Romige prei met zalm

Mijn moeder is dol op prei en vroeger kookte ze best nog wel eens een pannetje prei voor zichzelf terwijl pappa en ik iets anders aten. Ik snapte dat nooit zo goed. Zo lekker vond ik prei niet en ik zag het altijd meer als onderdeel van een gerecht dan een bijgerecht op zich. Tegenwoordig is dat anders. Ik ben dól op prei en zeker in de zomer eet ik het erg graag. Dit preistamppotje is bijvoorbeeld favoriet maar laatst kwam ik op de blog 80Breakfasts.com een lekker recept tegen voor romige prei met gebakken zalm. Zo’n zalmfiletje bakken is een fluitje van een cent, dat heb ik wel vaker gedaan namelijk, maar romige prei maken deed ik voor het eerst. Aangezien ik weer in zo’n ik-heb-zin-in-prei fase zat besloot ik het recept op te slaan en te maken. Resultaat? Zooohooo goed. Wat kan een eenvoudig prei-gerechtje toch lekker zijn!

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 2 zalmfilets
 • 2 hele preien
 • 100 milliliter room (ik gebruikte sojaroom)
 • verse dille naar smaak
 • zwarte peper en zeezout
 • olijfolie

1. Snijd de prei in diagonale ringen en was deze goed onder de koude kraan. Laat de prei uitlekken.

2. Dep ondertussen vast de zalmfilets droog met een vel keukenrol en kruid ze aan weerszijden met peper en zout.

3. Verhit een beetje olijfolie in twee koekenpannen. Doe de preiringen in een koekenpan en bak deze op middelhoog vuur tot de prei goed zacht begint te worden.

4. Voeg de room aan de prei toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de prei vijf minuten op laag vuur koken tot het meeste vocht verdampt is. Schep vervolgens een hoeveelheid verse dille naar smaak door de prei.

5. Bak in de andere koekenpan de zalmfilets aan één kant een minuut of 3 en aan de andere kant nog 1 à 2 minuten.

6. Serveer de zalmfilet met de romige prei en een lekker aardappelgerecht.

Romige prei met zalm

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Ik ben wel benieuwd hoe dit smaakt, want ik zou er nooit aan denken om prei zo te eten, volgens mij heb ik zelfs nog nooit een prei gekocht.

  1. Prei heb ik nooit zo los gegeten, weet nooit zo goed wat ik er dan mee moet. Dit ziet er wel erg lekker uit dus ga het zeker eens proberen!

 2. Ik heb het net gemaakt; het was heerlijk! Normaal eten we prei “kaal” gestoofd, en dat vind ik al lekker, maar dit maakt het net weer wat spannender. Hele lekkere combinatie met de dille :)

 3. Deze gaan we ook eens maken. Dol op prei en zalm :)

 4. Weer eens een hele andere manier om prei te eten. Een mooie combinatie met de zalm.
  Ik had nooit bedacht om zalm met prei te eten. Verrassend!

 5. Karin says:

  Ik ben gek op koken en vond dit recept. Lijkt me lekker en ga dit 2e Kerstdag maken.

 6. Patries says:

  Heerlijk gerechtje. Valt goed in de smaak bij ons. Vandaag voor de 2e keer gemaakt.

 7. Ik ben dol op verse prei. Het is een groente met veel smaak en combineert goed met vis. Ik ga dit lekker in het weekend maken.
  Ik heb me voorgenomen om echt twee keer per week vis te gaan eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close