Groene shakshuka met spinazie en doperwten

Groene Shakshuka maakte ik een tijdje geleden voor het eerst toen ik voor Iglo aan de slag moest. Naast mijn werk voor Ohmyfoodness doe ik af en toe ook wat freelance (fotografie) klussen en dit jaar ben ik voor Iglo en RTL aan de slag. Ik fotografeer de recepten met Iglo-producten die Hugo in Eigen Huis & Tuin klaar maakt.

Super leuk om te doen en het levert mij soms dus ook de nodige inspiratie ook. Zo ook voor deze groene shakshuka. Natuurlijk is het recept dat zij aanleverden heel anders dan de variant die ik uiteindelijk maakte, maar het resultaat was wel onwijs lekker.

Een leuke twist op een bekend vegetarisch gerecht!

shakshuka recept

Shakshuka maken is súper eenvoudig

Als je op zoek bent naar een heerlijk en eenvoudig gerecht om te maken, dan is Shakshuka de perfecte keuze. Het is met regelmaat ook echt een go-to gerecht als ik weinig tijd heb om te koken, maar toch iets gezonds op tafel wil hebben staan. Tel daarbij op dat mijn kinderen echt dól zijn op eieren en 1 + 1 = 2.

Normaal gesproken wordt Shakshuka gemaakt met een (licht) pittige tomatensaus waarin eieren worden gepocheerd. Zoals je al hebt kunnen zien, heb ik deze keer de tomatensaus vervangen door groene ingrediënten en worden de eitjes gepocheerd in spinazie. Smaakt compléét anders, maar is wel net zo lekker én makkelijk om klaar te maken.

Ik denk dat ik alles bij elkaar nog geen 20 minuten bezig ben geweest met het maken van dit recept. Het enige wat ik echt zelf moest doen was de ui en knoflook hakken. Lazy me kocht de prei namelijk voorgesneden en de doperwtjes en spinazie uit de vriezer.

Soms moet je het jezelf ook gewoon niet te moeilijk maken hè!

shakshuka maken
shakshuka met spinazie

Shakshuka met spinazie

Ik maakte de Shakshuka met de spinazie van Iglo. Niet omdat die beter is dan andere spinazies uit de diepvries, maar Iglo heeft een variant met Boursin en dát vind ik wel heel erg lekker. Het zorgt in deze groene shakshuka toch voor weer wat extra smaak.

Mocht je daar helemaal geen zin in hebben, dan raad ik je aan om spinazie a la crème te gebruiken, eventueel met een lactosevrije variant. Ik geloof dat er inmiddels ook spinazie met Alpro is? De crème/room/Boursin zorgen ervoor dat de saus nat genoeg is om de eitjes in te pocheren.

Als je gehakte of verse spinazie gebruikt, krijg je uiteindelijk een droge saus en dat is net wat je niet wilt. Spinazie uit het vriesvak dus en dan a la crème of met Boursin!

groene shakshuka

Wat te eten bij Shakshuka?

Omdat Shakshuka zo’n eenvoudig en snel klaar te maken gerecht is, leent het zich er super goed voor om te serveren met tal van lekkere bijgerechten of extra toppings.

Ik zeg zelf altijd dat je vrijwel alles met elkaar kunt combineren, zolang je het zelf maar lekker vindt. Maar hierbij een aantal suggesties om te eten bij Shakshuka.

  • Vers brood of pita: Shakshuka gaat perfect samen met vers gebakken brood of warme pitabroodjes. Bij deze groene Shakshuka serveerde ik zelf Libanees platbrood (van het merk Souq, mocht je dat willen weten). Ik en de kinderen vinden het heerlijk om dit brood door de saus heen te halen.
  • Salade: Een frisse groene salade met komkommer, tomaat en verse kruiden is natuurlijk altijd goed. Met name in zomermaanden vind ik dit een fijn bijgerecht voor Shakshuka. Op een of andere manier vind ik Shakshuka namelijk altijd heel heet (qua temperatuur bedoel ik dan), dus een salade vind ik er dan wel lekker bij.
  • Yoghurt: Een kommetje yoghurt met een snufje zout en olijfolie bij de Shakshuka is echt tóp. Zeker als je wat meer chilivlokken aan het gerecht toevoegt waardoor het wat pittiger wordt, is de frisse yoghurt super lekker erbij.
  • Harissa: Ben je niet zo van de chilivlokken maar heb je wel zin in wat meer pit: harissa is een lekker ingrediënt om wat meer pit toe te voegen aan de Shakshuka. Voor een extra twist kun je rozenharissa gebruiken. Dat is tegenwoordig in de betere supermarkten ook gewoon te koop.
groene shakshuka met spinazie

Heb je aan het bovenstaande lijstje nog niet genoeg, dan vind je een van de onderstaande Shakshuka recepten misschien ook lekker.

Toevallig bevatten de bovenstaande suggesties allemaal vlees, maar dat kun je natuurlijk prima weglaten uit het recept.

Wil je helemaal iets speciaals proberen, maak dan eens mijn Shakshuka pasta. Super lekker en direct een complete maaltijd. Ook ideaal.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

groene shakshuka recept
5 van 1 stem

Groene shakshuka met spinazie & doperwten

Shakshuka ken je wellicht als gepocheerde eieren in tomatensaus, maar deze groene shakshuka maakte ik met spinazie en andere groene groenten. Smaakt heel anders maar is wél heel erg lekker.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • ruime (hapjes)pan met deksel

Ingrediënten

  • 1 ui – gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 200 g doperwten – diepvries
  • 200 g prei – in halve ringen
  • 500 g spinazie Boursin (of a la crème)
  • 5 eieren
  • 2 bosuitjes – in ringen
  • 1 tl chilivlokken
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een beetje olie in de hapjespan en fruit hierin de knoflook en de ui aan, tot de knoflook goed begint te geuren.
  • Voeg de komijnpoeder toe en roer even door.
  • Doe dan de doperwten en de prei in de pan en bak dit mee tot de prei zacht is.
  • Voeg de spinazie toe en bak deze mee tot de spinazie is gesmolten. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Maak 5 kuiltjes in de saus en breek hierin de eieren. Doe de deksel op de pan en laat de eieren 5 minuten garen.
  • Garneer de groene shakshuka met bosui en chilivlokken.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Mediterraans
Trefwoord: eenpansgerecht, makkelijke maaltijd, shakshuka, vegetarisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close