. Dat kan, want het was het eerste exclusieve nieuwsbriefrecept dat ik maakte, toen ik nog iedere maand de OMF nieuwsbrief verstuurde.
Inmiddels heeft de maandelijkse nieuwsbrief plaatsgemaakt voor een WhatsApp-kanaal en deel ik de recepten die ik iedere maand exclusief heb gemaakt, nu ook op OMF. Want tja, die recepten zijn ook gewoon té lekker om in de vergetelheid te raken!
Vandaag is het dus de beurt aan wellicht wel het populairste recept van de afgelopen jaren.
Grote koeken bakken
Ik ben dol op grote koeken bakken. Ik vind het zo’n ultieme traktatie als rijkelijk gevuld koekdeeg wordt omgetoverd tot van die MEGA koeken waar je naderhand stampvol van zit. Want ja, zulke grote koeken zijn eigenlijk net een maaltijd.
En juist in deze januarimaand, waarin iedereen druk bezig is met zijn/haar goede voornemens, gezond eten en wellicht de suikers even laten staan, vind ik het leuk om een recept als deze te delen. Want voor mij draait alles om balans. En naast gezonde maaltijden, hoort daar af en toe ook zo’n foute grote koek bij.
Het succes van het maken van zulke koeken zit hem in het goed laten afkoelen van het deeg. Op die manier blijven de koeken uiteindelijk lekker hoog en dik. Die minimaal 2 uur laten afkoelen in de koelkast, zoals je zometeen in het recept kunt lezen, moet je dus ook echt aanhouden. Heb je iets minder tijd, leg de bollen koekdeeg dan een uurtje in de vriezer.
Goed afgekoeld koekdeeg loopt in de oven niet te ver uit en dat is de bedoeling. De koeken moeten namelijk vooral dik zijn. We willen er geen grote plaatkoek van maken.
Laat de koeken na het bakken volledig(!) afkoelen. Je zult namelijk merken dat ze vrij zacht uit de oven komen. Dit hoort! Na het afkoelen worden ze weer een stukje steviger. Juist bij het bakken van zulke grote koeken mag de binnenkant wel wat smeuïg blijven, maar de buitenkant moet wel echt gebakken zijn. Geduld is daarbij dus een moetje.
Lotus koeken
Speculoos is de nieuwe gezouten-karamel trend geworden geloof ik. O-ve-ral kom je producten met Speculoos erin tegen. Ik kwam in de supermarkt laatst zelfs een pannenkoekenmix tegen met daarin Speculoos verwerkt! Weet niet of ik daar nou zo enthousiast van word, maar enfin. Van deze Lotus koeken word ik dat wèl.
Het was mijn bedoeling om de Speculoos koeken ook écht naar Speculoos te laten smaken en dus verwerkte ik er zowel Lotus pasta als Lotus Sepculoos koekjes in. Zo heb je bij iedere hap echt die lekkere Speculoos koek-smaak te pakken en dat is wat je wil.
De witte chocolade heb ik puur voor de kleur toegevoegd, maar voor de bite (ik gebruikte bakvaste chocolate chips) en smaak bleek dat toch ook wel een hit te zijn.
In het recept staat trouwens dat je de gladde pasta moet gebruiken, maar dit hoeft niet per se. Vaak is de pasta met koekkruimels wat duurder in de winkel en in het geval van deze koeken proef je het verschil in pasta’s niet. Zou zonde zijn als je te veel geld betaalt en er niets van merkt, toch?
Lotus Speculoos koekjes recepten
Hoewel ik niet echt iemand ben die meeloopt met (food)trends, staan er al behoorlijk wat recepten met Lotus Speculoos koekjes op OMF. Mijn absolute favorieten:
- Brownies recept met koek & Speculoos, zo lekker als je dol bent op brownies maar wel een keertje klaar bent met de standaard variant. De koeklaag bovenop de brownies heeft een hele andere textuur dan de brownies en dat maakt dit een heel verrassende zoete snack.
- Bladerdeeg broodjes met Speculoos, heel lekker om te serveren bij een uitgebreid ontbijt. Maar door de zoete smaak, zouden ze zelfs als hapje bij de koffie kunnen.
- Dulce de leche ijs met Speculooskoekjes, een lekker winterse ijssmaak, perfect voor deze tijd van het jaar dus. Als je zin hebt in ijs op dit moment.
- Speculoos carrotcake, next level carrot cake. Met Speculoos crème en verkruimelde Lotus Speculoos koekjes. Zo ongelofelijk lekker. En machtig, net als de koeken hieronder.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Speculooskoeken met witte chocolade
Ingrediënten
Voor de koeken:
- 125 g boter – op kamertemperatuur
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g fijne kristalsuiker
- 4 el Speculoos (glad)
- 1 tl vanille-extract
- 2 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 365 g bloem
- snuf zout
- 50 g bakvaste chocolatechips (wit)
- 6 Speculooskoekjes – gebroken
En verder:
- 50 g Speculoos – gesmolten
Instructies
- Klop de boter met beide soorten suiker romig. Voeg de Speculoos, vanille-extract en de eieren toe en klop dit nog even mee.
- Doe dan het bakpoeder, de bloem, zout, chocolatechips en de in stukken gebroken Speculooskoekjes in de kom en kneed dit tot een stevig koekdeeg.
- Vorm 6 grote ballen van het kookdeeg en leg deze minimaal 2 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bak de koeken in het midden van de oven in 12 minuten (bijna) gaar. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat.
- Drizzle de opgewarmde Speculoos over de koeken en strooi er desgewenst nog verkruimelde Speculooskoekjes overheen. Bewaar de koeken luchtdicht buiten de koelkast.
Hoi Sabine! In de bereidingswijze staat bij stap 1 “Klop de boter met beide soorten suiker romig.”, maar in het recept staat maar één soort suiker. Welke moet er nog bij? :)
Groetjes!
Ho, daar moet nog 100g fijne kristalsuiker bij. Dank voor je oplettendheid, ik heb het toegevoegd!
Ik heb deze koeken vorige week gemaakt, wat zijn ze fantastisch lekker! Maar ook enorm groot. Als ik van 1 koek 2 of misschien wel 4 kleinere koeken zou willen maken, wat doet dat met de baktijd? Enig idee?
Dan verandert er niet zoveel. De baktijd kun je op 10-12 minuten houden.
Dankjewel, ga ik proberen!