Paksoi & bosui-stamppot met Oosterse varkenslapjes

Recepten ontstaan bij mij altijd met losse hersenspinsels. Ik krijg heel vaak de vraag waar ik al mijn inspiratie vandaan haal en steevast zeg ik dan: OVERAL! Het idee voor deze Paksoi & Bosui-stamppot kwam tot stand tijdens een rondje surfen en het ging ongeveer zo:

 1. Ik zag iemand op Instagram andijvie-stamppot eten en ik bedacht me dat ik daar ook wel zin in had. Maar dan het liefst wel met een twist zodat ik het recept voor OMF zou kunnen gebruiken.
 2. Tijdens mijn rondje Instagram was ik ook de eetplanning voor de aankomende week aan het maken en de boodschappen aan het bestellen. Paksoi was in de aanbieding en ik bedacht me dat het wel tof zou zijn om een keer een Oosters-georiënteerde stamppot te maken met paksoi als basis.
 3. Via Instagram-stories zag ik Emma weer eens geniale Aziatische trucjes uithalen, deze keer met bosuitjes, en ik vond bosui een goede toevoeging aan mijn stamppot.
 4. Tim riep dat hij wel weer eens zin had in Babi Ketjap, Daging Smoor of Rendang en ik bedacht me dat ik wel ‘zoiets’ zou kunnen serveren bij het Oosterse stamppotje.

Alles bij elkaar opgeteld zorgde ervoor dat ik een Paksoi & Bosui-stamppot in elkaar ging draaien en daarbij Oosterse varkenslapjes wilde serveren. Zo gezegd zo gedaan en met een aantal Aziatische toevoegingen uit mijn voorraadkast zette ik uiteindelijk onderstaand gerecht op tafel. Zeer goed gelukt, heel erg lekker en een leuke twist op de door iedereen geliefde stampandijvie. 

Paksoi & Bosui-stamppot met Oosterse varkenslapjes

Paksoi & Bosui-stamppot met Oosterse varkenslapjes

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Paksoi bosui stamppot met Oosterse varkenslapjes

3.29 van 21 stemmen

Paksoi & bosui-stamppot met oosterse varkenslapjes

Porties4 personen

Ingrediënten

Voor de Oosterse varkenslapjes:

 • 500 gr varkensfiletlapjes - in reepjes
 • 1 tl chilipasta - of 1 rode peper
 • 1 teentje knoflook - fijngehakt
 • 1 cm gember - fijngehakt
 • 1 el donkerbruine basterdsuiker
 • 2 el ketjap manis
 • 1 el oestersaus
 • 1 tl mirin
 • 1 el sojasaus

Voor de stamppot:

 • 1 kg kruimige aardappelen - geschild en in stukken
 • 1 1/2 struik paksoi - in reepjes
 • 2 bosuitjes - in grove stukken
 • 1 teentje knoflook - in plakjes
 • 1 cm gember - geschild
 • 150 ml volle melk
 • 50 gr boter

Om het af te maken:

 • gefrituurde uitjes
 • geroosterde sesamzaadjes
 • 2 bosuitjes - in ringetjes

Instructies

 • Roer alle ingrediënten voor de vleesmarinade door elkaar en schep hier de in reepjes gesneden varkenslapjes door. Dek de kom af en zet het vlees minimaal 2 uur in de koelkast om te marineren.
 • Was de aardappel onder de koude kraan en zet deze in een ruime pan met water. Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet ze af.
 • Was de paksoi onder de koude kraan en laat deze uitlekken.
 • Doe de melk samen met de boter, in stukken gesneden bosui, de plakjes knoflook en het stuk gember in een steelpannetje en verwarm dit tot de boter is gesmolten. De smaken van de bosui, knoflook en gember trekken nu in de melk.
 • Bak de gemarineerde varkenslapjes in een koekenpan in 10 minuten gaar.
 • Stamp de gaar gekookte aardappelen fijn en schenk hier de gesmolten boter en melk bij. De bosui, gember en knoflook gooi je weg. Roer alles goed door tot een smeuïge aardappelpuree.
 • Voeg de rauwe paksoi aan de aardappelpuree toe en roer dit goed door.
 • Schep de Paksoi-stamppot op borden en verdeel hier de ringetjes bosui overheen.
 • Schep de Oosterse varkenslapjes op de stamppot en maak het hele gerecht af met gefrituurde uitjes en geroosterde sesamzaadjes. Mocht je dit lekker vinden dan kun je er nog wat chilisaus overheen sprenkelen.

Join the Conversation

 1. Nicole says:

  5 sterren
  Ga deze stamppot vanavond weer eens maken. Voor de vierde of vijfde keer geloof ik. Is heerlijk!

  1. Sabine Author says:

   Haha, fijn om te horen dat ‘ie zo in de smaak valt!

 2. Shelle says:

  5 sterren
  Erg lekker!
  Ik eet koolhydraten arm. De helft van de aardappelen vervangen door een halve bloemkool en bruine suiker vervangen voor stevia bruine “nepsuiker”. Klein beetje saus is voldoende omdat t sterk van smaak is. Gefrituurd uitje maakt het zeker af. Wij gaan het vaker eten!

 3. Olga Edens says:

  Vandaag gemaakt voor mijn man en zijn collega die 24-uursdienst draaien. Ik kreeg net te horen dat mijn man in tijden niet zo lekker heeft gegeten. Ze hebben gesmuld. Dank je wel dus voor dit toprecept, ik vond het ook heel leuk om te maken!

  1. Sabine Author says:

   Nou, wat leuk om te horen – dankjewel!

 4. Laura Schipaanboord says:

  Super lekker! Deze ga ik vaker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close