Op de planning: Turijn!

Ik ben nog niet goed en wel terug van mijn vakantie op Bali of het volgende tripje staat alweer op de planning. Samen met vriendinnetje Nanda vertrek ik over twee weken naar een voor mij heel onbekende bestemming: Turijn! Hoe kom je daar zo bij zul je wellicht denken. Ryanair had zeer goedkope vluchten naar Turijn in de aanbieding en als je voor niet meer dan een retourtje treinen van Apeldoorn naar Den Haag ook een paar dagen in Noord-Italië kunt zitten, is die keuze snel gemaakt. Dus over twee weken vliegen we vanaf Eindhoven naar Turijn. Na een vlucht van een kleine twee uur stappen we uit in Noord-Italië. En vanaf dat moment heb ik tips nodig!

Turijn

Bij velen van jullie doet Turijn misschien wel een belletje rinkelen, een paar jaar geleden werden daar de Olympische Spelen georganiseerd. Niet geheel zonder reden, Turijn is namelijk na Milaan de grootste stad van Noord-Italië. Eén keer eerder ben ik in Italië geweest tijdens een citytrip Rome en volgend jaar hopen we onze zomervakantie in Italië te kunnen spenderen, maar verder dan dat ben ik nog niet eerder gekomen. Gek eigenlijk want de Italiaanse keuken is een van mijn favorieten dus je zou denken dat ik hier veel vaker zou zijn geweest. Maar niet dus.

Turijn ligt ten zuidwesten van Milaan en ten noordwesten van Savona en in het stadscentrum vind je sterke Romeinse invloeden terug. Rond 28 voor Christus werd op de plek waar nu Turijn ligt al een Romeinse nederzetting gebouwd.

Turijn is lang niet zo bekend als Rome en daarom is het lastig om een lijstje met bezienswaardigheden op te stellen. Misschien is dat maar goed ook, we hebben namelijk maar anderhalve dag de tijd.

Op de planning: Turijn

Eten & Drinken

In die anderhalve dag dat we in Turijn zijn hopen we in ieder geval zoveel mogelijk lekker Italiaans te eten. Voor Nanda is het haar eerste keer in Italië en aangezien ze net zo gek is op risotto als ik, denk ik dat we daar sowieso een bordje van achterover slaan. En daarna wordt het lastig kiezen. Overal waar ik kijk lees ik namelijk dat Turijn heel culinair is aangelegd. De stad wordt ook wel de geboorteplaats van slowfood genoemd en dat klinkt mij als muziek in de oren.

Maar niet alleen is slowfood populair. Als ik de verhalen moet geloven is Nutella van Turinese afkomst en vind je de beste chocolademakers van Europa in Turijn. Al betwijfel ik zeer of de Italiaanse chocolade kan tippen aan de Belgische. Ook vind je overal in Turijn diverse buffetten waar je aan kunt schuiven en ik kan me haast niet voorstellen dat deze buffetten net zo slecht zijn als ze hier in Nederland vaak zijn.

Smullen dus! Tips voor resto’s zijn welkom.

Op de planning: Turijn

Bezienswaardigheden

Ik zei net dat het voor Turijn lastig is om een lijstje met bezienswaardigheden op te stellen en gezien de tijd die we te besteden hebben is dit ook zo. We willen natuurlijk zoveel mogelijk uit de stad halen als kan in anderhalve dag. Er staan er een aantal op mijn lijstje:

Museo Egizio
Normaal ben ik niet zo’n museumbezoeker maar in Turijn schijnt een van de mooiste Egyptische musea ter wereld te staan. En laat ik nou dol zijn op de Egyptische geschiedenis. Als klein meisje nam ik al boeken over mummies en hiërogliefen mee uit de bibliotheek. Dus als het even kan hoop ik dat we hier even naar binnen kunnen hoppen.

Santuario Basilica La Consolata
De Santuario Basilica La Consolata is een van de oudste kerken van Turijn en als ik Tripadvisor moet geloven ook echt een must-visit. Aangezien de kerk in het centrum van Turijn ligt en wij ook in het centrum van Turijn verblijven, denk ik dat we deze kathedraal wel tegen gaan komen. Hopelijk kunnen we dan ook een kijkje van binnen nemen. Kerken zijn van binnen vaak zoveel mooier dan van buiten!

Piazza Castello
Niet te missen in Turijn is het Piazza Castello, het belangrijkste plein van Turijn in de 16e eeuw. In het midden van het plein staat een Middeleeuws kasteel met delen van een oude Romeinse poort. Picture perfect waarschijnlijk, ik kijk er nu al naar uit.

Een echte planning is er (nog) niet voor Turijn maar dit wordt ook lastig voor anderhalve dag denk ik. Toch mag er best een klein bucketlistje zijn en ik ben benieuwd wat we allemaal gaan zien en proeven in de tijd dat we daar zijn. Nog even aftellen!

Heb jij nog tips voor Turijn?

Join the Conversation

 1. Nikki says:

  Ik heb geen persoonlijke tips, maar ik zag wel dat Chris Zegers er afgelopen zondag was in 3 op Reis! Misschien leuk om terug te kijken :)

 2. Jaren geleden ben ik in Turijn geweest maar dat was omdat we daar naar een concert van Bruce Springsteen waren. Ik moet eerlijk zeggen dat me verder niet veel is bijgebleven van de stad dus geen tips helaas.

  Wij kwamen toen wel toevallig op een lokaal buitenfeest in een park terecht waar je een bepaald bedrag betaalde en dan kon eten wat je wilde. Dat was heel erg leuk maar ook toeval dat je daar net tegen aan loopt.

  In ieder geval heel veel plezier, dat gaat vast en zeker lukken.

 3. Alicia says:

  Als stewadess kom ik regelmatig in Turijn. Mijn favo restaurantje is Osteria la Capannina.

 4. Margot says:

  Wat een leuk vooruitzicht! Ik ben er zelf nooit geweest, maar ik ben al benieuwd naar je verhalen!

 5. Als foodie moet je zeker langs Eataly, niet alleen voor de prachtige producten die er te koop zijn, maar zeker ook om er te gaan lunchen.

 6. Samantha - Daily Pleasures says:

  Super tof! Ik heb helaas geen tips maar die Ryan tickets hebben mijn aandacht al vaak getrokken. Jammer dat Eindhoven en Charleroi niet bij mij om de hoek liggen.

 7. Sieglinde says:

  Eataly staat héééél hoog op mijn verlanglijstje als ik ooit eens in Turijn geraak. Moet een waar walhalla voor food lovers zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close