10x doen in Bangkok

Je kunt het onmogelijk gemist hebben: een paar weken geleden is de Thaise koning Bhumibol overleden. Het land was in nationale rouw, toeristenattracties werden gesloten en er werd zelfs gezegd dat het toerisme naar Thailand tijdelijk is afgenomen. Wij als Nederlanders kunnen dat niet voorstellen. Als onze vorst overlijdt is dat vervelend en rot voor de familie, maar niet meer dan dat. Bhumibol werd in 1950 al gekroond tot koning. Mensen zijn met die man opgegroeid. Het werd dan ook altijd gezien als strafbaar als je de koning op welke manier dan ook beledigde. Vooral in Bangkok was/is de liefde voor de koning goed te merken. Straten werden afgezet als de koning of iemand anders van het koninklijk huis er langs moest. Bangkok is voor mij dus een koninklijke stad. Met haar prachtige tempels, boeddha’s en parken. Thailand is de laatste jaren veel (deels onterecht) negatief in het nieuws geweest en daarom vond ik dit artikel wel op zijn plek. Vandaag zet ik 10x dingen om te doen in Bangkok op een rij. Ik hoop je te laten zien dat Bangkok, maar eigenlijk heel Thailand, echt dik te moeite waard is om te bezoeken. Ik weet niet hoe het met sommige van de onderstaande attracties zit in verband met het overlijden van de koning, dus zorg ervoor dat je jezelf goed informeert voordat je een reisplanning maakt.

Grand Palace

1. Grand Palace

Tempels, natúúrlijk komen ze voorbij in dit overzicht en het voelt niet meer dan logisch om af te trappen met de Grand Palace. Misschien niet per se de mooiste tempel die Bangkok heeft, maar wel de meest indrukwekkende. Middenin het complex van de Grand Palace staat Wat Phra Kraew, hier staat de allerheiligste boeddha van Thailand. Alle gebouwen in Grand Palace zijn met de hand gebouwd. Dit klinkt wellicht niet heel indrukwekkend als je denkt aan bijvoorbeeld de Egyptische piramides, maar zodra je de gouden pagode ziet die bezaaid is met duizenden gouden steentjes, wordt het een heel ander verhaal. Grand Palace bezoek je het beste in de ochtend wanneer het nog niet te warm en niet te druk is. ’s Middags is het er gekkenhuis en door de hitte niet altijd comfortabel om rond te lopen. Zorg ervoor dat je als vrouw je bovenbenen en schouders bedekt hebt wanneer je de Grand Palace wilt bezoeken. Omslagdoeken zijn eventueel te huur bij de ingangen.

Chatuchack

2. Struinen over Chatuchak

Ik heb even getwijfeld of ik Chatuchak, de weekendmarkt in Bangkok, wilde opnemen in dit artikel. Het is deels heel controversieel en absoluut niet de moeite waard wanneer je op de ‘dierenafdeling’ aankomt waar je inderdaad puppy’s in kooitjes ziet, maar een groot deel van de markt moet je wel gezien hebben. Tal van kleine kraampjes volgepakt met zeepjes, houtsnijwerken, kruiden, verse groenten en wat al niet anders staan op elkaar gedrukt. Het is er klam, het is er druk maar het is een markt die je in deze vorm alleen in Thailand kunt zien. Chatuchak wordt gezien als de grootste markt ter wereld en in het weekend staan er zo’n 15.000 kraampjes, om je even een indruk te geven van de omvang. De markt is ieder weekend in vol ornaat te bezoeken; op doordeweekse dagen zijn slechts enkele delen van de markt geopend.

The Oasis Spa

3. Een massage bij The Oasis Spa

Als stad kan Bangkok best op je afkomen vind ik. Het is er druk, het ruikt er niet altijd even fris en het is vooral heel lawaaierig. Hoe lekker is het als je dan even kunt ontsnappen aan die drukte terwijl je gewoon in de stad blijft. Lumphini park is het grootste park van Bangkok waar je heerlijk kunt bijkomen, maar lekkerder vind ik misschien nog wel een massage en/of spa-behandeling. Dit kun je onder andere boeken bij The Oasis Spa, de meest bekende spa van Bangkok. Bij The Oasis Spa kun je terecht voor eenvoudige massages tot uitgebreide treatments. Variërend in prijs overigens, dus je kunt desgewenst ook nog rekening houden met een budget.

Chinatown

4. China Town

Niet typisch Thais maar iets dat je in iedere stad gezien moet hebben vind ik: China Town. Ook in Bangkok is China Town weer een beleving op zich. Je kunt er rustig een dag voor uittrekken om dit deel van de stad te bezoeken, er is zoveel te zien en te proeven. Zorg er in ieder geval voor dat je niet alleen op de hoofdstraat blijft lopen maar dat je ook de smalle zijstraatjes induikt. Je moet er een ietwat sterke maag voor hebben, niet ieder foodkraampje ruikt en ziet er even appetijtelijk uit, maar de mooiste parels zijn goed verstopt. Zorg ervoor dat je in China Town de Thien Fa Shrine bezoekt, de eerste Chinese tempel van Bangkok. Ook weer een kleine oase van rust tussen alle hectiek.

Tuktuk

5. Laat je rondrijden in een Tuktuk

Eén van de dingen die je hoort voordat je voor het eerst naar Thailand reist: laat je niet oplichten door de taxi- en tuktukchauffers! En dat is zeker waar, ze maken je al arm voordat je goed en wel vervoert wordt. En toch vind ik dat je een ritje in een tuktuk gemaakt moet hebben wanneer je in Bangkok bent. Het hoort er gewoon bij, je ziet ze o-ve-ral door het verkeer scheuren. En ook fijn: de manoeuvreren zich overal doorheen waardoor je nog redelijk snel op de plek van bestemming bent ook. Wel even zorgen dat je voordat je instapt duidelijk de prijs afspreekt voor een ritje. Gaat de chauffeur niet akkoord met je voorstel dan loop je gewoon weg. Hij komt vanzelf achter je aan.

Wat Pho

6. Wat Pho

Nog een tempel om te bezoeken in dit lijstje: Wat Pho. Vanaf de Grand Palace kom je hier het snelst met een tuktuk, het is maar een klein stukje. Het complex van Wat Pho is maar klein, maar de boeddha die het huisvest moet je gezien hebben. In Wat Pho ligt namelijk een gouden boeddha van meer dan 30 meter lang. En da’s groot als je ernaast staat!

Streetfood

7. Eten op/van de straat

Er zijn heus wel restaurants in Bangkok maar het lekkerste eten haal je van de straat. Neem plaats op een van de plasticstoeltjes en kies je gerecht aan de hand van foto’s. Lach vriendelijk naar degene die het eten bereidt (want hoogstwaarschijnlijk spreken ze geen Engels) en geniet vervolgens van een authentieke en goedkope Thaise maaltijd. Beter kun je het niet krijgen.

Klongtour

8. Klongtour

Typerend voor Bangkok: de vele kleine kanaaltjes, klongs genoemd. Je kunt deze klongs op meerdere manieren ontdekken. Zo vaart er een fastboat (een houten bootje die gewoon héél hard vaart) dwars door de stad waar je voor een prikkie kunt opstappen en bij een halte naar keuze weer uit kunt stappen, maar leuker is misschien wel een klongtour. Tijdens een klongtour vaar je op een longboat op je dooie gemakje door de smalle kanaaltjes. Het is wat mij betreft de beste manier om Bangkok van een andere kant te zien. Ook is het een goede realitycheck wanneer je net de rijke tempels hebt bezocht. Je ziet vanaf het water goed hoe veel Thai in Bangkok wonen en leven.

Wat Arun

9. Wat Arun

De laatste tempel in mijn ’10x doen in Bangkok’ lijstje: Wat Arun. Vanaf de Wat Pho steek je voor een prikkie met een pontje de rivier over naar Wat Arun. Wat Arun is weer héél anders dan de andere tempels in Bangkok. Hij is namelijk volledig gemaakt van porselein en daarom alleen al het bezoeken waard. Je kunt de tempel beklimmen en ik raad je aan dit ook echt te doen. Het geeft een prachtig uitzicht over de rivier en de andere kant van Bangkok. En bovendien kun je na de afdaling een verse (koude!) kokosnoot scoren als beloning.

Khao San Road

10. Biertjes drinken op Khao San Road

Tot slot: Khao San Road, dé backpackersstraat van Bangkok. Ja, het is er chaotisch en toeristisch en lawaaierig maar het is zó’n bekend deel van de stad dat je het gewoon even gezien moet hebben. Drink er een Singhabiertje en ga daarna direct weer weg (of laat er een tattoo zetten, dat heb ik ook twee keer gedaan – haha!).

Ben jij al eens in Bangkok geweest?

De foto’s van de Chatuchak market en Khao San Road komen van Shutterstock

Join the Conversation

  1. Monique says:

    Thailand lijkt mij echt zo’n mooi land in het echt, op de foto’s is het al prachtig!

  2. Margot says:

    Wat is het daar toch kleurrijk!

  3. Janine says:

    Ook een aanrader is om een fietstour te doen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close