Magisch mooi: Angkor

Het is alweer bijna vijf jaar geleden dat ik mijn stage liep in Thailand. Ik kan gewoon niet geloven hoe snel die tijd is gegaan… Ik woonde een halfjaar in Bangkok maar tijdens mijn verblijf in de stad heb ik samen met een vriendin ook een uitstapje gemaakt naar buurland Cambodja. We verbleven daar in de stad Siem Reap en misschien klinkt dit bij sommigen van jullie wel bekend in de oren. Dat kan namelijk, Siem Reap is de thuisbasis van Angkor. Een gigantisch groot hindoeïstisch tempelcomplex dat ook de thuishaven is van Angkor Wat, het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over Angkor maar ook waarom iedereen deze plek eens zou moeten bezoeken. De tekst wordt vandaag begeleid door eigen foto’s uit 2010 die, zoals je hopelijk begrijpt, nog niet zo mooi waren als de foto’s die ik nu kan maken.

Angkor

Angkor is de benaming voor een deel binnen de Cambodjaanse provincie Siem Reap dat in 1992 werd opgenomen als UNESCO werelderfgoed. Het Angkor gebied wordt gekenmerkt door tientallen oude tempels en ruïnes die stammen uit het tijdperk van de Khmer. Angkor betekent in het Khmer ‘Heilige Stad’.

De eerste stad binnen Angkor werd in 889 gesticht en vanaf dat moment zijn er gedurende 500 jaar steeds meer steden en tempelcomplexen bijgekomen. Uiteindelijk omvatte het gehele Khmer-rijk honderden kilometers en werd het verspreid over Cambodja, delen van Vietnam, Laos en Cambodja.

De huidige regio die onderdeel is van de werelderfgoedlijst is 400 km².

Hoewel veel mensen bij de naam Angkor direct aan Angkor Wat denken, is dit niet helemaal eerlijk. Angkor Wat is slechts één van de vele tempelcomplexen die de regio kent, maar daarmee uiteraard wel de meest bekende. Naast Angkor Wat zijn ook Ta Phrom en de Bayontempel zeker het bezoeken waard. Omdat het onmogelijk is om in een paar dagen de hele regio te bezoeken, licht ik deze drie bezienswaardigheden wat meer aan je toe.

Angkor

Angkor

Angkor Wat

Zoals ik al zei is Angkor Wat het meest bekende tempelcomplex van Angkor maar ook in Cambodja. Vriendinnetje Nanda reist op dit moment door Azië en zij bezocht Angkor Wat met zonsopgang. Helaas heb ik dit zelf niet kunnen doen, maar mocht je de kans hebben dan wil ik je dit van harte aanbevelen. Het uitzicht op dat moment van de dag is namelijk fenomenaal.

In ieder geval is Angkor Wat dus het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is gebouwd tussen 1113 en 1145 en is tevens de grootste piramide met verdiepingen in Azië.

In totaal neemt het tempelcomplex 1 km² in beslag en is de maximale hoogte van het monument maar liefst 65 meter. Voor die tijd was dat natuurlijk gigantisch hoog.

Er gaan verschillende verhalen de rondte over de functie van de tempel, maar persoonlijk is het complex ook zonder duidelijk verhaal al indrukwekkend om rond te lopen. Zoals je je kunt voorstellen ben je er wel een paar uur zoet mee, maar neem die tijd zeker. Door de hoogteverschillen binnen het complex heb je op ieder punt weer een ander uitzicht.

Bescherm jezelf in ieder geval wel goed tegen de zon en de warmte, op goede dagen kan het wel eens heel warm worden rondom het tempelcomplex!

Angkor

Angkor

Ta Prohm

Compleet anders dan Angkor Wat en de Bayontempel waar ik je zo nog wat meer over vertel is Ta Prohm. Misschien dat ik dit tempelcomplex wel het meest bijzonder vond om te bezoeken aangezien dit complex volledig is overgenomen door de natuur. De meeste tempels binnen Angkor worden continu gerestaureerd om toeristen te blijven trekken, maar Ta Prohm is een van de weinige complexen die aan haar lot over wordt gelaten met als resultaat dat het vrijwel volledig wordt overgenomen door bomen. Grappig want juist hierdoor is het een van de populairste tempels in Cambodja.

De tempel werd gebouwd in 1186 en het verhaal gaat de rondte dat het aan meer dan 12.500 mensen onderdak bood. In de zeventiende eeuw, bij het einde van het Khmer tijdplek werd de tempel gelaten voor wat het was en sindsdien is er nooit meer iets aan gedaan. Afgelopen jaar zijn er pas weer wat dingen herbouwd met oorspronkelijke stenen om bezoekers een indruk te geven van de grootsheid van het complex.

Leuk weetje: dit complex wordt de laatste jaren vooral gigantisch veel bezocht omdat het diende als filmset voor de film Tomb Raider met Angelina Jolie.

Angkor

Angkor

Bayontempel

In tegenstelling tot Angkor Wat is de Bayontempel een boeddhistische tempel die gebouwd werd in 1118. De tempel is vooral bekend vanwege de 54 torens waarvan elk vier gezichten afbeelden. Van de torens staan er op dit moment nog 37. Er gaan verschillende verhalen de rondte over de gezichten en van wie ze zouden zijn. Het is in ieder geval aannemelijk dat één gezicht van koning Jayavarman is, degene die opdracht gaf tot het bouwen van de tempel. Een ander gezicht is hoogstwaarschijnlijk van Boeddha. Echter zou het ook kunnen dat de gezichten afbeeldingen zijn van de Boeddhistische hoofdgod Brahma.

Hoe je het ook went of keert, ik vond de Bayontempel onwijs bijzonder. De tempel is omgeven door bas-reliëfs, de manier waarop de koning vroeger zijn oorlogsverhalen aan de bevolking vertelde.

Mocht je ooit in de buurt komen of naar Cambodja gaan, plan dan de tijd in om Angkor te bezoeken. Er staan diverse gidsen voor je klaar om je alles over de tempelcomplexen te vertellen, maar je kunt natuurlijk ook een tuctuc voor een dag huren en je rond laten rijden. Vergeet in ieder geval niet om je camera goed op te laten. Je zult véél foto’s schieten!

Join the Conversation

 1. Sandra says:

  Weer een reden om ooit naar Azië te gaan! Ik lees regelmatig op blogs over deze streek en over Angkor en het lijkt me heel bijzonder om te zien…! De tijd vliegt hè?

 2. Margot says:

  Bijzonder! Dit ga ik onthouden!

 3. Eline says:

  Lijkt me heel indrukwekkend!

 4. Ik ben zo fortunate dat ik afgelopen juli heb mogen genieten van dit mooie complex samen met mijn vriend. Tijdens een tripje naar Azië mag Angkor echt niet overgeslagen worden, wat ontzettend indrukwekkend en prachtig is het daar!

 5. Stéphanie | Expeditie Aardbol says:

  Heel mooi! Dit wil ik heel graag nog een keer zien.

 6. Annebelle says:

  Als ik ooit in Cambodja ben dan staat dit sowieso op de planning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close