Aardappeltortilla met zuurkool en appel

Het komt niet vaak voor, maar zo af en toe eet ik ’s avonds alleen. Een paar weken geleden had Tim een personeelsuitje waardoor ik eindelijk mijn oh zo geliefde zuurkool weer eens op tafel kon zetten. Tim gruwelt van zuurkool, alleen bij de geur begint hij al te kokhalzen. Lastig, want zuurkoolstamppot is juist mijn favoriet. Ik kan me echter voorstellen dat ik het ook niet fijn zou vinden om in een huis te komen dat ruikt naar koriander, dus ik zet nooit zuurkool op tafel als Tim thuis is. Maar goed, de kans deed zich weer eens voor en ik besloot direct maar eens te variëren met een recept. Ik maakte aardappeltortilla met zuurkool en appel. Heel anders dan zuurkoolstamppot, maar toch komen die vertrouwde smaken terug. Deze aardappeltortilla is vrij eenvoudig te maken, ik heb dan ook besloten de hoeveelheid ingrediënten zoveel mogelijk te beperken. Ik heb er nog even over getwijfeld om spekblokjes, kaas en rookworst toe te voegen. Puur om meer dat zuurkoolstamppot met een twist idee te krijgen, maar ik ben blij dat ik het uiteindelijk niet gedaan heb. De eenvoud van dit gerecht is juist wat het zo succesvol maakt. Ik wil je overigens op het hart drukken om de appel niet weg te laten uit dit recept, die zorgt namelijk echt voor een fijn zoetje en daarmee perfecte balans tegenover het zure van de kool.

Aardappeltortilla met zuurkool en appel

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb altijd een beetje ruzie met mezelf tijdens het bakken van een aardappeltortilla. Op de een of andere manier vind ik het altijd lastig om de tortilla om te draaien. Het makkelijkst is toch om dit met behulp van een deksel te doen. Schud tijdens het bakken af en toe met de pan om ervoor te zorgen dat de onderkant van de tortilla niet aan de pan vastplakt of schuif zo nu en dan je spatel even onder de tortilla om hem weer los te krijgen. Ook raad ik je aan te wachten met het op de deksel schuiven van de tortilla tot de bovenkant enigszins gestold is. Het wordt geheid een smeerboel als je dit niet doet (ik spreek uit ervaring). De deksel met tortilla keer je uiteindelijk om boven de koekenpan zodat de ongebakken bovenkant onderop komt te liggen.

Een andere optie is de tortilla afbakken in de oven, helemaal makkelijk want dan zit je niet met dat omkeer-gedoe. Je hebt hier wel een ovenbestendige koekenpan voor nodig maar naar mijn idee is dat sowieso iets onmisbaars in de keuken. Het volledig afbakken van de tortilla in de oven heeft ongeveer 15 – 20 minuten nodig op 180°C.

Hoe je het ook aanpakt, maak deze aardappeltortilla met zuurkool en appel gewoon. Je zult er geen spijt van krijgen!

Aardappeltortilla met zuurkool en appel

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

aardappeltortilla met zuurkool en appel

No ratings yet

Aardappeltortilla met zuurkool en appel

Porties2 personen

Ingrediënten

 • 400 gr vastkokende aardappelen in dunne plakjes geschaafd
 • 300 gr zuurkool
 • 1 appel in dunne plakjes geschaafd
 • 4 eieren
 • witte peper
 • zout
 • verse bieslook

Instructies

 • Verhit een beetje olie in een koekenpan. Doe hier de aardappelschijfjes bij en bak deze zonder ze te laten verkleuren in zo'n 20/25 minuten gaar.
 • Kook ondertussen de zuurkool samen met een paar eetlepels water in een pannetje in 20 minuten gaar.
 • Klop de eieren samen met de witte peper en een snufje zout los.
 • Voeg zodra de aardappelschijfjes gaar zijn de geschaafde appel en de zuurkool toe. Schep het geheel even goed om.
 • Schenk de opgeklopte eieren in de pan. Bak de onderkant van de tortilla zo'n 10 minuten op middelhoog vuur tot de bovenkant begint te stollen. Schuif vervolgens de aardappeltortilla op een deksel en keer deze boven de koekenpan om. Bak de tortilla nogmaals 5 minuten of tot hij volledig gaar is.
 • Garneer met verse bieslook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close