Fastfood Friday: Mijn beroemde kruidenboter

Al járen maak ik bij iedere barbecue mijn eigen kruidenboter. Simpelweg omdat geen enkele kruidenboter uit de winkel in de buurt komt van degene die ik zelf maak en ook omdat ie-de-reen die bij ons komt eten groot fan is van mijn zelfgemaakte variant. Maar ik kwam er gewoon achter dat ik in die 11 jaar OMF nog nóóit het ‘recept’ heb gedeeld voor mijn beroemde kruidenboter. En dat kan natuurlijk niet, dus bij deze. Ik vind het een perfect Fastfood Friday recept omdat je binnen 10 minuten klaar bent.

Alvast even een notitie vooraf: ik weet dat er knoflooklovers onder jullie zijn die denken: “één teentje maar?!” En ja: ik gebruik in bijna ieder recept ook 5 teentjes i.p.v. twee, maar in het geval van deze kruidenboter is één teentje meer dan zat. Omdat je de knoflook raspt komt er véél meer smaak vrij dan wanneer je één teentje perst of snijdt. Geloof mij: je proeft het de rest van de avond nog. Heb je geen rasp, gebruik dan twee teentjes knoflook en pers deze met een knoflookpers.

Ik deelde onlangs op Instagram al de Reel waarin ik laat zien hoe je deze kruidenboter maakt en in de reacties daaronder kwamen een paar hele leuke toevoegingen. Die som ik hieronder even voor je op zodat jij zelf nog naar hartenlust kunt variëren met deze boter of misschien zelfs meerdere varianten op tafel kunt zetten. Ik ga een aantal van jullie suggesties in ieder geval zeker eens proberen!

Jullie favoriete toevoegen aan de kruidenboter zijn:

 • Half boter/half smeerkaas voor een extra smeuïge variant;
 • Zongedroogde tomaat
 • Chilivlokken
 • Kappertjes
 • Citroensap of citroenrasp
 • Rode ui
 • Scheutje olijfolie
 • Tomatenpuree
 • Sojasaus
 • Bosui
 • Paar druppels tabasco

Mijn beroemde kruidenboter

Mijn beroemde kruidenboter

No ratings yet

Mijn beroemde kruidenboter

Geen enkele kruidenboter uit de winkel is zo lekker als deze versgemaakte als je het mij vraagt. En het fijne: je kunt 'm zo uitgebreid maken als je zelf wil!
Porties250 g
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 week

Ingrediënten

 • 250 g ongezouten goede(!) roomboter - zacht
 • 1 teentje knoflook - geraspt
 • 1 el verse peterselie - fijngehakt
 • 1 el verse bieslook - fijngehakt
 • 1/2 tl grof zeezout

Instructies

 • Doe de ingrediënten bij elkaar in een kommetje en schep alles even goed om.
 • Laat voor de beste smaak de kruidenboter een paar uur intrekken.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: brooddip, fastfood friday, knoflookboter, kruidenboter

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Mijn beroemde kruidenboter

Join the Conversation

 1. Soraya says:

  Mijn basis is hetzelfde, roomboter, zout en geraspt knoflookteentje . Alleen doe ik er nog 1,5 theelepel ras el hanout kruiden doorheen. Ook zó lekker!

  1. Sabine Author says:

   Dat is ook een goed idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close