Pastéis de nata (de enige echte!)

Ongetwijfeld de meest gegeven tip toen ik jullie vroeg naar aanraders voor onze citytrip naar Lissabon: GA PASTÉIS DE NATA ETEN! Jongens, waar zien jullie me voor aan? Dachten jullie nou écht dat ik Portugals meest populaire gebakje, misschien wel hét foodicoon van het land zou overslaan? Natuurlijk niet. Ik was voornemens minstens iedere dag een pastéis te eten en dat is aardig gelukt. En wat ik stiekem al verwachte gebeurde ook: ik werd spontaan verliefd. Op OMF heb ik way back al eens een recept gedeeld voor pastéis de nata maar dat waren eigenlijk niet de echte. Meer een snelle, ‘foolproof’ variant. Het recept kwam totaal niet in de buurt van de echte taartjes.

Toen ik weer thuis was ontving ik een mailtje van Veltman Uitgevers. In mei van dit jaar komt namelijk de Nederlandse vertaling van Lisboeta – Recepten uit de Lichtstad van Portugal uit, een kookboek van Nuno Mendes, knéttertje vol met overheerlijke recepten uit Lissabon/Portugal. Of ze die mochten toesturen. Uiteraard! En hoera voor mij stond daar ook het recept in voor pastéis de nata, de enige echte – een véél betere versie dan die ik al online had staan. Natuurlijk kon ik het niet laten om het recept te testen en ging ik er zelf mee aan de slag. En oh jongens… wat zijn deze custardtaartjes gruwelijk lekker geworden zeg. Net zo lekker als de taartjes die ik in Lissabon heb gegeten. Ja echt. Het recept deel ik natuurlijk ook met jullie. Ik waarschuw je vast: het is een behoorlijk klusje om deze custardtaartjes te maken maar ik garandeer je dat het a. heel leuk is om te doen en b. echt de moeite waard is.

Mocht je fan zijn van de Portugese keuken en nieuwsgierig zijn naar het boek van Nuno Mendes, het verschijnt op 1 mei van dit jaar maar is alvast te preorderen via Bol.com. 


Klik hier als je de video niet kunt zien

Pasteis de nata

Pasteis de nata

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Pasteis de nata

3.59 van 72 stemmen

Pastéis de nata (de enige echte!)

Porties8 stuks

Ingrediënten

 • 1 rol vers bladerdeeg
 • 250 ml volle melk
 • 20 gr boter
 • 2 kaneelstokjes
 • 5 reepjes citroenschil
 • 2 el patentbloem
 • 1 tl maïzena
 • 225 gr fijne kristalsuiker
 • 150 ml water
 • 4 eidooiers

Instructies

 • Vet een muffinvorm in met gesmolten boter.
 • Rol het bladerdeeg over de breedte op en snijd het vervolgens in 8 stukken van 2 cm breed.
 • Duw de plakjes bladerdeeg in de muffinvormpjes en zorg voor een opstaand randje. Zet vervolgens de muffinvorm in de koelkast.
 • Doe voor de custard 150ml van de melk in een steelpannetje en voeg hier een deel van de citroenschil, de helft van de boter en een kaneelstokje aan toe. Breng dit voorzichtig aan de kook en haal vervolgens de citroenschil en het kaneelstokje weer uit de pan.
 • Klop ondertussen in een ander kommetje de bloem met de maizena, 2 eidooiers en de overige melk tot een klontvrij mengsel.
 • Schenk al roerend de warme melk in de kom en schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan. Laat het op laag vuur nog zo'n 5 minuten al roerend pruttelen tot het dikker begint te worden. Roer als laatste de rest van de boter door de custard.
 • Haal de pan van het vuur, dek de custard af en laat staan terwijl je de karamelsiroop maakt.
 • Doe voor de karamelsiroop de suiker samen met het andere kaneelstokje, de rest van de citroenschil en 75ml water in een steelpannetje.
 • Breng dit aan de kook en kook door tot een lichtbruine, geurige karamel ontstaat. Roer ondertussen niet in de pan maar beweeg hem af en toe voorzichtig.
 • Schenk zodra de karamel mooi bruin is geworden voorzichtig de rest van het water in de pan. Kook nog even door zodat alle harde stukjes verdwijnen.
 • Schenk de helft van de karamelsiroop bij de custard in de pan en klop dit klontvrij. Doe vervolgens de custard in een maatbeker, voeg de andere 2 eidooiers toe en klop deze er nog even goed door. Je hebt zo'n 300ml custard nodig. Heb je dit niet dan kun je nog een scheutje melk toevoegen.
 • Schuif een bakplaat op het bovenste niveau van de oven en verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op de heetste stand. Bij mij was dit 280°C.
 • Haal de muffinvorm uit de koelkast en schenk de bladerdeegcupjes vol met de custard.
 • Zet de muffinvorm op de hete bakplaat boven in de oven en bak de pastéis de nata in 9 - 10 minuten gaar. Zorg ervoor dat de bovenkanten mooi bruin kleuren.
 • Haal de pastéis de nata uit de oven en smeer de bovenkant in met nog wat karamelsiroop.
 • Laat de pastéis vervolgens 5 minuten afkoelen in de muffinvorm en daarna volledig op een rooster.
 • Strooi voor het serveren wat kaneelpoeder en poedersuiker over de pastéis de nata en zorg ervoor dat je ze buiten de koelkast bewaart. Eet ze bij voorkeur dus nog dezelfde dag.

Join the Conversation

 1. Daniëlle says:

  Wat zien ze er goedgelukt en lekker uit. Ik ga ze zeker een keer proberen.

 2. marja says:

  Ohh…die zien er echt uit zoals ik er in Portugal al zoveel van op heb :)
  Al zoveel recepten geprobeerd hier maar het was het iedere keer net niet. Het geheim zit hem ook in de hoge oventemperatuur heb ik wel eens gehoord in Portugal, mijn oven gaat niet hoger dan 250 gr maar ik ga van het weekend zeker proberen met dit recept en het kookboek komt ook zeker op mijn lijstje.
  Je hoort het nog hoe ze geworden zijn . Fijn weekend alvast.

 3. Sanne says:

  In de video gebruik je boter die door de custard gaat, maar in de beschrijving en bij de ingrediënten zie ik de boter er niet tussen staan. Hoeveel boter moet er gebruikt worden?
  Ze zien er heerlijk uit verder! Ga ze zeker een keer maken binnenkort :)

  1. Sabine Author says:

   Vergeten! Heb het inmiddels toegevoegd, je gebruikt 20 gram boter.

  2. derina says:

   Mis ik in de custard in het recept de eitjes niet?

   1. Sabine Author says:

    Nee hoor, zie stap 11.

 4. Mirthe says:

  Die wil ik heel graag maken! Mijn oven kan tot 300 graden, zou je dan ook aanraden hem op 300 te zetten?

  1. Sabine Author says:

   Ja, dat zou ik wel doen! Wel even goed in de gaten houden, kan maar zo dat ze dan minder lang nodig hebben natuurlijk.

 5. Prima gelukt, en smaken erg lekker.
  Kanttekening: die eetlepel en theelepel bloem en maizena, moeten wel afgestreken zijn volgens mij. En de rol verse bladerdeeg in de breedte oprollen was bij mij geen goed idee. In de breedte oprollen is ie 40 cm breed, en dat door 8,…neen. dus in de lengte opgerold, is 24 cm breed. bedankt voor het recept

  1. Vivianne says:

   Vers uit de oven, nog net een beetje lauw: erg lekker ondanks dat de bladerdeegbodem niet helemaal gaar was. Dus volgende keer de bakplaat gewoon in het midden! Wel effe een gedoe ze uit de muffinvorm te krijgen; langer laten afkoelen is volgens mij de tip voor mezelf

 6. Elisabeth says:

  Pastel de nata – nata betekent ‘room’. Waarom dan met melk en boter? Lijkt zo omslachtig…

 7. Alain says:

  Tip: Maak de bladerdeeg erg dun want anders heb je meer bladerdeeg dan custard en dan zijn ze niet echt zo lekker. Ze zagen er al wel verrukkelijk uit en de volgende keer zullen ze dus ook beter smaken.

 8. Maurice Duerinckx says:

  Beste,
  Waarom maakt ge zoveel karamelsiroop als ge maar de helft nodig hebt
  Groetjes
  Maurice

 9. Hallo Sabine,
  Mijn oven gaat ook tot 250 graden. Ik heb ze onder het midden gezet. 15 minuten was genoeg.
  Ze waren verrukkelijk, maar de custard was te doen. Ik heb nog custard over. Hoe krijg ik het dikker?
  Heb jij een idee voor mij?
  Groetjes van Anke

  1. Sabine Author says:

   Als je maizena gebruikt kan de custard eigenlijk niet meer te dun zijn. Een oplossing is om de custard nog iets langer door te laten koken zodat het nog wat extra tijd krijgt om in te dikken of eventueel iets meer maizena gebruiken.

 10. Babita says:

  Leuk dat je meld dat het de enige echte zijn. Helaas voor jou is het recept al jaren een geheim. Dat recept is in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém. Neemt natuurlijk niet weg dat jouw recept erg lekker is.

 11. Henny Lansink says:

  ik mis de regel dat je de custard in de vormen schenk

  1. Sabine Author says:

   Staat er gewoon tussen hoor, zie punt 13! :)

 12. Daan De Laat says:

  Hoi, net terug van Lissabon (één dag) en meteen alle spulletjes gekocht maar ik kreeg iets heel anders mijn vulling was heel dik ( wat heb ik verkeerd gedaan?) en mijn bladerdeeg werd pizza-deeg-achtig. weet je wat ik verkeerd doe? Zijn er verschillende soorten bladerdeeg bij AH?

 13. Lorianne says:

  5 sterren
  Ze zijn echt heerlijk! Ik krijg alleen het bladerdeeg niet goed gaar. Ik heb al minder bladerdeeg en langer in de oven bij 250°C geprobeerd, maar dat blijft erg lastig. Heb je daar nog tips voor?

  1. Sabine Author says:

   Hmm, dat is wel vreemd. Welk materiaal muffinvorm gebruik je?

 14. Shirley says:

  Huh ik zit echt paar keer de tekst te lezen maar zie niet waar de eieren er ingaan. Zelf weet ik wel hoe je een custard maakt dus ik denk bij je bloem mengsel maar ik zie het echt niet staan haha

 15. Wendy says:

  5 sterren
  Let op: mensen die niet vaak zoetigheid eten, smeken na de eerste om een tweede. :)

  Ik heb het afbakken bij een Amerikaan gezien op YouTube (oven zo hoog mogelijk) en van een Portugees sprekende mevrouw. Zij bakte ze af op 170°c. Ook hier kwam een donkerbruine blaar op.
  Misschien ga ik er eerst een op 170 proberen de eerstvolgende keer.

 16. Gonnie says:

  Hoi,
  Wat kan je de karamelsiroop nog meer voor gebruiken?
  Groetjes.

  1. Sabine Author says:

   Hmm, voor in de koffie, over het ijs… waar je karamel maar lekker bij vindt.

 17. Al vaak met succes gemaakt, maar wil dit recept ook eens proberen. Alleen heb je het eerst over karamelsiroop en bij een van de laatste stappen staat er ineens smeer ze in met kaneelsiroop. Word daar het zelfde mee bedoelt?

  1. Sabine Author says:

   Oh, dat is een foutje. Twee keer karamelsiroop moet het zijn. Ik ga het direct even aanpassen.

 18. Martine says:

  Oei, bij ons was het oprollen van de bladerdeeg ook geen goed idee. Hierdoor kregen we grote stukken deeg en zijn onze pastels enorm geworden.

 19. Ineke van de rijdt says:

  Waarom gebruik je suikersiroop? Kan het ook met suiker?
  Waarom boter? Zie ik nooit bij andere recepten van banketbakkersroom.

  1. Sabine Author says:

   Zoals je kunt lezen is dit recept afkomstig uit een kookboek. De auteur van het boek zal vast goede redenen gehad hebben om op deze manier te werken :)

 20. Hilde says:

  Bij dit recept staat: 4 eierdooiers. Maar bij jouw Youtube filmpje hiervan staat 2. Wat is de goede hoeveelheid?

  Ik heb ze net gemaakt (met 3 eierdooiers). Helaas is deze eerste poging nog niet zo knapperig geworden. Mijn oven kan niet hoger dan 250 graden Celsius. Ik heb de officiële (losse) vormpjes besteld. Ik las ergens dat dat een groot verschil maakt qua hittegeleiding.

  Ze zijn wel heerlijk overigens. Als ze de volgende keer ook nog knapperig zijn ga ik ze nog heeel vaak maken denk ik!

  1. Sabine Author says:

   Hoi Hilde, je hebt 4 eidooiers nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close