Kip Biryani recept

Dit keer dook ik in de Indiase keuken om een kip biryani recept te maken! De laatste tijd ben ik me wat meer aan het verdiepen in keukens die ik niet zo goed ken, maar die ik wél heel lekker vind. Wellicht was het je al opgevallen met de Turkse gerechten die ik onlangs met je heb gedeeld.

De Indiase keuken is er ook één waarin ik niet helemaal thuis ben. Ik heb wel eens het een en ander geprobeerd, maar verder dan een paar keer in mijn hele foodblog-carrière is het niet gekomen. Zonde, want ik houd wel enorm van de Indiase keuken en vind het vooral waanzinnig hoe lekker ons huis ruikt als er Indiaas wordt gekookt.

Tijdens één van de afleveringen van Masterchef Australia werd ik geïnspireerd om aan de slag te gaan met een biryani recept, een geurig rijstgerecht gemaakt met verschillende kruiden en specerijen en vaak geserveerd met kip of rundvlees.

Ik scharrelde een aantal recepten voor kip biryani bij elkaar en creëerde uiteindelijk deze variant. Ik zweer je: hier word je gelukkig van. De geur in huis (en in de rest van de buurt!) doet watertanden, zelfs de pakketbezorger hier kwam even polshoogte nemen want waar kwam in hemelsnaam die heerlijke geur vandaan? Heel grappig, maar wees gewaarschuwd dus.

Voor kip biryani zijn verschillende recepten te vinden, de een een stuk moeilijker en ingewikkelder dan de ander. Jullie kennen mij inmiddels: dit recept is lekker makkelijk. De bereidingswijze voor deze versie heb ik afgeleid van dit recept.

biryani recept

Wat betekent Biryani?

Biryani is de naam voor met name de bereidingswijze van dit gerecht. Ik maakte in dit geval Kip Biryani, maar je kunt het ook klaarmaken met bijvoorbeeld rund- of lamsvlees.

Biryani houdt in dat de rijst op twee manieren wordt gegaard. Eerst wordt de rijst gebakken in boter of nog beter: ghee. Daarna wordt de rijst gegaard, voorzien diverse kruiden en specerijen. In mijn geval bouwde ik het gerecht op en vind je tussen de lagen rijst, ook lagen met gekruide kip. Mega lekker!

Het is een flinke klus om dit gerecht klaar te maken en je bent er ook echt wel even mee bezig, maar dan heb je óók wat.

Biryani kruiden

Biryani kruiden kom je niet zo snel tegen in de supermarkt hier in Nederland. Je zult het eerder online moeten bestellen. Desalniettemin, gaan er niet hele spannende kruiden in de kruidenmix. Ik denk dat je de meeste wel in huis hebt en anders kun je de rest wél in de supermarkt verkrijgen.

De kruiden en specerijen die je gaat tegenkomen in het onderstaande Biryani recept zijn:

  • kardemompeulen (de hele peulen, niet alleen de zaadjes – al kun je ook prima kardemompoeder gebruiken voor dit recept)
  • komijnzaad
  • gemberpoeder
  • korianderpoeder
  • chilivlokken
  • saffraan
  • garam masala – een Indiase kruidenmix van geroosterde kruiden en specerijen. Ook gewoon te koop in de supermarkt tegenwoordig.

Wat te eten bij dit Kip Biryani recept?

Als bijgerecht bij dit kip biryani recept maakte ik snel ingelegde rode uien en Raita (een soort tzatziki). Bij deze twee minireceptjes:

Ingelegde rode uien:

  • Schaaf 2 rode uien in dunne plakjes met behulp van een mandoline.
  • Verhit 175 ml witte wijnazijn (appel-ciderazijn is ook prima) samen met 1 tl kristalsuiker en 1 tl zout in een pannetje tot de suiker en het zout zijn opgelost.
  • Schenk het azijnmengsel over de geschaafde rode uien, dek het kommetje af en zet weg in de koelkast tot je gaat eten.

Raita:

  • Rasp een halve komkommer grof en knijp de komkommerrasp uit tot het meeste vocht weg is.
  • Schep de geraspte komkommer door 300 gr Griekse yoghurt en voeg hier grof zout, 1/2 tl komijnpoeder en 2 el fijngesneden verse munt aan toe. Roer goed door en bewaar de Raita afgedekt in de koelkast.

Scroll verder naar onder voor het Biryani recept!

Dankzij dit Indiase recept zin gekregen in nog meer Indiase gerechten? Bekijk dan ook deze eens:

Wil je meer rijst recepten bekijken? Ik heb ze voor jou op 1 pagina verzameld!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kip biryani recept
3.45 van 60 stemmen

Kip Biryani recept

Kip Biryani is een Indiaas recept dat zorgt voor een fantástische geur in je keuken. Niet zo lastig om te maken en iedereen die dit eet is opslag verliefd.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Marineren 1 uur
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

Voor de gemarineerde kip:

  • 400 gr kippendijen – grof gesneden
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/2 el kurkuma
  • 75 gr Griekse yoghurt

Voor de Biryani:

  • 4 kardemom peulen
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 3 uien – in halve ringen
  • 2 tomaten – in partjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 cm gember – fijngehakt
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • 50 ml water
  • 1 plukje saffraan
  • 2 el melk – warm
  • 300 gr basmati-rijst – gekookt
  • 1 el garam masala
  • 15 gr verse munt – fijngehakt
  • 15 gr verse peterselie – fijngehakt

Instructies

  • Schep alle ingrediënten voor de kip marinade door elkaar en schep hier vervolgens de kip door. Laat de kip afgedekt een uur in de koelkast marineren.
  • Kneus de kardemom peulen door er op te slaan met een mes. Verhit een beetje olie in een hapjespan en doe hier de kardemom en komijnzaadjes bij. Bak dit 1 – 2 minuten tot de aroma's vrij komen.
  • Voeg de ui-ringen toe aan de specerijen in de pan en bak mee tot de ui bruin begint te kleuren en zacht wordt.
  • Doe dan de tomaten in de pan en bak deze mee tot ze goed zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak het geheel nog zo'n 2 minuten tot het geheel op een pasta begint te lijken.
  • Voeg de knoflook, gember, korianderpoeder en chilivlokken aan de ingrediënten in de pan toe.
  • Doe de in yoghurt gemarineerde kippendijen in de pan en schep alles even goed om. Bak 2-3 minuten mee en schenk dan het water in de pan. Roer nog even door en laat het geheel 10 minuten met de deksel op de pan pruttelen. Als het goed is ontstaat er nu vanzelf een dikke saus.
  • Roer de saffraan door de warme melk tot de melk geel begint te kleuren.
  • Verdeel de helft van de basmatirijst over de kip in de pan. Sprenkel hier de helft van de saffraanmelk, draadjes gewoon mee scheppen!, overheen en verdeel hier 1/2 el garam masala en de helft van de fijngehakte munt en peterselie overheen.
  • Top het geheel af met de rest van de rijst, saffraanmelk, garam masala, fijngehakte munt en peterselie.
  • Doe de deksel terug op de pan, draai het vuur helemaal laag en laat de kip biryani nog 5 minuten zachtjes pruttelen zodat de rijst weer goed warm kan worden en alle smaken nog even goed kunnen intrekken.
  • Als je de kip biryani voorzichtig omschept zul je zien dat sommige rijstkorrels nog wit zijn en anderen geel zijn gekleurd door de saffraanmelk. Da's top!
  • Serveer de Kip Biryani met ingelegde uien en de Raita.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: eenpansgerecht, ingelegde ui, kip, kip biryani, kip recept, kipgerecht, raita

Join the Conversation

  1. Kan je dit ook van te voren maken en dan opwarmen als de visite er is? Of pas vanaf het punt dat je de rijst toevoegt?

    Gr lies

    1. Sabine Author says:

      Opwarmen kan prima! Ik heb het zelf toevallig ook ’s middags gemaakt en ’s avonds weer opgewarmd.

  2. Birgit says:

    Het ziet er echt heerlijk uit! Van de tomaat blijven uiteindelijk geen stukjes over? Want als ik iets vies vind is het stukjes tomaat, maar als het kapot kookt lust ik het wel.

    1. Sabine Author says:

      Nee, die worden helemaal kapot gekookt :)

  3. Claudia says:

    Dit ziet er fantastisch lekker uit! En eigenlijk best makkelijk en zo te maken, als je alle kruiden al in huis hebt.

  4. Anouk says:

    Het ziet er heerlijk uit, we gaan het vanavond maken. Wel per ongeluk gemalen kardamom gekocht ipv peulen. Heb je een tip over hoeveel dan te gebruiken?

    1. Sabine Author says:

      Ik zou een theelepeltje doen! :)

  5. Rosanne says:

    Dit is zo’n lekker gerecht en een heel fijn recept, ik ga het morgen weer maken voor m’n familie, smullen! Dankjewel!

  6. Lysanne says:

    Gisteravond uitgeprobeerd en het was heerlijk!

  7. Wouter says:

    Ik heb de gember / knoflook (en als extra een paar gevijzelde kruidnagels + citroensap + arachideolie) aan de kipmarinade toegevoegd. Op het einde heb ik nog wat peultjes mee laten koken. Verder had ik geen saffraan in huis (toevallig de rest wel), het was super lekker! De raita was ook een geweldige toevoeging.

    Mijn kip kwam van het pakket van koopeenkip.nl die ik van de week binnenkreeg, leuk om dit gerecht als eerste te maken hiermee.

    Dank je voor het recept.

  8. mien meulenberg says:

    ik heb alleen hindoestaanse masala in huis …. is er erg veel verschil tussen de garam masala en de hindoestaanse?

    1. Sabine Author says:

      Het is een beetje afhankelijk van de merken die je gebruikt. Hindoestaanse masala bestaat vaak uit koriander, kurkuma, komijn, fenegriek, mosterd, nigella, gember en peper; in garam masala zitten deze ingrediënten vaak ook maar wordt er ook nog paprikapoeder, kaneel, laurier en kruidnagel toegevoegd. Die ‘extra’ specerijen beïnvloeden de smaak van de melange wel heel erg. Je kunt prima Hindoestaanse masala gebruiken voor dit gerecht hoor, de smaak wordt alleen iets anders.

  9. Rianne says:

    Als je de helft van de rijst verdeelt over over de kip: dan neem ik aan dat je de rijst eerst gekookt hebt? Het koken van de rijst staat verder niet genoemd ik het recept, vandaar ☺️.

    1. Sabine Author says:

      Staat in de ingrediëntenlijst: 300 gr basmatirijst, gekookt

  10. Anam sheikh says:

    Heey wat leuk dat je biryani recept hebt staan. Dit is een van mijn favoriete gerechten. Ik ben zelf Pakistaanse komaf en mijn moeder kookt dit regelmatig. Alleen was mij wat opgevallen in de ingrediënten peterselie dit is niet iets wat er gebruikt word, maar juist koriander.

  11. IndianChef says:

    Toch maar geprobeerd omdat ik openminded ben en altijd nieuwe recepten probeer om aan mensen te kunnen aanbieden en nog meer ervaring op te doen als chef.. Maar dit is toch geen Biryani? Het smaakt helemaal niet naar authentieke Biryani. Hoeft natuurlijk ook niet perse, als de smaak maar ok is, maar vindt het tegenvallen. Ik snap die peterselie al helemaal niet. Stuur me gerust een mailtje voor een echt goed Biryani recept of wat voor recept dan ook (mits Indiaas of Pakistaans).

  12. IndianChef says:

    Hindoestaanse masala zal je Biryani 100% zeker verpesten. Het gaat gewoon heel anders smaken. Hindoestaans en Indiaas zijn twee compleet andere smaakprofielen. Als je die mengt dan krijg je geen “clean taste”. Dit is tevens niet om te zeiken. Ik wil enkel mensen helpen die dit lezen. Het gaat dus niet “een beetje anders” smaken. Het gaat flink anders smaken en ik durf te wedden dat het ronduit niet lekker is.

  13. Vincent says:

    Je bent vergeten zout toe te voegen aan het Biryani recept

  14. Maram says:

    Hoeveel tijd heb je ongeveer nodig om dit te maken?

    1. Sabine Author says:

      Dat is afhankelijk van jouw snelheid in de keuken, maar ik zou zeggen 30-40 minuten in totaal.

  15. Saskia says:

    Hoi Sabine. Je gerecht sprak mij aan. Ik ben het aan het maken en vind de kurkuma zo overheersen. Zou het kunnen dat bij de marinade een halve theelepel kurkuma wordt bedoeld ? En is het gewicht van 300 ongekookte rijst Het gewicht voordat het gekookt is ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close