Brownies recept met koek & Speculoos

Yes, tijd voor weer een héérlijk brownies recept. Daar staan er inmiddels al tientallen van op OMF, maar het is wat mij betreft iets waar je eindeloos mee kunt variëren.

Deze keer ging ik aan de slag met brownies met koek & Speculoos. Jawel! Bovenop de fudgy brownies laag zit een krokante koek-laag en daartussen heerlijk zachte Speculoos.

Een bommetje inderdaad, maar het is dan ook niet voor niets Fastfood Friday!

brownies maken

Waar komen brownies eigenlijk vandaan?

Ik ben de laatste tijd een béétje aan het spelen met ChatGPT. Misschien heb je er wel eens van gehoord, artificial intelligence. Het gaat me een beetje ver om hele teksten te laten schrijven door een soort van robot, maar ik vind het wel leuk om het af en toe te gebruiken voor wat meer achtergrondinformatie.

Deze keer ging ik op zoek naar de herkomst van brownies. Want waar komen brownies eigenlijk vandaan? Ik maak ze al járen voor Ohmyfoodness, maar heb er nooit echt bij stil gestaan wie nou ooit het allereerste brownie-recept heeft bedacht.

Wat blijkt nou: er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van brownies. En niemand kan het eens worden over de échte herkomst van het chocoladecakeje.

Drie veel voorkomende theorieën:

  1. Chicago World’s Fair (1893): Een veel voorkomende theorie is dat brownies voor het eerst werden geïntroduceerd op de Chicago World’s Fair in 1893. Het verhaal gaat dat een kok in het Palmer House Hotel in Chicago per ongeluk het bakpoeder vergat toe te voegen aan een chocoladecake, waardoor deze plat en compact werd. Deze “uitvinding” zou de basis hebben gelegd voor het brownierecept zoals we dat nu kennen.
  2. New England: Sommige mensen beweren dat brownies hun oorsprong vinden in New England, waar een recept voor “Bangor Brownies” in een kookboek uit 1896 verscheen. Deze brownies bevatten geen chocolade, maar werden gemaakt met stroop en werden meer als een koekje beschouwd . Klinkt wat mij betreft niet echt als een plausibele herkomst voor de brownies zoals wij ze kennen, vind je wel? Klinkt meer als een stroopkoek!
  3. Een chocoladebedrijf in het begin van de 20e eeuw: Anderen beweren weer dat een chocoladebedrijf in de vroege 20e eeuw verantwoordelijk is voor het bedenken van het brownierecept en het populair maken ervan door het op te nemen in hun marketingmateriaal.

Toch wel grappig om iets meer te weten te komen over een populair cakeje als deze, vind je niet?

brownies met koek

Het lekkerste brownies recept

Het lekkerste brownies recept is wat mij betreft mijn basisrecept voor fudgy brownies. In de wereld van brownies geldt over het algemeen dat er twee soorten brownies zijn: fudgy brownies en cakey-brownies.

Fudgy brownies zijn, zoals de naam al doet vermoeden, wat plakkerig. Ze zijn compacter, niet echt te vergelijken met een cake en het zijn van die brownies die echt aan je gehemelte blijven plakken. Dat zijn mijn favorieten!

De cakey brownies hebben een meer cake-achtige structuur. Ze zijn wat luchtiger, maar hebben wel gewoon zo’n typische browniesmaak.

Sinds ik de fudgy brownies een keer heb gemaakt, gebruik ik dat recept vrijwel altijd als basis voor iedere brownie-variatie die ik maak. De fudgy brownies worden gemaakt met de volgende ingrediënten:

  • 125 g boter
  • 175 g pure chocolade
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 75 g bloem
  • 50 g ongezoet cacaopoeder
  • 1/2 tl zout

Browniebeslag heb je in no-time gemaakt en na 30-35 minuten bakken in de oven, zijn je brownies al klaar. Het is eigenlijk net zo eenvoudig als het maken van een basis cakerecept.

brownies recept

Brownies maken met koek & Speculoos

Zoals ik al zei, kun je op Ohmyfoodness al ongelofelijk veel recepten voor brownies vinden. Je vindt ze allemaal op deze pagina. Deze keer ging ik brownies maken met koek & Speculoos!

Voor de koek & Speculoos brownies gebruikte ik het brownie-recept van de fudgy brownies zoals hierboven beschreven en verder een heel standaard koekdeeg. Aan beide lagen voegde ik een snuf zout toe. Ik vind het altijd wel lekker als je het zout goed kunt proeven, maar die keuze moet je uiteraard voor jezelf maken.

brownies speculoospasta

Brownies met Speculoos pasta – tip!

Tussen de brownielaag en koeklaag ging een laagje Speculoos pasta. Omdat Speculoos pasta natuurlijk ontzettend plakkerig is, kun je het niet zo makkelijk over de brownielaag verspreiden. Daarom heb ik het anders aangepakt.

Ik heb een vel bakpapier gebruikt en daarop de omtrek van de gebruikte bakvorm (een vierkante van ongeveer 20×20 cm) gebruikt. Binnen die omtrek heb ik de Speculoos pasta uitgesmeerd als vierkante plak.

Het bakpapiertje met daarop de Speculoos pasta heb ik een uur tot anderhalf uur in de vriezer gelegd. Zo kon ik de hele plak makkelijk van het bakpapier af tillen en op het brownie beslag leggen.

Tippie van flippie!

Ik gebruikte voor deze brownies overigens Speculoos pasta met stukjes koek van AH eigen merk. Maar je kunt iedere variant gebruiken die je lekker vindt uiteraard.

Goed, op naar het recept!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

brownies met speculoos
4 van 2 stemmen

Brownies met koek & Speculoos

Eten voor je ziel, zo noem ik deze brownies met koek & Speculoos. Het recept combineert het beste van allerlei werelden, en daar kun je alleen maar gelukkig van worden. Fudgy brownies, krokante koek en daartussen Speculoos pasta. Yummmm.
Porties16 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Vriestijd Speculoos 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 35 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 5 dagen

Benodigdheden

  • vel bakpapier
  • vierkante bakvorm 20×20 cm
  • 2 beslagkommen

Ingrediënten

  • 200 g Speculoos pasta

Fudgy brownies

  • 125 g boter
  • 175 g pure chocolade – in stukken
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 75 g bloem
  • 50 g ongezoet cacaopoeder
  • 1/2 tl zout

Koekdeeg

  • 100 g boter – op kamertemperatuur
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 g bloem
  • snuf zout

Instructies

  • Trek de omtrek van de vierkante bakvorm over op het bakpapier en smeer binnen deze omtrek de Speculoos pasta uit tot een plak. Leg de pasta 1,5 uur in de vriezer zodat het wat steviger kan worden.
  • Vet de bakvorm in en verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Smelt voor de brownielaag de boter en chocolade in een steelpannetje.
  • Klop ondertussen in een beslagkom de suiker met de eieren luchtig.
  • Schenk al kloppend de boter-chocolademix bij het suikermengsel en klop nog even goed door.
  • Spatel dan de bloem, cacaopoeder en het zout door de mix, tot alle ingrediënten zijn gemengd.
  • Schep het browniebeslag in de bakvorm.
  • Haal de plak Speculoospasta uit de vriezer. Haal de plak voorzichtig van het bakpapier af en leg deze op de brownielaag.
  • Kneed voor het koekdeeg alle ingrediënten door elkaar, tot deze goed zijn gemengd.
  • Verdeel het koekdeeg in plukken over de Speculoos pasta in de bakvorm.
  • Bak de brownies 35 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen voordat je ze in stukken snijdt.
Gang: nagerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Bakken, brownies, fastfood friday, pure chocolade, speculoos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close