Caesar Salad on a stick

Een paar jaar geleden was het hartstikke hip om alle gerechten op een stokje te presenteren. Sterker nog, ik geloof dat er zelfs even een restaurant in Amsterdam heeft gezeten dat letterlijk alles op een stokje presenteerde? Deze hype die maar van hele korte duur was is inmiddels allang weer overgewaaid maar sommige dingen doen het nog steeds heel leuk wanneer het gepresenteerd wordt op een stokje. Wat denk je bijvoorbeeld van een salade op een stokje? Een paar weken geleden maakte ik Caesar Salad on a stick. Hartstikke leuk om te serveren bij de barbecue of als voorgerecht bij een wat uitgebreider diner. De standaard Caesar Salad wordt zo in een handomdraai omgetoverd tot een hartstikke leuk gerechtje en het eet nog makkelijk ook. Win-win!

Caesar Salad on a stick

De meningen over de ingrediënten die in een Caesar Salad horen te zitten zijn nogal verdeeld. Vandaar dat deze salades tussen restaurants nogal eens verschillen. Bij brasserie De Herengracht in Amsterdam at ik tot nu toe de allerlekkerste Caesar Salad. Goed gevuld en geserveerd met een gepocheerd ei en desgewenst met maiskip. De slechtste Caesar Salad ooit bestond daarentegen slechts uit sla, Parmezaan en ansjovis en was besprenkeld met alleen citroensap. En ja, dan kom je wel van een koude kermis thuis als je een uitgebreide maaltijdsalade had verwacht.

Wikipedia vertelt dat de caesarsalade is vernoemd naar Caesar Cardini, een restaurant- en hoteleigenaar van Italiaanse afkomst. De salade is niet zomaar bedacht maar ontstond uit noodzaak toen op een druk moment in het restaurant een groot aantal ingrediënten niet meer beschikbaar waren. Pas toen mensen later terugkwamen naar het restaurant en speciaal naar deze salade vroegen wist Caesar dat hij iets speciaals had. Hoe grappig is dat?

De oorspronkelijke Caesar Salad van Cardini bestond uit slechts acht ingrediënten:

  • Romaine sla
  • Croutons
  • Knoflook
  • Parmezaanse kaas
  • Een gekookt ei
  • Worcestersauce
  • Olijfolie
  • Citroensap

Een hele summiere salade van oorsprong maar ik houd er zelf van om hem wat meer aan te kleden. Dat deed ik dus ook met deze Caesar Salad on a stick.

Caesar Salad on a stick

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Caesar Salad on a stick

3 van 5 stemmen

Caesar Salad on a stick

Porties6 stokjes

Ingrediënten

Voor de spiesjes:

  • 200 gram kipfilet
  • 12 reepjes ontbijtspek
  • 1 Italiaanse bol
  • 1 teentje knoflook
  • 6 blaadjes Romaine sla
  • Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels volle yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel Worcestersauce
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd de kipfilet in blokjes en kruid deze met peper en zout. Bak de kipblokjes in een koekenpan goudbruin en gaar.
  • Bak het ontbijtspek in een droge koekenpan knapperig en laat de plakjes uitlekken op een vel keukenrol.
  • Snijd de Italiaanse bol in dikke plakken en wrijf de plakken in met een teentje knoflook. Snijd vervolgens de plakken brood in grove stukken. Hussel het brood in een kom met de olijfolie en peper en zout. Bak de croutons in een koekenpan knapperig.
  • Was de Romaine Sla en scheur de blaadjes doormidden.
  • Rijg vervolgens de kip, croutons, Romaine sla en plakjes ontbijtspek om en om aan stokjes.
  • Snijd de Parmezaanse kaas fijn (of rasp deze grof) en strooi deze over de Caesar Salad stokjes.
  • Rasp voor de dressing de knoflook en roer deze door de overige ingrediënten. Sprenkel de dressing over de Caesar Salad stokjes.

Join the Conversation

  1. chantal says:

    Wat een leuk idee! Dit zou mijn eerste Caesar salad worden, meestal zit er ansjovis in

  2. Wat een geweldig idee! Het ziet er zo ontzettend leuk uit, zo wil ik ’t ook een keer gaan proberen :D

  3. Debbie says:

    Wat ziet dat er heerlijk uit, krijg er spontaan trek van.

  4. Charlotte says:

    Wat een geniaal idee! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close