Must do op Bali: Mountainbiken!

Tijdens onze vakantie op Bali kozen wij ervoor om gedurende 2,5 week in Sanur te verblijven en niet rond te trekken zoals de meeste mensen doen. Bali was voor ons echt een vakantie-vakantie waar luieren centraal stond en ik vind het dan niet prettig om uit een tas te moeten leven. Wel deden we een flink aantal tours waardoor we alsnog veel van het eiland hebben gezien en een van de tourtjes die we deden was een wat sportievere. We gingen namelijk mountainbiken! Ik heb wel eens vaker gehoord van mensen dat ze op iedere bestemming waar ze zijn proberen een fietstour in te plannen maar zelf geloofde ik daar niet zo in. Maar inmiddels ben ik om, wat is het onzéttend gaaf om te mountainbiken. Vooral op Bali!

Must do op Bali: Mountainbiken

Must do op Bali: Mountainbiken

Alam Amazing Adventures

Er zijn talloze organisaties waarmee je kunt fietsen op Bali maar wij gingen zelf met Alam Amazing Adventures. Deze organisatie vonden wij via de eigenaar van de homestay waar we verbleven. Naast twee verschillende mountainbike-tours kun je bij Alam ook deelnemen aan trekkings, kun je er raften en paragliden en organiseren ze kookworkshops.

Wij boekten de Ubud Cycling Tour bij ze en daarbij zat inbegrepen:

 • Vervoer van en naar onze homestay in busjes voorzien van airconditioning
 • Ontbijtje met banana pancakes
 • Prima fietsen inclusief beschermende helm, knie- en elleboogbeschermers
 • Flesje(s) water
 • Verse kokosnoot
 • T-shirt
 • Balinees lunchbuffet

De hoeveelheid deelnemers die meegaan met een fietstour verschilt, wij waren zelf met een groep van 10. Iedere groep heeft een gids die voorop fietst en eentje die achteraan fietst. Ook rijdt er standaard een busje mee met reserve mountainbikes, mocht er onderweg iets gebeuren.

Wij waren enorm te spreken over Alam Amazing Adventures. De gidsen (vooral ‘Gus’!) waren enorm leuk, spontaan en goed geïnformeerd. Zij zorgden voor een fantastische route en wisten tijdens het fietsen talloze verhalen te vertellen wat de tour nog veel mooier maakte.

Must do op Bali: Mountainbiken

Must do op Bali: Mountainbiken

De Route

De route die je fietst verschilt natuurlijk per organisatie. Wij werden opgehaald bij onze homestay in Sanur en werden naar Ubud gereden. Hier ontbeten we bij een koffieplantage en van daaruit werden we naar de plek gebracht waar onze fietsen op ons stonden te wachten.

Verwacht geen ruige routes of veel klimmen wanneer je gaat mountainbiken bij Alam Amazing Adventures, het grootste deel van de route was namelijk bergafwaarts. In totaal zit je zo’n 3 – 3,5 uur op de fiets en leg je een afstand van 35 kilometer af. Tijdens het fietsen fiets je door het échte Bali waar weinig toeristen komen. Zo kwamen wij door een dorpje waar ze druk bezig waren met de voorbereidingen voor een ceremonie later die maand en fietsten we langs een klein plekje in het bos waar onderdelen voor een tempel werden gemaakt. Met de hand trouwens, mooi om te zien.

De route verloopt voornamelijk over verharde wegen waardoor het allemaal goed te fietsen is, slechts enkele weggetjes gaan dwars door de rijstvelden en door het bos. Op deze weggetjes is het wel oppassen geblazen, de grond is erg ruig en soms fiets je stijl naar beneden. Maar wees niet bang, zelfs de meest onervaren fietser uit onze groep heeft het gered.

Gedurende de 3 à 3,5 uur dat je fietst kom je eigenlijk alles tegen. Mooie tempels, authentieke Balinese dorpjes en prachtige natuur. Vergeet niet om je camera mee te nemen (en een rugzak bij je te dragen!), het zou zonde zijn als je onderweg geen foto’s kunt maken. Bovendien wordt er voldoende gestopt en bij ieder fotowaardig momentje geeft de gids het aan. Ideaal.

Bij onze organisatie werd de tour afgesloten met een lunch. Je neemt dan gewoon deel aan een Balinees buffet wat wij echt prima vonden. Ook hadden wij de mogelijkheid om nog even het zwembad bij het restaurant in te duiken maar wij kozen ervoor om weer teruggebracht te worden naar Sanur. Het was de perfecte dag.

Must do op Bali: Mountainbiken

Must do op Bali: Mountainbiken

Mocht je nou lichtelijk actief zijn aangelegd of gewoon fietsen heel erg leuk vinden: overweeg dan zeker om een mountainbike-tour te boeken op Bali. Zo’n tour brengt je op stukken waar je anders nooit zou komen en dankzij de kundigheid van de gidsen krijg je onderweg ook nog veel te horen over de historie van Bali en de cultuur. Houd rekening met een houten kont de dag na het fietsen maar het is het meer dan waard.

Bij de meeste organisaties kun je van tevoren de tours boeken, maar houd er dan wel rekening mee dat je de hoofdprijs betaald. Vaak is het een stuk goedkoper om via de receptie van jouw hotel of homestay te boeken of om op straat te zoeken naar de vendors die de tours verkopen.

Stap jij ook altijd op de fiets in het buitenland?

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Dat klinkt super! Ik heb wel eens een fietstour door Madrid gedaan en dat vond ik al een hele leuke manier om een nieuwe stad te ontdekken.

 2. Linda says:

  Hi Sabine, vind je het goed als ik de foto’s overneem voor mijn blog hierover. Hahahahah. Grapje. Ik vond het fietsen op Bali ook te gek.

  1. Sabine Author says:

   Hahahaha :D

 3. Laura - Dagelijkse hap says:

  Op deze manier zie je veel meer van de mensen zelf :D Als ik ergens ben, probeer ik ook altijd een fietstocht te doen :) Hoewel London echt af te raden is, best gevaarlijk daar (ze hebben inimini fietspaden en dubbeldekkers vliegen je om de oren)

  1. Sabine Author says:

   Ik stelde me even vliegende dubbeldekkers voor, haaaa. Zo cool ;)

 4. Tamara says:

  Wat leuk zeg! Echt een goed idee!

 5. Julia says:

  Oké.. Dit staat vanaf nu op mijn travel bucketlist!

 6. Daniëlle says:

  Dat lijkt mij heel gaaf om te doen! Vanwege mijn beperking zou ik het niet kunnen, maar ik vind het altijd heel stoer als andere het doen! Op die manier zie je toch net even iets anders van het land of de stad waar je dan bent!

 7. great information.
  Thanks….

 8. must try this one….adventures time

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close