Koe Loe Yuk – Fastfood Friday

Al sinds jaar en dag is mijn favoriete gerecht van de Chinees Koe Loe Yuk. Héérlijk vind ik de gefrituurde vleesballetjes in zoetzure saus.

Net zoals vrijwel ieder gerecht dat je bij de Chinese restaurants in Nederland kunt krijgen, lijkt het in de verste verte niet op het traditionele gerecht maar omdat ik nou eenmaal fan ben van de vleesballetjes wilde ik die heel graag zelf een keertje maken.

Koe Loe Yuk bestaat meestal uit stukjes mals varkensvlees, meestal varkenshaas, die worden gemarineerd, gepaneerd en vervolgens gefrituurd tot ze knapperig en goudbruin zijn. Het vlees wordt vaak geserveerd met een zoetzure saus die een combinatie is van zoete en zure smaken. De saus kan onder andere ingrediënten bevatten zoals ananas, tomaten, azijn, suiker en sojasaus.

Ik vond een recept op het YouTube-kanaal van Mingfang Wang Tijgerkop. Voor zover ik begreep heeft zij een eigen Chinees restaurant en met behulp van een video liet zij zien hoe je het zelf kunt maken.

Ik pende mee met de video, paste het recept hier en daar een beetje aan en maakte een eigen zoetzure saus. Resultaat? Súper lekker.

Tim is niet zo weg van de Koe Loe Yuk van de Chinees maar vond deze erg lekker en zelf vond ik het ook niet te versmaden. Door het kort frituren bleef het vlees nog heerlijk mals terwijl de buitenkant wel echt lekker krokant werd. Het zoetzure sausje maakte alles vervolgens helemaal af.

koe loe yuk
koe loe yuk

Verschil koe loe yuk en koe loe kai?

Heel simpel, het vlees! Bij Koe Loe Kai wordt er meestal gekozen voor kipfilet in plaats van varkensvlees.

Je kunt het recept hieronder dus ook prima maken met kip in plaats van varkensvlees als je dat lekkerder vindt.

Meer inspiratie vind je op deze pagina vol met Aziatische recepten.

Koe loe yuk maken
Koe loe yuk maken

 Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

koe loe yuk recept
koe loe yuk recept
4 van 8 stemmen

Koe Loe Yuk

Mijn meest favoriete recept bij de Chinees (hier in Nederland) is Koe Loe Yuk. Al járen ben ik er gek op en ik wilde het al heel lang eens zelf proberen te maken. Via YouTube kwam ik een goede video teen en ik ging aan de slag met het recept. Méga lekker resultaat.
Porties6 personen (als bijgerecht)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

  • Frituurpan of wokpan met neutrale olie

Ingrediënten

Voor het beslag:

  • 375 g bloem
  • 125 g aardappelzetmeel
  • 1 ei
  • 1 el bakpoeder
  • 500 ml lauwwarm water
  • snuf zout

Voor het vlees:

  • 1 kg varkenshaas – in blokjes van 2×2 cm
  • 4 el aardappelzetmeel

Zoetzure saus*:

  • 500 ml water
  • 1 el tomatenpuree
  • 75 g kristalsuiker
  • 100 ml natuurazijn
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 el gembersiroop
  • 2 el aardappelzetmeel

Instructies

  • Roer alle ingrediënten voor het beslag door elkaar. Zorg voor een klontvrij beslag. Zet de kom een uur in de koelkast.
  • Meng de aardappelzetmeel met de varkenshaas en zet ook het vlees een uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de zoetzure saus. Doe hiervoor het water, tomatenpuree, suiker, azijn, gemberpoeder en gembersiroop in een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook en kook net zolang tot de suiker is opgelost.
  • Roer 2 el aardappelzetmeel met 2 el water tot een papje en voeg deze toe aan de saus.
  • Kook de saus door tot deze dikker wordt. Draai het vuur uit en laat de saus afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Verwarm de frituurpan of neutrale olie in een wok naar 190℃.
  • Wentel de blokjes varkenshaas door het beslag en laat ze in de hete olie vallen. Frituur de Koe Loe Yuk in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op een vel keukenrol en schep de Koe Loe Yuk vervolgens op een bord.
  • Schep een gewenste hoeveelheid zoetzure saus op de nog warme Koe Loe Yuk en serveer direct.

Notities

*Je maakt met dit recept meer zoetzure saus dan je waarschijnlijk nodig hebt. De saus laat zich goed in de koelkast bewaren en is heerlijk bij loempia’s, als saus over Foe Yong Hai of Babi pangang. 
Gang: bijgerecht
Keuken: Chinees
Trefwoord: Chinees restaurant, chinees-indisch, fastfood friday, frituursnack, koe loe yuk

Join the Conversation

  1. Recepten met vlees horen thuis in geschiedenisboeken…

    1. Michel says:

      Eet dan maar sla, wat doe je hier dan?

  2. Odette says:

    Ziet er prachtig uit!

  3. Rachel says:

    Het ziet er echt heel smakelijk uit, dit recept heb ik gelijk opgeslagen :)

  4. Nathasja says:

    Vandaag gemaakt, de saus was heerlijk. De kip zelf wat flauw, volgende keer kruid ik m met wat peper vooraf.

  5. Patty says:

    Zojuist gemaakt. Goed basisrecept. Maar volgende keer zal ik meer smaak aan de kip en het beslag toevoegen. Was een beetje flauw van smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close