Marokkaanse kip uit de instant pot

Deze Marokkaanse kip uit de instant pot is handsdown een van de lekkerste gerechten die ik de afgelopen weken heb bereid als je het mij vraagt. Ik ben gek op de warme smaken en geuren uit de Marokkaanse keuken en dit gerecht was daardoor een topper. Ik stopte alle ingrediënten bij elkaar in de instant pot en liet het apparaat al het werk doen. Resultaat? Na nog geen half uur toverde ik dit geurige gerecht op tafel en tot de laatste korrel parelcouscous ging de schaal leeg!

Zelf gebruikte ik rozijnen om een zoetje in dit gerecht te brengen, maar mocht je daar nou niet zo’n fan van zijn dan kun je ook heel goed gedroogde abrikozen gebruiken.

Wil je het gerecht wat pittiger: gebruik dan meer harissa of voeg een theelepel chilivlokken toe.

Marokkaanse kip bereiden zonder instant pot

Uiteraard heb je niet per se een instant pot nodig om dit gerecht te kunnen bereiden. In een pan of slowcooker kan het ook perfect! Beide manieren leg ik hieronder even kort voor je uit.

Slowcooker
Braad de gekruide kip in een losse pan even aan tot deze goudbruin kleurt en leg de kip daarna in de pot van de slowcooker. Schenk de helft van de kippenbouillon erbij en doe ook de knoflook en de ui in de pot. Draai de slowcooker op standje low en gaar de kip in 5-6 uur. Voeg het laatste uur van de kooktijd de parelcouscous, kikkererwten en rozijnen toe.

Garneer het gerecht als laatste met verse peterselie.

In de braadpan
Je creëert iets meer afwas als je geen instant pot of slowcooker tot je beschikking hebt, maar ook zonder deze apparaten kun je de Marokkaanse kip maken. Braad hiervoor de gekruide kip in een hapjespan aan tot deze goudbruin en gaar is geworden en kook in een aparte pan de parelcouscous in de kippenbouillon gaar.

Haal de gebraden kip uit de pan en fruit de knoflook en ui aan. Voeg hier de kikkererwten, rozijnen en gekookte parelcouscous aan toe en verwarm het geheel even goed.

Leg de kip terug in de pan en garneer het gerecht met peterselie.

Marokkaanse kip uit de instant pot

4.41 van 5 stemmen

Marokkaanse kip uit de instant pot

Deze Marokkaanse kip uit de instant pot is warm, geurig en ultiem comfort food. Door het te bereiden in de instant pot is het ook nog eens een fluitje van een cent.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Onder druk komen 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen / 3 maanden

Benodigdheden

  • Instant pot

Ingrediënten

  • 1 tl kurkuma
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 el rozenharissa
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • peper en zout
  • 6 kippendijen - met bot
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 150 g parelcouscous
  • 200 g kikkererwten uit blik - uitgelekt
  • 50 g rozijnen
  • 400 ml kippenbouillon
  • verse peterselie - fijngehakt

Instructies

  • Mix alle kruiden en specerijen samen met peper en zout en wrijf hier de kippendijen mee in.
  • Zet de instantpot op SAUTE en braad de kippendijen aan in de instant pot.
  • Haal de kip even uit de pot en fruit de knoflook en ui aan tot de ui glazig ziet.
  • Leg de kip weer in de pot en voeg de parelcouscous, kikkererwten, rozijnen en kippenbouillon toe.
  • Draai de deksel op de pan en sluit het stoomventiel. Zet de instant pot op POULTRY of MANUAL en stel de timer in op 10 minuten.
  • Draai zodra de timer afgaat het stoomventiel (PAS OP!) open en laat de druk uit de pot ontsnappen.
  • Serveer de Marokkaanse kip direct of bewaar in de koelkast/vriezer.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Marokkaans
Trefwoord: comfort food, crockpot, eenpansgerecht, instant pot, kip, kipgerecht, makkelijke maaltijd, marokkaanse kip, parelcouscous, warm vlees

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Marokkaanse kip uit de instant pot

Join the Conversation

  1. Maarten says:

    Top recept voor de slowcooker! Voor de nog luiere mensen kun je de kip ook gelijk in de slowcooker doen, zonder aan te bakken. Bij het toevoegen van de couscous met de je andere helft van de bouillon toevoegen. Aanrader!

  2. Millie says:

    Hier vonden we de parelcouscous niet lekker , verder een topgerecht qua smaak!
    Vraag: kan ik de couscous vervangen door Basmatirijst? Kloppen de verhoudingen dan nog wel?
    Gr millie

    1. Sabine Author says:

      Ja, dat moet wel lukken!

  3. Wij hebben dit vandaag op, en het was echt super lekker! Mijn zoontje had zijn bord ook binnen 5 minuten leeg.

  4. Cindy says:

    Hoi Sabine,
    Ik wil dit recept maken in mijn slowcooker. Heb je een idee hoelang het in de crockpot moet? Had alles al in huis daarvoor maar zag net pas dat je een instantpot heb gebruikt Ik hoor graag van je!

    Met vriendelijke groet,

    Cindy

    1. Sabine Author says:

      Zeker, dat staat in de begeleidende tekst!

  5. Desiree says:

    Vandaag je recept Marokkaanse kip geprobeerd eerste gerecht op HP in mijn nieuwe Ninja Foodi 14-1. Ik zit hier mijn vingers bij op te eten. Stukje Feta erbij gedaan, en rozijnen EN abrikoos. Kon niet kiezen toprecept!

    1. Sabine Author says:

      Haha wat fijn om te horen!

  6. Nienke says:

    Heb je ook nog een goede tip voor welke groente ik hier t beste bij kan serveren?

    1. Sabine Author says:

      Ik vind gegrilde groenten altijd erg lekker hierbij. In de oven met een beetje ras el hanout bijvoorbeeld.

  7. Christine says:

    Lekker recept! Ik heb een instantpot, maar geen poultry-knop. Gebruik je dan de pressure cook functie?

    1. Sabine Author says:

      Ja, dat is de pressure cook. Staat ook in het recept: als je geen poultry hebt kun je manual gebruiken.

  8. Lenny says:

    Ik wil dit recept maken in mijn HP pan maar wil de parelcouscous er niet bij doen, blijft de hoeveelheid kippenbouillon dan toch hetzelfde?

    1. Sabine Author says:

      Als je de parelcouscous er niet bij doet kun je 100 ml bouillon gebruiken.

  9. Marjan says:

    Super lekker recept in de slowcooker met de gewone couscous gemaakt apart.geserveerd. Lekker met zelfgemaakte harissa en feta met Turks brood

  10. Linda says:

    Ik heb alleen een slowcooker met low en high. Hoe maak ik dan je recept?

    1. Sabine Author says:

      Dit recept staat uitgeschreven voor de slowcooker in mijn Slowcookerboek! :)

  11. Jorijna says:

    Ik wil dit graag maken, maar ik heb kippenbouten. Moet het dan langer in de instant pot of is 10 minuten genoeg.

    1. Heel veel langer zal niet nodig zijn hoor. Voor de zekerheid kun je het op 12-13 minuten zetten, maar ik gok dat je wel moet uitkomen.

  12. Miriam Joosten says:

    Hoi Sabine
    Kan dit recept ook gemaakt worden zonder de kikkererwten of waar kan ik ze eventueel door vervangen?

    Gr miriam

    1. Je kunt ze weglaten, maar vind ze persoonlijk wel een fijne textuur toevoegen. Maar je kunt ze vervangen door ieder andere peulvrucht uit blik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close