Toko buys: mijn favorieten

Het mag geen geheim zijn dat ik het heerlijk vind om Aziatisch te koken. Of het nu Japans, Thais of Chinees is… ik vind het allemaal lekker! Een tijdje geleden deelde ik in mijn Instagram Stories de onderstaande foto. Dit is mijn lade vol met olie, azijn en vooral: Aziatische ingrediënten. Meerdere malen kreeg ik de vraag of ik mijn favorieten eens wilde toelichten en dat vond ik wel een leuk idee! Als je in de toko staat kun je nogal eens overrompeld zijn door het assortiment en al helemaal als je vervolgens ziet dat van één product tientallen variaties te krijgen zijn. Dus bij deze, dit zijn mijn favoriete toko buys! Let op: favorieten dus, producten die ik vaker dan een keer koop. Het betreft hier dus niet mijn complete Aziatische-stash.

toko buys

sojasaus

Sojasaus

Hier op OMF maak ik altijd onderscheid tussen twee soorten sojasaus: licht en donker. Om direct dit artikel maar even te benutten voor wat achtergrondinformatie: dat is niet hetzelfde! En nee, donkere sojasaus is ook zeker niet hetzelfde als ketjap. Zie je in een ingrediëntenlijst ‘sojasaus’ staan, dan bedoel ik altijd de lichte variant. Als ik donkere sojasaus gebruik, staat dat er expliciet bij vermeld.

Maar wat is nou het verschil?

Lichte sojasaus is de sojasaus die we allemaal kennen: heel vloeibaar en redelijk zout. Het is de sojasaus die geserveerd wordt bij sushi. Donkere sojasaus daarentegen is een stuk dikker en, verrassing, donkerder. De smaak is minder zout dan die van lichte sojasaus, maar wel een stuk complexer. Donkere sojasaus gebruik je eigenlijk alleen maar in warme gerechten en niet voor dipsauzen.

Met sojasaus ben ik niet héél erg merken vast, maar doorgaans vind ik de lichte en donkere sojasaus van Pearl River Bridge het lekkerst. De lichte sojasaus heeft een zilveren etiket, de donkere een rode. Maar ook de donkere sojasaus van Lee Kum Kee is lekker. Wil je écht iets speciaals, koop dan de (lichte) sojasaus van het Rotterdamse merk Tomasu. 

olie

Oliën & azijn

Oliën
In Aziatische gerechten wordt olie met een smaakje uit een fles niet per se heel veel gebruikt. Er wordt wel gekookt met véél olie, maar die wordt tijdens het koken pas op smaak gebracht. Denk bijvoorbeeld aan bosui-olie. Maar je ziet me natuurlijk wel met enige regelmaat sesamolie gebruiken. Mijn favoriet is de Roasted Sesame Oil van Mee Chun.

Een andere favoriet is crispy chili oil. Dit kun je zelf maken, maar ook kopen. Ik heb een enorme pot van Lao Gan Ma staan. Blijft eeuwen goed buiten de koelkast.

Tot slot nog een van mijn meest favoriete toko buys: Shallot sauce van Bull Head, gefrituurde sjalotjes in olie. Waanzinnig lekker als topping over rijst, noedels, salade of zelfs aardappelpuree.

azijn

Azijn
Azijn wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, met name als toevoeging op woksauzen of in dipsausjes. Rijstazijn is de bekendste en persoonlijk vind ik die van Saitaku, die is gewoon verkrijgbaar in het suhsi-schap in de supermarkt prima. Maar ik gebruik ook graag rijstazijn uit de toko. Geen idee wat het merk precies is, maar je herkent de fles aan het vrolijke roze, rood, blauw, gele etiket met ‘confetti’ (moet vast rijst voorstellen) erop.

Zwarte azijn is wat mij betreft ook onmisbaar in de lade, zeker als ik dipsausjes of dumplings maak vind ik het erg lekker om zwarte azijn te gebruiken. Ik gebruik zwarte azijn van het merk ChinKiang of Mee Chun. 

andere smaakmakers

kewpie

Andere smaakmakers

Dan zijn er natuurlijk nog andere smaakmakers die je regelmatig hier op OMF voorbij ziet komen. Denk aan vissaus, mirin en oestersaus. Dit zijn mijn favorieten in de categorie ‘andere smaakmakers’:

 • vissaus: Tiparos
 • oestersaus: Lee Kum Kee (premium) of Panda. Als vegetarische variant gebruik ik overigens de mushroom vegetarian stir-fry sauce van Lee Kum Kee. Perfecte vervanger voor oestersaus.
 • ketjap: altijd de witte plastic ‘jerrycans’ (ook verkrijgbaar bij de reguliere supermarkten).
 • mirin: Marukin Shin Mirin, een transparante plastic fles met rode dop en rood/geel/oranje etiket of Hamadaya. 

En niet te vergeten de mayonaise of deep roasted sesame dressing van Kewpie. 

Kant-en-klare producten

Tot slot zijn er nog een aantal kant-en-klare producten die ik heel graag bij de toko haal. Of nouja, kant-en-klaar… Je moet het alsnog allemaal bereiden maar het is iets anders dan een smaakmaker. Zo koop ik bij de toko ook altijd nog:

 • Wontonvellen, zowel degene die je moet frituren als de soepvellen. Ik koop ze eigenlijk altijd van het merk Happy Boy; je vindt ze in de vriezer van de toko.
 • Peking eend! Ook te vinden in de vriezer van de toko. De eend is al voor gegaard, je moet ‘m alleen even laten ontdooien en dan nog even in de oven roosteren. Waanzinnig lekker en als je de instructies goed volgt, wordt het velletje ook méga crispy. 
 • Voor bij de peking eend: pannenkoekjes van Lucky Duck! Je koopt een kilo en daar kun je heel lang mee vooruit, maar wees gerust: ze zijn verpakt in portieverpakkingen. Kwestie van ontdooien en even kort stomen.
 • De scallion pancakes van Synear. Heerlijk als je geen zin hebt om zelf te kneden en te rollen. Je moet ze even kort frituren in een klein laagje olie. Super krokant, flaky en gewoon lekker van smaak.

Nou, ik geloof dat ik nu mijn favorieten en vaste merken wel heb genoemd. Natuurlijk staan er ook nog wat andere ingrediënten uit de toko in mijn voorraadlades, maar dat zijn vaak ingrediënten die ik niet zo vaak gebruik. Dashi bijvoorbeeld of Tsuyu. De producten die ik hierboven heb genoemd zijn wel echt mijn favoriete toko buys.

Als het even kan loop ik hier in Apeldoorn het liefst de toko binnen; mijn favoriet is dan Toko Azia aan de Brinklaan. Hier hebben ze een ontzéttend groot assortiment en eigenlijk alles wat je nodig hebt kun je er wel vinden. Ze hebben tegenwoordig ook een webshop, maar die heb ik zelf nog niet getest.

Andere favorieten zijn uiteraard Amazing Oriental, hun webshop vind ik ook bijzonder fijn. Ook heb ik hele fijne ervaringen met de toko Don Yung. Zij hebben een vestiging in Amsterdam maar ook een hele goede webshop met snelle bezorgservice.

Wat zijn jouw favoriete toko buys?

Join the Conversation

 1. Elise says:

  sojasaus van Tomasu! zo lekker.
  Verder heerlijk overzicht, heb wat items opgeslagen om mee te nemen bij een volgend bezoekje aan de toko.

 2. Wat een fijn overzicht! Meteen opgeslagen, handig om te bewaren voor toko bezoekjes. Gebruik jij ook apart tamari of gebruik je daarvoor sojasaus?

  1. Sabine Author says:

   Ik gebruik eigenlijk nooit Tamari omdat we hier niet te maken hebben met een glutenintollerantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close