Gelderse Streekgids #6: Hanzestad Hattem

gesponsord

Voor de tweede Hanzestadsgids dit jaar toog ik af naar het verre, vérre Hattem. Nee geintje, ik ging wel naar Hattem maar deze stad bevindt zich letterlijk op 20 minuten rijden van mijn huis. Ideaal als je het mij vraagt. Ik moet wel bekennen dat ik lichtelijk verbaasd was toen ik zag dat ik naar Hattem mocht. Ik bedoel da’s toch een klein dorpje? Vriendinnetje Kevser reageerde ook lichtelijk verbaasd toen ik haar over deze stadsgids-in-wording vertelde: “is dat een stád?! Nee joh?!” Maar niets is minder waar lieve jongens en meisjes, Hattem behoort toch écht tot de Hanzesteden van Nederland. En wat mij misschien nog wel meer verraste is dat dit kleine Hanzestandje, het blijft toch iets schattigs hebben – vandaar ‘stadje’, een aantal onwijs toffe hotspots herbergt. En daarom is het dus hartstikke tijd voor een nieuwe stadsgids.

Bereikbaarheid

Gezien deze stadsgids onderdeel is van de ‘Gelderse Streekgids’-reeks had je wellicht al geraden dat Hattem in de provincie Gelderland ligt. Aan de noordkant van de Veluwe wel te verstaan, op hele korte afstand van een andere Hanzestad: Zwolle! Hattem telt momenteel iets meer dan 12.000 mensen en is daarmee niet per se een hele grote stad. Het is dan ook niet een stad waar je je gauw een weekend of een héle dag zou vermaken. Echt winkelen kun je er niet, verwacht er in ieder geval geen grote ketens, maar een terrasje pakken of een tof museum bezoeken daarentegen wel. Hattem is het perfecte dagtripje wanneer je een paar dagen in Zwolle verblijft. Stap met mooi weer op de fiets, neem het pontje en binnen 20 minuten ben je er, ideaal! Je zou een bezoekje aan Hattem eventueel ook kunnen combineren met het fietsen van een Hanzeroute. Op deze website vind je daar veel meer informatie over, echt een aanrader wanneer het zonnetje lekker schijnt.

Met de auto is Hattem ook heel makkelijk te bereiken. Het fijne aan dit soort ietwat onbekende plaatsen is dat je niet zoveel parkeergeld hoeft te betalen of zelfs de auto gratis kunt wegzetten. Op parkeerterrein de Bleek zet je jouw auto de hele dag voor nop neer en loop je in 2 minuten naar het centrum van de stad.

Hattem 1

Hattem 2

Hattem 3

Bezienswaardigheden

Er zijn een aantal bezienswaardigheden die Hattem zo bijzonder maken. Allereerst is het überhaupt al de ligging van de stad. Met in de voortuin de IJssel en in de achtertuin het Veluwemassief is er voor iedere natuurliefhebber wel iets te zoeken. Maar ook cultuursnuivers kunnen hun geluk op in deze Hanzestad. Zo kun je de Dijkpoort, de allerlaatste stadspoort van Hattem, bijna niet missen. Je loopt erlangs of eronderdoor maar nog leuker is om op zaterdag helemaal naar boven te lopen. Bij mooi weer heb je uitzicht over de oude stad en kun je Zwolle in de verte zien liggen. De stadspoort is iedere zaterdag van 11.00 – 15.00u open voor publiek.

Ook interessant is de kerk in het midden van de stad op de Markt. Deze kerk is niet in één keer gebouwd, er zijn serieus honderden jaren voorbij gegaan voordat de kerk was in de staat zoals hij nu is. En dat zorgt voor een interessant gezicht: diverse bouwstijlen wisselen elkaar af en hoe hoger je komt in de kerk, hoe jonger de stenen. Rondom de kerk kun je nu lopen en met de auto rijden, maar toen een aantal jaar geleden diverse kastanjebomen uit de grond gehaald moesten worden vanwege ziekte en er nieuwe boompjes voor in de plaats kwamen, stuitte men op honderden skeletten, perfect intact. Grond rondom kerken deed vroeger natuurlijk dienst als begraafplaats en in Hattem was dat niet anders. In deze stad zijn de graven echter nooit ontruimd maar is de straat er gewoon overheen aangelegd. Luguber ideetje wel hè? Over de herkomst van de skeletten die zijn opgegraven bij het planten van de bomen is nog niet heel veel bekend, dit wordt momenteel onderzocht.

Andere bezienswaardigheden in Hattem zijn het stadhuis waar je een kelder-rondleiding kunt volgen en daarmee in oude gevangenissen kunt kijken. Ook leuk om te onthouden zijn het Chocoladefestival en het Dikke Tinne festival. Beide festivals worden om het jaar in september in Hattem georganiseerd.

Hotspots

Zoals ik al zei herbergt Hattem een aantal héle toffe hotspots die stuk voor stuk het omrijden waard zijn. Komen ze!

bakkerij museum 1

bakkerij museum 2

bakkerij museum 3

bakkerij museum 4

Het Bakkerijmuseum
We beginnen direct met de topper: het Bakkerijmuseum. Dit museum is voor jong en oud een spektakel en iedereen die ook maar een beetje van het bakkersvak houdt moet hierheen. Volwassenen kunnen rondlopen in de oude bakkerij en de tunnel onder de weg nemen naar nog veel meer oude, in ere herstelde ruimtes en een leuk winkeltje terwijl kinderen zelf speculaas of brood maken in de schoolvakanties of op zaterdag. Neem samen deel aan een muizenspeurtocht door het museum of boek een workshop met een groep of klas. Vergeet ook niet om een kopje koffie met een huisgemaakte krakeling te eten in het café, zálig. Leuk verhaal over deze krakelingen trouwens: de krakelingen die in het museum worden gebakken staan symbool voor het huwelijk tussen man en vrouw (of tegenwoordig man-man of vrouw-vrouw natuurlijk). Vroegâh stonden de twee banen van een krakeling die in het midden samenkwamen voor de beide levenslijnen van de partners. Op hun huwelijksdag trokken man en vrouw beide aan één kant van de krakeling tot deze brak, hét teken dat zij vanaf nu alles zouden delen. Romantisch niet? Maar vooral héél lekker.

Andere musea in Hattem die ook een bezoekje waard zijn, zijn het Anton Pieck Museum, je weet wel… van het sprookjesbos in de Efteling, en het Voerman Museum in hetzelfde gebouw.

Bakkerij Museum, Kerkhofstraat 13

Soul Sisters 1

Soul Sisters 2

Soul Sisters 3

Soul Sisters
Wie dol is op Concept Stores móet een bezoekje brengen aan Soul Sisters. Ik werd spontaan verliefd op deze winkel, brasserie en yoga-studio en ging uiteraard weer niet met lege handen naar huis. Bij Soul Sisters kun je workshops volgen op de prachtige historische zolder maar ook kun je een kopje koffie drinken of een heerlijke tosti (omg… die met zalm en brie, om je vingers bij af te likken zo lekker!) eten op de begane grond. Op de verdieping tussen de studio en brasserie vind je de winkel. Tal van toffe, kleine ondernemers stellen hier hun producten tentoon en neem van mij aan: hier word je hebberig van. Mooie handgemaakte tasjes, unieke sieraden, baby-speelgoed, dromenvangers… je kunt het zo gek niet bedenken of Soul Sisters heeft het. Een heerlijke plek om uren te verdwalen.

Soul Sisters, Kruisstraat 3

Bonbon atelier A3 1

Bonbon atelier A3 2

Bonbon atelier A3 3

Bonbon Atelier A3
Toen ik op Instagram aankondigde dat ik naar Hattem zou gaan kreeg ik tientallen berichtjes over ‘de chocolatier met de groene luifel’. Nu is er maar één chocolatier in Hattem dus gelukkig kon ik hem niet missen. Bij Bonbon Atelier A3 worden alle bonbons nog met de hand gemaakt en in de decembermaand kijk je je ogen uit met alle Sinterklaas en Kerst pracht en praal. Het leuke is ook dat je in deze zaak bonbon-workshops kunt volgen. Vanaf €25,- per persoon ga je aan de slag met het zelf samenstellen en maken van je bonbons en na de workshops ga je naar huis met minimaal een halve kilo aan huisgemaakte bonbons. Lijkt me absoluut geen straf.

Tip: probeer de bonbon met droppasta en banaan, alsof je Apenkoppen met chocolade eet – bijzonder én lekker.

Bonbon Atelier A3, Kruisstraat 22

De Leckernij 1

De Leckernij 2

De Leckernij 3

De Leckernij
Speciale kazen, kaaswielen van 30+ kg, ‘cowboy-vlees’, verschillende buitenlandse kaasjes en vlees, notenmelanges, broodsalades… Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je vindt het bij De Leckernij. De Leckernij loop je naar binnen als je een avondje goed wilt borrelen en geen zin hebt in de standaard blokjes kaas met plakjes Gelderse worst. Ik proefde fantastische truffel-geitenkaas en een heerlijke gekruide kaas met bieslook en paprika. Laat je bij binnenkomst niet overdonderen door het gigantische assortiment maar laat je lekker adviseren. Ik weet zeker dat je genoeg lekkers te proeven krijgt en met nog meer lekkers naar huis gaat, want je inhouden in deze zaak is simpelweg geen optie.

De Leckernij, Kerkstraat 3

Henri Bloem 1

Henri Bloem
Wijntje nodig? Bij Henri Bloem ben je aan het goede adres. Henri Bloem is een keten van wijnzaken maar tegelijkertijd ook weer niet. Aan het roer van iedere winkel staan namelijk individuele ondernemers die allemaal zo hun eigen passie hebben op het gebied van wijn. En dat is tof, hierdoor vind je in de zaak namelijk een grote variëteit aan wijnen. Henri Bloem is geen standaard slijterij, je kunt hier namelijk prima binnenlopen, je laten adviseren en er verzekerd van zijn dat je met een goede en heerlijke wijn naar huis gaat. Geschikt voor iedere portemonnee en mocht je het leuk vinden: verschillende keren per jaar worden er themaproeverijen georganiseerd waarvoor je je via de website kunt inschrijven.

Henri Bloem, Markt 9

Daandels 1

Daandels 2

Daandels
Een hapje, drankje of gewoon een heerlijke borrel op het terras van Daandels is zowel in de zomer als winter geen straf. Bistro Daandels is gevestigd in een van de oudste en mooiste gebouwen van Hattem, al vanaf 1425 werd hier door vooraanstaande families gegeten. Ik streek er zelf neer voor een glas wijn en deelde met mijn tafelgenote een borrelplankje. Die borrelplank kon prima dienstdoen als avondeten want wauw, wat een verwennerij! In de zomermaanden is het buitenterras enorm uitgebreid en staat het tot midden op het marktplein, maar in de wintermaanden is het dankzij de heaters ook prima vertoeven. Al is binnen zitten in deze bistro ook absoluut geen straf hoor, je kijkt je ogen uit!

Daandels, Kerkstraat 2

t Spookhuys 1

t Spookhuys 2

t Spookhuys 3

’t Spookhuys

Tot slot ’t Spookhuys, hét restaurant dat blijkbaar bij velen van jullie al bekend was, want ik werd overspoeld met positieve verhalen toen ik in Hattem was. ’t Spookhuys ligt verstopt in het oude centrum van Hattem en is gevestigd in de overblijfselen van de Voorburcht van het St. Lucia kasteel. De verhalen vertellen dat er in de ondergrondse gangen onder Hattem een spookhond Kladdegat rondliep die stoute kindjes en criminelen kwam halen. ’t Spookhuys dankt haar naam aan deze legende maar gelukkig is het alles behalve eng binnen. Het is een ontzettend gezellig restaurant waar je heerlijk en uitgebreid kunt eten en kunt genieten van top service. Echt een avondje verwennerij.

’t Spookhuys, Adelaarshoek 18

Het begint bijna saai te worden maar ook Hanzestad Hattem heeft mij enorm positief verrast. Op 20 minuten rijden van mijn huis liep ik tegen zoveel leuke hotspots aan die stuk voor stuk een volgend bezoek aan de stad waard zijn. Als Vic iets ouder is neem ik hem zeker nog een keer mee naar het Bakkerijmuseum, ik denk namelijk dat hij het geweldig zou vinden om zelf koekjes of brood te bakken. Heb ik mooi een excuus om nog een keer bij Soul Sisters binnen te wippen, hah!

In samenwerking met Gelderse streken

Join the Conversation

 1. Melanie says:

  Wat leuk dat je in Hattem was! Prachtige foto’s. Als kind heb ik vroeger regelmatig een kinderfeestje gehad in het Bakkerijmuseum, dat was altijd zo leuk :)

 2. Melanie says:

  Wat leuk dat je in Hattem was! Prachtige foto’s. Als kind heb ik vroeger regelmatig een kinderfeestje gehad in het Bakkerijmuseum, dat was altijd zo leuk :)

 3. Marilyn says:

  Bedankt voor je gezellige bezoekje aan Soul Sisters en de mooie verwijzing naar ons
  Tot snel.

  Groetjes team Soul Sisters

 4. Klaas van Dieren says:

  Als HAVO bestuur willen we je bedankten voor het boek aan Hattem, erg mooi geworden !! Top.

  HAVO Hattem is een vereniging van en voor de ondernemers in en rond het centrumgebied van onze mooie Hanzestad Hattem.

  voorzitter K van Dieren

  “We see our customers as invited guests to a party, and we are the hosts. It’s our job every day to make every important aspect of the customer experience a little bit better”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close