Zuurkoolstamppot met Babi ketjap van Miljuschka

Een tijdje geleden ontving ik van Miljuschka haar nieuwste boek Makkelijk met MiljuschkaIn het kookboek staan 100 makkelijke recepten voor iedere dag van de week, voorzien van stap-voor-stap foto’s. Het was al een hele poos geleden dat ik iets uit een kookboek had gemaakt, note to self: vaker doen in het weekend!, maar toen ik stuitte op de zuurkoolstamppot met Babi ketjap ging er direct een post-it tussen de bladzijdes.

Ik HOU van zuurkoolstamppot en dit vond ik een goede reden om het weer eens klaar te maken.

Zuurkoolstamppot maken

Zuurkoolstamppot maken is helemaal niet zo ingewikkeld, ik doe het alleen niet zoveel. Dit komt omdat bijna mijn mannen het niet zo lekker vinden. Op Ohmyfoodness heb ik al wel eens een recept gedeeld voor zuurkoolkoekjes (perfect als je leftover stamppot hebt!) en een heerlijke zuurkoolschotel, maar dit is een zuurkoolstamppot met Indo-twist. Voorzien van smaakmakers als ketjap en gember. Dat vind je niet zo snel terug in de klassieke zuurkoolstamppot die ik altijd maak, maar daardoor leek het me des te lekkerder!

En ook fijn: mijn mannen vonden deze stamppot ineens wél lekker omdat ‘ie wat minder zuur smaakte dan normaal. Win-win!

Zuurkool stamppot: makkelijk met kant-en-klare kool!

Omdat het hier om een makkelijk recept gaat, hoef je natuurlijk niet zelf aan de slag met het maken van zuurkool. Koop gewoon een pakje in de supermarkt en kook die met de aardappelen mee. Dat bespaart je afwas en ruimte op de kookplaat. Zoals altijd heb ik het recept een beetje naar smaak aangepast. Zo gebruikt Miljuschka 300g zuurkool in haar recept, zelf heb ik 500g gebruikt. Pakjes zuurkool worden negen van de tien keer verkocht in verpakkingen van 500 gram en wat mij betreft mag je de kool echt wel proeven. Het is niets voor niets een zuurkool stamppot ;-)

Babi ketjap

Op Ohmyfoodness staat al jaren een waanzinnig lekker recept voor Babi ketjap, maar die is wel wat intensiever dat het recept dat hieronder wordt gebruikt.

Miljuschka maakt haar Babi ketjap van speklapjes en die zijn in no-time klaar. Wel zo fijn als je op een doordeweekse dag snel aan tafel wilt. Mocht je wel wat uitgebreider willen koken dan raad ik je aan om het langere recept te nemen, die is net iets intenser van smaak.

Tot slot: deze Indo zuurkoolstamppot is heerlijk met sambal maar óók met de crispy chili oil waarover ik vertelde in het artikel over mijn favoriete toko buys.

zuurkoolstamppot maken

FAQ over dit recept:

  • Kan ik de zuurkoolstamppot van te voren maken?

Ja, dat kan zeker! Bewaar de stamppot luchtdicht in de koelkast en warm hem een dag later in de koekenpan weer op.

  • Kan de Babi ketjap ook vegetarisch gemaakt worden?

Yes, gebruik seitan in plaats van speklapjes of koop een vleesvervanger (bijv. plantaardige ‘kip’).

zuurkoolstamppot met zuurkoolspek

Op zoek naar meer lekkere stamppotten? Hier zijn een paar suggesties!

Tot slot, mocht je deze stamppot maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

zuurkoolstamppot
4.25 van 8 stemmen

Zuurkoolstamppot met Babi Ketjap

Ik weet zeker dat je deze zuurkoolstamppot met babi ketjap lekker vindt, ook als je eigenlijk niet zo'n fan van zuurkool bent. Dankzij de Indo-twist smaakt de stamppot een stuk minder zuur.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • aardappelstamper of -pers.

Ingrediënten

Babi ketjap

  • 5 el ketjap manis
  • 1 teentje knoflook – geraspt
  • sap van 1/2 limoen
  • 1/2 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 el neutrale olie
  • 4 speklapjes

Zuurkoolstamppot

  • 1 kg kruimige aardappelen – geschild en in stukken
  • 500 g zuurkool
  • 50 g boter
  • 2 el ketjap manis
  • 1 teentje knoflook – geraspt
  • 1 cm gember – geraspt
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies

  • Roer alle ingrediënten voor de babi ketjap-marinade door elkaar en schenk deze bij de speklapjes. Laat de speklapjes marineren terwijl je de zuurkoolstamppot maakt.
  • Doe voor de zuurkoolstamppot de aardappelen samen met de zuurkool in een pan. Schenk hier water bij tot alles onder staat en kook de aardappelen met zuurkool in 25 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen met de zuurkool af en stamp fijn met een aardappelstamper.
  • Voeg de boter, ketjap, knoflook, gember, nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe.
  • Bak de speklapjes in koekenpan op hoog vuur, ongeveer 3-4 minuten per kant. Pas op dat de marinade niet verbrandt.
  • Serveer de zuurkoolstamppot met de babi ketjap en sambal of crispy chili oil.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands, Indonesisch
Trefwoord: babi ketjap, speklapjes, varkensvlees, vlees, zuurkool, zuurkoolstamppot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close