Zuurkoolschotel

Och zuurkool, ik vind het zo lekker. Zuurkoolstamppot is een van de stamppotten die ik vroeger thuis het vaakst at. En toen ging ik uit huis en samenwonen met een meneer die gruwelt van zuurkool. Nope, geen goede combinatie inderdaad. En daarom grijp ik als meneer het huis uit is de kans met beide handen aan om in de wintermaanden zuurkool te maken. Ik maak het eigenlijk altijd op dezelfde manier klaar maar ik was zo langzamerhand wel toe aan wat variatie. Deze Zuurkoolschotel is niet super spannend en exotisch maar wel heel erg smaakvol en lekker normaal.

Wat heb je nodig? (4 personen)

 • 1 kilogram aardappelen
 • 500 gram zuurkool (naturel)
 • 200 gram spekblokjes
 • 1 rookworst
 • 150 gram geraspte kaas
 • snuf nootmuskaat
 • snuf witte peper
 • zout

1. Schil en snijd de aardappel grof. Doe ze in een pan met water en leg de zuurkool hier bovenop. Kook de aardappelen ongeveer 20 – 25 minuten tot ze goed zacht zijn.

2. Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn.

3. Giet de aardappelen met de zuurkool af en stamp het geheel met een aardappelstamper. Breng de zuurkoolstamppot op smaak met nootmuskaat, witte peper en zout.

4. Schep de spekblokjes samen met het achtergebleven bakvocht bij de zuurkoolstamppot in de pan en roer even door.

5. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in.

6. Schep de zuurkoolstamppot in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.

7. Snijd de rookworst in plakjes en verdeel deze samen met de geraspte kaas over de zuurkoolstamppot in de ovenschaal.

8. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak de zuurkoolschotel ongeveer 20 minuten tot de kaas gesmolten is.

Mocht je nou restjes over hebben van deze zuurkoolschotel hè, bak het de volgende dag dan op in de koekenpan. Er gaat niets boven opgebakken stamppot. Ooohh..

Zuurkoolschotel

Join the Conversation

 1. nicole says:

  Ooh zuurkool is zo lekker. Het staat voor vanavond in de planning als gewone stamppot, maar ik ga nu toch echt deze versie maken, lijkt me super!

 2. Laura - Dagelijkse hap says:

  Ik vind een zuurkool stampot altijd super lekker. Wij doen altijd spekjes, ananas, kaas, en dan in de oven…. nu krijg ik er meteen zin in!

 3. Eva - eighty7 says:

  Herkenbaar :) het is mijn favoriete stamppot en ook mijn vriend vindt het vreselijk! Misschien kan ik hem toch nog eens overtuigen hiermee…

 4. Margot says:

  Haha nee zuurkool is niks voor mij. ;-)

 5. Mandy says:

  Oh heerlijk, afgelopen kerst hadden we een zuurkool stamppot bij de fazant. De zuurkool daarbij eerst adfespoeld en vervolgens gekookt in slagroom en dat door aardappelpuree. Heerlijk.

  1. Sabine Author says:

   Oh lekker! Dan smaakt de zuurkool wat milder he als je hem op deze manier klaarmaakt.

 6. Roxanne says:

  Zuurkool is heerlijk! En gelukkig vind mijn meneer dat ook ;) Deze schotel ga ik hem dan zeker ook eens voorschotelen

 7. Tanja says:

  Mijn mannetje is ook dol op zuurkool, gelukkig! ik kook het vaak, dan als gewone stamppot. Of rauw bij een broodje beenham Mmmm Maar ik kook de zuurkool niet samen met de aardappelen in één pan. Op de verpakking van de zuurkool staat dat als je ze samen kookt de aardappels niet goed gaar worden. Heb ik het dan al die tijd verkeerd gedaan?

  1. Sabine Author says:

   Ik heb er zelf totaal geen last van dat de aardappels niet gaar worden als je de zuurkool meekookt. Vraag me af dan waar ze dat op baseren ;) Voor mij werkt het in ieder geval. En het scheelt weer een pan.

 8. Vandaag gegeten. Ik eet zuurkool eigenlijk altijd op de traditionele wijze maar dit was een aangename afwisseling en was erg lekker. Ga zuurkool zeker nog zo eens eten.

 9. Yvonne says:

  Kan ik deze zuurkoolschotel ook al een dag van tevoren klaarmaken? En een dag later in de oven doen? Ik wil hem graag de ene dag klaarmaken en de andere dag meenemen naar mijn vriend en daar ben opwarmen in de oven.

  Groetjes Yvonne

  1. Sabine Author says:

   Ja hoor, dat kan zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close