Gumbo recept uit New Orleans

Tot een paar jaar geleden had ik geen flauw idee wat Gumbo was, tot ik een aflevering van Masterchef Australia zag. Eén van de kandidaten maakte toen tijdens de ‘Amerika week’ een gumbo recept en wow, dat zag er lekker uit.

Ik bedoel worst én gamba’s in één gerecht? Klinkt mij als muziek in mijn oren. Op OMF heb ik ooit al eens een Weight Watchersproof recept gedeeld, een wat lichtere en meer verantwoorde versie. Een echt Gumbo recept had ik echter nog nooit gemaakt en dat werd wel eens tijd.

Gumbo recept

Gumbo soep

Via Pinterest kwam ik terecht bij Little Spice Jar en met haar gumbo soep ging ik aan de slag. Ik heb het oorspronkelijke gerecht hier en daar iets aangepast omdat ik de Gumbo iets te dun vond. Zelf vind ik het lekkerder als het gerecht de dikte heeft van curry, terwijl het recept van Marzia meer richting soep nijgt.

Wat is Gumbo?

Voor iedereen die geen idee heeft wat Gumbo nou precies is, het is een soort stoofpot waarvan het recept in de 18e eeuw in Amerikaans Louisiana is ontstaan. Echt soulfood.

Het gerecht is een mengelmoesje van diverse wereldkeukens. Zo worden er cajunkruiden gebruikt, maar heeft het gerecht ook wel wat weg van een Indiase curry zoals ik eerder al zei.

Sommigen vinden het dan weer een Spaans-achtig gerecht dankzij de tomatenblokjes, maar ook zie je er Franse invloeden in terug. Met name door het gebruik van een laurierblaadje.

Gumbo kun je zowel met vis als vlees maken en mijn favoriet is dus degene met (gekruide!) worstjes en gamba’s.

Wat is gumbo

Dit recept is al járen een favoriet recept op Ohmyfoodness, maar ben je nou op zoek naar meer van dit soort comfort food, probeer dan ook eens deze Kip Jalfrezi zonder pakje te maken of de linzen en kikkererwten madras – super smaakvol allebei.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gumbo soep
3.68 van 37 stemmen

New Orleans Gumbo

Gerechten uit New Orleans vallen onder de noemer soulfood en dit Gumbo recept hoort daar wat mij betreft zeker bij. Makkelijk om te maken én heel smaakvol.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 50 gr bloem
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 paprika’s in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij in blokjes
  • 6 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 Catalaanse braadworstjes in plakjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 el cajunkruiden
  • paar druppels tabasco
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • 1 blik tomatenblokjes 400gr
  • 400 gr gamba’s gepeld en schoongemaakt

Instructies

  • Smelt de boter in een diepe pan en voeg hier de bloem aan toe. Bak de roux zo’n 15 – 20 minuten (ja, echt!) tot hij de kleur van pindakaas heeft gekregen.
  • Voeg vervolgens de ui, paprika’s en bleekselderij toe en bak de groenten mee tot de paprika zachter wordt.
  • Doe de knoflook, worst en laurierblaadjes in de pan. Bak het geheel al omscheppend mee tot de knoflook goed begint te geuren.
  • Voeg dan de cajunkruiden, tabasco en kurkuma toe. Schenk de kippenbouillon en tomatenblokjes in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 20 minuten zachtjes doorkoken en indikken.
  • Doe na 20 minuten de gamba’s in de pan. Breng het geheel weer aan de kook, draai het vuur laag en kook de gamba’s 10-15 minuten mee tot ze volledig gaar zijn.
  • Breng het gerecht desgewenst op smaak met peper en zout en garneer met verse peterselie. Serveer de Gumbo met gekookte rijst.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: comfort food, curry, eenpansgerecht, gamba’s, gumbo, makkelijke maaltijd, soulfood, worstjes
Collectie: Hoofdgerechten

Join the Conversation

  1. Ik kende dit nog niet. Het ziet er wel heel lekker uit. Misschien moet ik het maar gewoon eens proberen te maken!

  2. A.R.Okkerman-Houweling says:

    Het ziet er lekker uit allen de gamba’s lijkt mij niet zo ik wordt misselijk van vis.

  3. Super leuk dit recept! Ik heb zelf een aantal maanden in New Orleans gewoond, dus dit brengt warme herinneringen bij me naar boven!

  4. Wat een heerlijk recept! Dit wil ik ook gaan eten tijdens onze roadtrip eind september naar amerika.

    1. Oooh een roadtrip Amerika, wat gaaaaf! *beetje jaloers*

  5. Klinkt goed! Ik ken het ook alleen nog maar in naam. Op 27 april komt de Amerikaanse pitmaster Phil Wingo bij ons (Dutch Food School) een bbq workshop geven en maakt dan ook gumbo. Ik ben enorm benieuwd.

  6. Nathalie says:

    Super om een goed recept voor gumbo te hebben! Ik ken het ook van Masterchef Australia maar gek genoeg nog nooit zelf geprobeerd. Ga het nu snel proberen met jouw recept! :-)

  7. Bettina says:

    Her was heerlijk volgende keer de Louisiana versie proberen want dochterlief lust geen gamba’s

  8. Wanneer doe je de worstjes erbij? Die zijn uit je recept gevallen :-)

    1. Daphne says:

      Bij punt 3 staat de worst…

  9. Franky Bruneel says:

    Gelukkig vind je vandaag bij ons ook makkelijk okra, waarmee je de gumbo een stuk authentieker maakt. De okra, in schijfjes gesneden, laat je de laatste tien minuten meesudderen. Doe je hem er te vroeg in, dan hij is tegen het einde helemaal weggekookt en dat is de bedoeling niet. Het slijm dat tijdens het koken van de okra vrijkomt, geeft die aparte structuur aan de saus. Bovendien is okra heel goed voor de spijsvertering en de darmtransit. In Louisiana gebruikt men ook filé om de gumbo wat aan te dikken. Filépoeder is eigenlijk de fijngemalen bladeren van de sassafrasstruik. Het voegt een zachte aardachtige smaak toe. Opgelet: De filé mag niet meekoken, anders gaan er zich draden vormen (vandaar de naam ‘filé’, van het Franse ‘fil’ = draad)). De filé vindt je bij ons niet zo makkelijk, maar er zijn voldoende internetshops waar hij te bestellen is (o.a. bij Amazon).

  10. ziet er lekker uit kreeg de tip om dit eens te proberen van een vriend uit Amerika. Alleen kan ik geen Catalaanse braadworstjes vinden ga het denk ik met andere worst eens proberen. nog tips?

    1. Zoek naar worstjes die al goed gekruid zijn. In principe kun je alle soorten (braad)worstjes daarvoor wel gebruiken.

      1. Dat vraagt ze niet. Wanneer moeten ze erbij? Ben zelf in New Orleans geweest en ook daar Gumbo gegeten. Zoek nog steeds naar een goed recept.

  11. Daphne says:

    De worst(jes) gaa(t/n) bij punt 3 in de pan.

  12. Jytta says:

    Het was een heerlijk recept! Na de bouillon en tomatenblokjes erbij te hebben gedaan was het spannend of het wel steviger zou worden, maar we hebben ons goed aan de tijden gehouden en het is inderdaad goed ingedikt! Echt heel smaakvol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close