Smeersels voor op stokbrood (10x)

Smeersels voor op stokbrood kun je niet genoeg in je repertoire hebben vind ik. Zeker niet in deze maanden van het jaar waarin verse stokbroden niet aan te slepen zijn.

Natuurlijk kun je altijd prima uit de voeten met een kuipje kruidenboter of aioli, die staan hier ook nog regelmatig op tafel. Maar er zijn nog veel meer makkelijke brooddips die je zelf kunt maken en daarvan zet ik er vandaag 10 op een rij.

Makkelijke brooddips

Ik ben het meest dol op makkelijke brooddips. Van die dips waarvoor je een paar ingrediënten door elkaar roert of in een hakmolentje/foodprocessor mikt. Het hoeft ook allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zeker niet als de temperaturen tot recordhoogtes stijgen.

Makkelijke brooddips zijn voor mij dingen als muhammara of opgeklopte feta.

makkelijke brooddips

1. Geklopte feta met geroosterde tomaatjes

Geklopte feta maak je het beste door de feta en ricotta in een hakmolentje te doen en deze te laten draaien tot de mix helemaal glad is. Dit kan wel even duren en soms zul je een handje moeten helpen door de kaas naar beneden te duwen, maar dit zorgt wel echt voor het lekkerste resultaat.

Hoewel je wellicht zult denken dat de geroosterde tomaatjes enkel delen ter decoratie en als mooie topping dienen, voegen ze bijzonder veel smaak aan de geklopte feta toe. Maar echt héél veel smaak. Het allerlekkerste is dan ook om een lik van de geklopte feta op een broodje te smeren en daar een tomaatje over te verdelen.

smeersels voor op stokbrood

2. Hummus partydip

Wanneer ik mijn verjaardag vier, of tijdens een andere feestelijke gelegenheid, maak ik graag borrelhapjes. En dan het liefst vaak wat nieuws, maar er zijn altijd een paar favoriete recepten die ik blijf herhalen. En dan aangevuld met nieuw vondsten. Deze hummus party dip zet ik de volgende keer ook op tafel. Want hoe dan ook, naast de chips die ik ook op tafel zet, verantwoorde hapjes worden ook altijd gegeten. En goed ook.

Deze dip is een feestje om te eten met stokbrood, maar ook met toastjes, chips of groenten.

makkelijke brooddips

3. Hummus & geklopte fetadip

Deze brooddip is het lekkerst om zo snel mogelijk te eten vind ik zelf. Dan is de geklopte feta nog heel romig namelijk en de hummus vrij subtiel van smaak. Uiteraard kun je de dip goed bewaren maar je zult merken dat met name de fetadip dan wat steviger wordt en de knoflook een stuk sterker te proeven gaat zijn in zowel de feta als de hummus. Wil je dip bewaren, doe dit dan luchtdicht in de koelkast. Daar is ‘ie zo’n 3 dagen houdbaar.

dips voor op brood

4. Zoete aardappel hummus

Een zoetige smaak door de zoete aardappel en honing, kruidig door kruiden en specerijen als gember, kaneel, knoflook en paprika. Van alles zit erin en het zijn allemaal smaken die dus heel goed matchen met zoete aardappel. Een warme, volle smaak zit er aan deze hummus. En dat is dus hartstikke lekker om in te dippen met stukjes pitabrood, Turks brood, of komkommer en wortel. Het is maar net waar je zin in hebt!

dips voor op brood

5. Kaasplank van roomkaas, gerookte zalm en dille

Ik noem dit wel een kaasplank, maar je moet het niet verwarren met een kaasplankje zoals je geserveerd krijgt in een restaurant hoor.

Deze kaasplank van roomkaas is geïnspireerd op de zogenaamde butterboard-trend. Wellicht heb je de variaties al eens voorbij zien komen op TikTok of Instagram?

Een butterboard is eigenlijk niets meer dan een plank waarop boter wordt uitgesmeerd. Die boter wordt vervolgens voorzien van lekkere toppings. Dat heb ik met dit recept ook gedaan, maar dan met roomkaas, gerookte zalm en dille.

Snelle dips voor brood

Bovenstaande brooddips zijn allemaal ongelofelijk lekker, maar het is ook mogelijk om nóg sneller klaar te zijn. Pesto’s en kruidenboters zijn mijn favoriete snelle dips voor brood. In nog geen 5 minuten heb je een lekkere dip in elkaar gedraaid.

Mijn zelfgemaakte kruidenboter is een hit op ieder feestje en verjaardag en het maakt niet uit hoe groot ik de schaal maak, aan het eind van de dag is ‘ie altijd leeg.

kruidenboter

6. Kruidenboter

De bekendste van allemaal en ook direct de allerlekkerste. Mijn zelfgemaakte kruidenboter is ontzettend simpel en uitsluitend gemaakt van goede roomboter, knoflook, grof zeezout en verse kruiden.

smeersels voor op stokbrood

7. Muhammara

Muhammara wordt gemaakt op basis van gegrilde paprika’s en walnoten. Het is een soort tomatenpesto maar dan meer gekruid, ik denk dat je het daarmee het beste kunt vergelijken. Als je een hakmolentje hebt ben je zo klaar, zeker als je daarbij heel stiekem ook nog gegrilde paprika’s uit pot gebruikt.

pesto

8. Kaas pesto dip

Twee favorieten voor op een broodje of toastje samen; pesto en kaas. En geloof me, het is een dikke aanrader deze dip. Súper vol smaak, een beetje romig en heel erg lekker op een wit sneetje ciabatta.

brooddip

9. Cashewdip met citroen en koriander

Cashewnoten zijn gezouten wel een van mijn favoriete noten. Ongezouten koop ik ze ook wel eens maar meestal rooster ik ze dan nog wel even in de pan en dan gooi ik ze vervolgens door een salade. EN ik koop ze ongezouten om ze te malen, zodat ik ze in een taart kan verwerken (ideaal voor een ‘verantwoorde’ cheesecake bijvoorbeeld). Met een beetje citroensap en honing erbij wordt het dan heerlijk fris en zoet, en smeuïg is de substantie dan van zichzelf al. Maar als hartige dip zijn ze ook ongelofelijk lekker.

brooddips

10. Pistache met Witte Kaas Dip

Zin in eens wat anders bij de borrel? Een dip die je zelf in een handomdraai gemaakt hebt, en die súper smaakvol is? Dan is dit ‘m. Want met een blok witte kaas, wat pistache nootjes en nog wat andere smaakmakers zet je met behulp van een foodprocessor deze dip zo op tafel.

Wij vonden het erg lekker met een stokbroodje, maar je kunt het ook prima serveren met dipstokjes of crackertjes. En wees vooral niet te zuinig met de pistachenootjes bovenop de dip, het is namelijk extra lekker om nog wat nootjes mee te kunnen dippen.

Zo, genoeg smeersels voor op stokbrood om uit te kiezen toch? De volgende keer dat je een barbecue organiseert heb je in ieder geval wat te variëren!

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Dit artikel opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je smeersels voor op stokbrood nodig hebt? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

10x brooddips

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close