Oosterse preistamppot

Het kan nog net, stamppotten eten voor het diner. Zolang de temperatuur overdag niet boven de tien graden uitstijgt mag het van mij best. Deze preistamppot kan eigenlijk het hele jaar door wel gegeten worden. Het is een stuk minder zwaar dan de Hollandse stamppotten zoals wij ze kennen en de smaak wijkt ook flink af. Ik maakte namelijk een Oosterse preistamppot die min of meer bij geluk is ontstaan. Leuk, zo’n Hollandse stamppot met een Oosters tintje. Dat ik er vervolgens Chipolataworstjes (Frans) bij serveerde vergeven jullie me wel toch?

oosterse preistamppot

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

 • 500 gram zachtkokende aardappelen
 • 300 gram prei in halve ringen
 • 1 bakje kastanjechampignons
 • scheutje melk
 • klontje boter (ter grootte van ± 2 cm)
 • 1 eetlepel kerriepoeder
 • 2 eetlepels sojasaus
 • peper en zout

1. Kook de aardappelen in ongeveer twintig minuten gaar in ruim gezouten water. Giet de aardappelen vervolgens af en laat ze nog even droog stomen. Snijd ondertussen alvast de champignons in plakjes.

2. Verhit een beetje olijfolie in een wok en roerbak hierin de champignons tot ze beginnen te slinken. Voeg vervolgens de prei toe en wok nog even goed door.

3. Doe de kerriepoeder en de sojasaus bij het preimengsel en roer door tot alle smaken goed zijn vermengd.

4. Stamp de aardappelen fijn en doe er een scheutje melk en een klontje boter bij zodat het een smeuïge massa wordt. Breng de puree op smaak met een beetje peper en zout.

5. Schep de prei en de champignons met het overgebleven vocht door de aardappels.

In dit geval serveerde ik de preistamppot met Chipolataworstjes omdat ik deze nog in de vriezer had liggen, maar eerlijk gezegd denk ik dat deze stamppot met ieder stukje vlees wel lekker zal zijn. Ik vond het erg leuk om eens te variëren met een stamppot en er meer aan toe te voegen dan normaal. Wonder boven wonder pakte het goed uit en dat resulteerde in deze Oosterse preistamppot. Zeker voor herhaling vatbaar! Blijft jammer dat stamppotten niet zo fotogeniek zijn…

oosterse preistamppot

Join the Conversation

 1. Hester says:

  Stamppotten zijn altijd wel goed, deze lijkt me ook lekker! Ik moest trouwens wel lachen om ‘Door Sabine in Buitenlands, Oerhollands’: lekker tegenstrijdig, haha.

 2. Mirjam says:

  Ik heb echt een hekel aan Hollands eten, behalve andijvie stamppot dan… Maar dit ziet eruit als een heel goed alternatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close