CITY GUIDE | BRUSSEL – TO KNOW

In principe is Brussel om de hoek, en duurt het helemaal niet zo lang om er te komen. Niet te vergelijken met een vlucht naar een andere stad of een verre reis naar een ander continent waarvoor je allerlei papieren in orde moet hebben. Maar, wel zijn er kleine dingen waar je rekening mee kunt houden. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. En het zorgt voor ontspanning op het moment dat je een paar dagen in een andere stad bent.

MET DE AUTO

Persoonlijk vind ik het erg fijn om met de auto naar een andere stad te rijden. Je kunt je auto namelijk vol stoppen met spullen die je mee wil nemen en je komt ergens makkelijk van deur tot deur. Nadeel is dat je je auto ook kwijt moet. En in een drukke stad kan het nogal eens lastig zijn om een parkeerplekje te vinden. Informeer daarom altijd even bij het hotel waar je verblijft of er een parkeerplek of parkeergarage gekoppeld is aan je overnachting. In het geval van B&B Druum in Brussel hoort er namelijk een parkeerplek bij je overnachting, recht tegenover de ingang van de B&B. In het geval van Hotel Zoom betaalde ik 20 euro (voor 24u) voor een parkeerplek recht tegenover het hotel in een parkeergarage.

MET DE TREIN

Heb je geen auto of heb je gewoon geen zin om zo’n eind te rijden, dan kun je ook prima met de trein naar Brussel reizen. Afhankelijk van waar je woont pak je de trein richting Roosendaal en vanaf daar stap je op een internationale trein naar Brussel. Raadpleeg de NS-app om jouw route te bepalen.

VERVOER IN DE STAD

Ik vond het dus fijn om met de auto naar Brussel af te reizen, maar eenmaal in de stad kun je je auto beter laten staan waar hij staat. Verken de stad wandelend, met de fiets, bus of met de tram. Omdat de stad zo druk is op sommige punten, en omdat er in het centrum nérgens op straat parkeerplekken te vinden zijn, is het een crime om je auto kwijt te kunnen.

Wandel

Ik heb alles wandelend gedaan. Ik moest op verschillende tijden op verschillende plekken zijn en wandelend ging dat het snelst. Daarbij zie je dan heel veel van een stad en met Google Maps kom je overal. Nu we geen bundel meer hoeven te kopen en je in heel Europa internet hebt en belt tegen hetzelfde tarief als in Nederland, is dit helemaal een aanrader om te doen.
De metro vind ik echter ook altijd een dikke aanrader voor een grote stad. Maar in Brussel is dit netwerk te klein om daar veel gebruik van te maken. Je kunt wel met de metro vanuit het centrum naar andere wijken reizen:

Reistijd met de Metro vanuit het centrum (De Brouckère):

  • 7 min : Schuman (Europese wijk)
  • 9 min : Merode (Jubelpark)
  • 15 min : Roodebeek (Woluwe Shopping Center)
  • 14 min : Louiza (Shopping- Bovenstad)
  • 19 min : Herrmann-Debroux (Zoniënwoud)
  • 17 min : Koning Boudewijn (Bruparck- Atomium)

Fiets

Ik heb het vanwege een te krappe tijdsplanning in Brussel niet gedaan, maar tijdens iedere andere stedentrip die ik doe huur ik een fiets. Van New York tot Kopenhagen: het is de beste manier om een stad te leren kennen. Ook in Brussel huur je makkelijk een fiets via Pro Velo of Villo!:

Pro Velo

Inlichtingen en themafietstochten:
Pro Velo : Tel. (0)2 502 73 55 – www.provelo.org

Verhuur plaatsen :

  • Ter Kamerenbos (Gespanhoek)
  • Woluwe park (beneden het park)
  • Pedepark (Anderlecht)

Geopend april tot oktober : WE 12u -18u
Fiets verhuur het hele jaar door : Het Fietsershuis , Londenstraat 15 – 1050
Prijs : 7,00 €/u – 15,00 €/dag

Villo!

Villo! Is de nieuwe verhuurdienst voor openbare fietsen in Brussel met 350 stations en 2.500 fietsen. Een ticket voor 1 dag kost €1,50 + tarief/ halfuur. Meer info: nl.villo.be

Bus & Metro

Ook de bus of de metro pak je gemakkelijk in Brussel. Voor €7,50 koop je een dagkaart en kun je op een dag naar keuze zoveel reizen als je wilt. Meer informatie over de vertrektijden vind je op stil-mivb.be.

Alle reisinformatie vind je op visitbrussels.be.

Plattegrond van Brussel

BESTE REISTIJD

Een stedentrip kan wat mij betreft het hele jaar door. Qua weer is Brussel vergelijkbaar met Nederland dus in de lente en de zomer pak je wat vaker een terrasje mee en in de winter geniet je misschien van de kerstversiering. Het is maar net wat je leuk lijkt. Daarbij hoef je een stedentrip zoals deze niet zo lang van tevoren te plannen. Als je nu beslist aankomend weekend te gaan, dan kan dat makkelijk. Je rijdt er zo naartoe en wie weet kun je nog een last-minute deal regelen voor je hotel. Dus een stedentrip naar Brussel kan het hele jaar door.

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close