Zuurkoolkoekjes

Begin dit jaar gaf ik in mijn recept voor Zuurkoolschotel al aan dat zuurkoolstamppot één van mijn favoriete stamppotten is (ik denk de meest favoriete toch wel hoor) maar dat ik er nauwelijks mee varieer. Toen ik laatst uit eten was bij restaurant ’t Zusje in Apeldoorn stond er op hun seizoenskaartje een tapa met wildstoof en een zuurkoolkoekje. Zuurkoolkoekje? Huh? Ik wist niet zo goed wat ik me erbij moest voorstellen maar toen ik het proefde dacht ik JAAAAA, dit wil ik ook maken! Ik snap ook niet waarom ik er niet eerder op ben gekomen om zuurkoolkoekjes te maken want ik ben zó gek op opgebakken stamppot. En dan met name zuurkool. Deze zuurkoolkoekjes die ik vandaag met je deel liggen dan ook een beetje tussen een reguliere zuurkoolstamppot en opgebakken stamppot in. Al het smaakvolle van de zuurkoolstamppot gecombineerd met het knapperige van een opgebakken stamppot én een flinke dosis kaas. Zo.goed.

Wat heb je nodig? (12 – 15 stuks/4 personen)

 • 1 kilogram iets kruimige aardappelen
 • 500 gram zuurkool (naturel)
 • 125 gram spekreepjes
 • 125 gram hamblokjes
 • 100 gram gruyère (of geraspte kaas met een sterke smaak)
 • ½ theelepel witte peper
 • zout

1. Schil de aardappelen en snijd ze grof. Spoel ze goed af onder de koude kraan en zet ze vervolgens onder een laagje water in een diepe pan.

2. Leg de zuurkool bovenop de aardappelen, doe de deksel op de pan en kook de aardappelen plus de zuurkool in 20 – 25 minuten gaar.

3. Bak ondertussen de spekreepjes en hamblokjes in een koekenpan knapperig en laat ze uitlekken op een vel keukenrol.

4. Stamp zodra de aardappelen gaar zijn ze samen met de zuurkool fijn. Voeg de hamblokjes, spekblokjes, geraspte gruyère, de witte peper en het zout toe en schep het geheel goed om tot de kaas volledig gesmolten is.

5. Laat dan de stamppot afkoelen, dit maakt het makkelijker om het straks te bakken.

6. Verhit zodra de zuurkoolstamppot is afgekoeld een beetje boter in een koekenpan en schep vervolgens een aantal lepels (zoveel past) van de zuurkoolstamppot in de koekenpan. Druk plat tot de vorm van (pannen)koekjes en bak de zuurkoolkoekjes rondom goudbruin en knapperig.

Zuurkoolkoekjes

Join the Conversation

 1. Marlotte says:

  Aah, heerlijk met die spekjes erdoorheen! Ben hier heel benieuwd naar!

 2. Cheese and Chinese says:

  Wat een geinig idee! Ik ben zuurkool de laatste tijd echt aan het ontdekken, dus dit lijkt me erg lekker!

 3. Ohh, dit is echt een supergoed idee zeg!!
  Kan natuurlijk ook met het restje zuurkoolstamp wat overgebleven is.
  En de tip om er kaas in te doen vind ik ook super.
  Dit is n blijvertje hoor ;-)

 4. Edmee says:

  Ik heb ze gister geprobeerd te maken, heel lekker ook met die uitgebakken hammetjes. Alleen lukte het me niet om koekjes te bakken, het werd niet mooi een geheel maar viel meer in stukjes uit elkaar. Het werden helemaal geen stevige koekjes. Heb je nog tips daarvoor? Heb nu maar gewoon zuurkool stamppot gegeten, was ook lekker haha. Thanks!

  1. Sabine Author says:

   Het worden ook geen stevige koekjes, ze blijven zacht. Als ze echt uit elkaar vallen kun je ze met meer kaas of desnoods een eitje beter aan elkaar laten plakken. Maar alsnog: voorzichtig omkeren ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close