Citroen-ricottacake

Een echt goede roombotercake maak je door gelijke hoeveelheden boter, suiker en bloem te gebruiken. Ik had echter wel zin in een iets luchtigere, frisse cake en besloot de helft van de boter te vervangen door ricotta. Eens kijken wat dit zou doen. Ik voegde er ook wat citroen aan toe want citroen en ricotta gaan altijd goed samen wat mij betreft en bovendien zorgt citroen in een cake ook altijd voor een fijne smaak. Het resultaat was echt perfect! Een friszure, lekker luchtige cake. Dat ik de helft van de boter verving door ricotta wil niet zeggen dat deze citroen-ricottacake een gezonde cake is overigens. Er ging alsnog 300 gram suiker in het beslag, haha.

Ik bakte de cake in een tulbandvorm om het geheel een beetje op te fleuren. Uiteraard kun je voor dit recept ook prima een cakevorm of bakblik gebruiken, maar omdat dit zo’n simpele cake is om te maken, vond ik het juist wel leuk om een mooiere bakvorm te gebruiken. Omdat je een tulbandvorm niet kunt bekleden met bakpapier zoals wel het geval is met een cakeblik, moet je de vorm wel echt goed invetten. Daarbij kan ik een siliconen tulbandvorm ook erg aanbevelen. Ik vind dat zelf makkelijker werken dan een harde vorm.

Wil je het helemaal feestelijk maken dan kun je de citroen-ricottacake afmaken met een zoet glazuur. Maar voor het maken van glazuur ben ik vaak toch net iets te lui. Ik koos er dus voor om er poedersuiker overheen te strooien en dat was ook hartstikke prima! De zoete poedersuiker vormt een fijne tegenhanger voor de ietwat zurige cake, zelfs als je er niet zoveel van gebruikt.

Bewaar de cake in een luchtdichte bak buiten de koelkast, dan blijft ‘ie echt wel een paar dagen goed.

Citroen-ricottacake

Citroen-ricottacake

Citroen-ricottacake

No ratings yet

Citroen-ricottacake

Voor deze Citroen-ricottacake heb ik de helft van de boter vervangen voor ricotta en dat resulteerde in een heerlijk luchtige, friszure cake. Toppertje hoor!
Porties1 cake/tulband
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 5 dagen

Benodigdheden

  • tulbandvorm of cakeblik
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 150 g ricotta
  • 300 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • schil van 1 citroen
  • sap van 1/2 citroen
  • 300 g bloem
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de tulbandvorm goed in.
  • Klop de boter met de ricotta en suiker romig. Voeg vervolgens de eieren toe en mix het geheel tot een klontvrij beslagje.
  • Doe het vanille-extract, de citroenschil en -sap in de kom spatel even door.
  • Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in de kom en spatel het geheel tot een klontvrij cakebeslag.
  • Schep het cakebeslag in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de citroen-ricottacake in het midden van de oven in 50-60 minuten gaar.
  • Laat de cake afkoelen en laat hem uit de tulbandvorm glijden. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Gang: taart
Trefwoord: cake, cakerecept, citroen, ricotta, ricottacake, tulband

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Citroen-ricottacake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close