Top of the Rock vs. Empire State Building

Oh wat hoor ik het toch vaak van mensen die naar New York gaan: moet ik het Rockefeller Center bezoeken of het Empire State Building? Het liefst zou ik allebei willen schreeuwen want heel eerlijk, beide vergezichten zijn adembenemend mooi en persoonlijk zou ik er geen genoeg van kunnen krijgen om New York vanaf zo’n hoogte te zien. Ik heb de mazzel gehad om beide gebouwen op te kunnen, eentje bij daglicht en eentje in het donker. Maar mocht je om welke reden dan ook een keuze moeten maken tussen beide wolkenkrabbers, dan hoop ik dat de onderstaande informatie je een klein beetje op weg kan helpen. Top of the Rock vs. Empire State Building: wat kun je zien vanaf welk dak en wat raad ik je aan?

Empire State Building
Empire State Building

Empire State Building

Het Empire State Building (ESB) is nog altijd het meest populaire gebouw voor een uitzicht over New York. Wij hebben er zelf voor gekozen om dit gebouw pas na zonsondergang te bezoeken omdat wij Top of the Rock al bij daglicht hadden gedaan. Mijn persoonlijke ervaring met het ESB was dat de rest van New York niet meer zo groot leek. Het ESB is natuurlijk ontzettend hoog en de omringende wolkenkrabbers vallen hierbij een beetje in het niet. Doordat het ESB zo hoog is kun je echter wel héél ver kijken. Aan de overkant van de brug zie je de wijk Brooklyn liggen maar ook New Jersey kun je makkelijk zien. Wanneer je naar het zuiden kijkt zie je het nieuwe World Trade Center liggen dat vooral ’s avonds prachtig verlicht is. Loop je iets naar de zijkant van het dak dan zie je het Crysler Building, ook een aanrader wanneer het avond is. En zelfs, als je heel goed kijkt en een verrekijker bij je hebt, kun je het vrijheidsbeeld zien.

Let er wel op dat de rijen (vooral ’s avonds) voor het Empire State Building flink kunnen zijn. Het kan dus geen kwaad om een pas aan te schaffen waardoor je in de priority lane mag aansluiten. Dan ben je veel sneller boven dan wanneer je achteraan de rij moet aansluiten.

Ik vond het ‘beklimmen’ van het ESB zeker de moeite waard, al is het alleen al vanwege de adembenemende hoogte en het prachtige uitzicht op het zuiden van Manhattan.

Het Empire State Building is alle dagen van het jaar geopend van 08.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts. De liften gaan 45 minuten voor sluitingstijd voor het laatst naar boven. Er zijn verschillende toegangskaarten verkrijgbaar, afhankelijk van de verdieping die je wilt bereiken. Zo betaal je $ 25.00 per persoon wanneer je genoegen neemt met de 86e verdieping. Wil je helemaal naar de top, verdieping 102, dan betaal je $ 42.00. Voor een plekje in de priority lane betaal je natuurlijk meer.

Top of the Rock

Top of the Rock

Top of the Rock

Top of the Rock (Rockefeller Center) deden wij bij daglicht en ik ben blij dat we die keuze hebben gemaakt. Het meest opvallende punt wanneer je aan de noordkant van het gebouw staat is namelijk Central Park. Overdag is dit heel mooi en bijzonder om te zien, zo’n grote groene vlakte temidden van al die hoge gebouwen, maar ’s avonds kijk je eigenlijk in een zwart gat. Zonde! Neemt niet weg dat het zuidelijke uitzicht vanaf de top van Rockefeller Center adembenemend is. Omdat Rockefeller Center dichterbij Central Park ligt dan het Empire State Building kun je vanaf Top of the Rock zowel het Empire State Building als het Crysler Building én het vernieuwde World Trade Center zien. En dat is gaaf kan ik je vertellen.

Zoveel iconische gebouwen vanaf één uitkijkpunt zien is voor mij de reden dat ik Rockefeller Center net iets meer de moeite waard vind dan het Empire State Building, maar dan wel als je de toren bij daglicht beklimt dus. Bovendien, doordat Rockefeller Center niet belachelijk hoog is dringt de grootsheid van Manhattan goed tot je door. Je wordt omringd door meerdere hoge gebouwen (zonder ergens recht tegenaan te kijken) en daardoor besef je je meer dan op het Empire State Building hoe groot New York eigenlijk is.

Daarnaast kent Top of the Rock nog een aantal voordelen ten opzichte van het ESB. Zo zijn de wachttijden aanzienlijk korter dan bij het Empire State Building en liggen de prijzen voor toegangstickets wanneer je naar de bovenste verdieping wilt ook iets lager. De bovenste verdieping van Rockefeller Center bereik je voor $ 29.00 per persoon, de laatste twee verdiepingen ga je met een roltrap omhoog.

Ik laat de keus aan jou over maar ik denk dat ik mijn voorkeur in dit artikel wel duidelijk hebt gemaakt. Mocht je de tijd (en het geld) hebben om beide gebouwen te bezoeken: doe dat! Hoewel beide wolkenkrabbers je een waanzinnig uitzicht over Manhattan gunnen, verschillen beide views aanzienlijk van elkaar. Bezoek Top of the Rock overdag en het Empire State Building ’s avonds en je zult New York nooit meer vergeten. Moet je toch echt een keuze maken, ga voor Top of the Rock.

Heb jij een van deze wolkenkrabbers al eens beklommen? Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Join the Conversation

 1. Emily van Kampen says:

  Ik heb zelf ook voor Top of the Rock gekozen toen ik in New York was en ik heb daar absoluut geen spijt van gehad! Ik kon alles zien wat ik wilde en had overdag zelfs helemaal geen wachttijd. Ideaal!

 2. Brenda (kookt) says:

  Wij zijn ook voor het Rockafeller gegaan. Een tip: ga even voor zonsondergang naar boven! Dan zie je het uitzicht eerst overdag, tijdens zonsondergang en daarna ook nog in het bijna donker. Adembenemend!

 3. Wij zijn voor de empire state gegaan maar die andere wil ik ook heel graag een keer doen. :) Ik ben verliefd geworden op NY

 4. Margot says:

  Wat handig! Ik ben wel in NY geweest, maar heb deze twee overgeslagen. iets voor een volgende keer dus.

 5. Ellen says:

  Wat leuk! Meer van zo’n artikels! Ik ga namelijk binnenkort voor de eerste keer naar NY en ik kan alle tips gebruiken! :)

 6. Peggy's Pastime says:

  Wij hebben Top of the Rock gedaan op onze eerste dag (ik denk dat we 2 uurtjes in NY waren) en dit geeft een fantastisch eerste zicht op NY ! Vooral zoals je zegt Central park is magnifiek van daar. En voor de lift moet je dit eigenlijk ook doen. We zijn op een avond gaan kijken aan Empire State maar ten eerste, meer dan 2 uren aanschuiven nee dank je, en dan die prijs ! Het zal wel de moeite zijn maar ik vond dat er toch een beetje over. In ieder geval, ik heb daar een stukje van mijn hart verloren dus ik moet zeker terug om dat te gaan zoeken en wie weet passeer ik dan wel eens via Empire State Building ;-).

 7. Elodie_O says:

  Wij deden Empire Building bij zonsondergang zodat we het zowel bij daglicht als in het donker zagen en Top of the Rock overdag. En mijn voorkeur ging ook wel uit naar die laatste, hoewel het ook wel geweldig was om alle lichtjes in de stad aan te zien gaan. Empire Building is ook veel drukker, bij Top of the Rock konden we rustig rondwandelen terwijl het bij EB echt drummen was om aan een raam te geraken.

  Ik zou eigenlijk best ook eens bovenop de nieuwe toren van het World Trade Centrum willen geraken :)

 8. Marlissa says:

  Top of the Rock! Ik vind het geweldig om ook het Empire te zien, maar ook het uitzicht vanaf het Empire blijft fascinerend. Maar als ik moet kiezen toch Top of the Rock;)

 9. Carolien says:

  Wij zijn afgelopen zomer (2016) 3 dagen in New York geweest en wij hebben een CityPASS gekocht, daarmee kun je naar beide (Top of the Rock én ESB) gebouwen en de Empire State Building mag je overdag met je ticket naar binnen en op dezelfde dag mag je nog een keer na 22.00 uur. Wij wisten dat we ’s avonds nog een keer mochten en wilde dan natuurlijk rond zonsondergang, maar omdat iedereen dat dan wil hebben ze de tijd van 22.00 uur ingesteld. We hebben gewacht tot na 22.00 en het was zeker de moeite erop te wachten.
  Tevens is het voordeel van deze pas dat je niet meer in de rij hoeft voor je ticket en dat verkort je wachttijd. Naast deze 2 gebouwen, mag je naar het Vrijheidsbeeld (met deze kaart mag je op het eiland niet in het beeld) en Ellis Island, naar 911 Memorial en Museum (ook erg indrukwekkend), American Museum of History, Metropolitan Museum of Art. Echt de moeite om je even in te verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close