Hotspot van het Oosten: Fooddock

De permanente foodfestivals om ze zo maar even te noemen schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Overgewaaid uit het buitenland vind je in Nederland tegenwoordig hallen vol kleine culinaire ondernemers die daar hun waar verkopen. We zijn inmiddels allemaal wel bekend met de Markthal in Rotterdam en de Foodhallen in Amsterdam maar hoewel het soms anders lijkt, komen we natuurlijk niet allemaal uit het westen van het land. Maar er is goed nieuws voor ons oosterlingen (en met ons bedoel ik vooral mezelf en Vivian): Hanzestad Deventer is een nieuwe hotspot rijker: Fooddock! En ondanks dat het een stúk kleiner is dan de Markthal of de Foodhallen, is het wel enorm gezellig.

Fooddock

Fooddock

Fooddock

Fooddock

Fooddock: houdt van puur en eerlijk eten én gelooft dat delen plussen oplevert. Zo omschrijft de organisatie zichzelf het liefst. Fooddock is een podium voor eigenzinnige ondernemers met een passie voor voedsel. In de historische Zwarte Silo in het Havenkwartier in Deventer vind je de nieuwste foodhal van het Oosten. Wat wel even goed is om te weten: je vindt in Fooddock geen supermarkt of stalletjes waar je keukenspullen kunt kopen. Hier kom je puur en alleen voor het eten en drinken.

De Zwarte Silo waarin Fooddock is gehuisvest werd in 1923 in het Havenkwartier gebouwd als graansilo door de firma A.J. Lammers. Toen hét middelpunt van een industrieterrein en nu, bijna 100 jaar later is het Havenkwartier in Deventer het beste te vergelijken met een miniatuurversie van Berlijn. Met Fooddock als hippe foodhal en het nieuwe gezellige, drijvend terras als stralend middelpunt kun je je prima een hele dag vermaken.

Ook fijn voor de westerlingen die het eigenlijk vertikken om naar het oosten te komen (ik weet niet wat het is, maar ligt het aan mij dat alles buiten Amsterdam voor Amsterdammers een wereldreis lijkt?): Fooddock is onwijs makkelijk te bereiken. De locatie ligt dichtbij de binnenstad (binnen 10 minuten loop je via de IJssel naar Fooddock), maar is ook vanaf de A1 binnen 5 minuten te bereiken met de auto. Er is gratis(!) parkeerruimte op het terrein maar met het openbaar vervoer ben je er ook zo.

Fooddock

Fooddock

Fooddock

Fooddock

De sfeer

Hetgeen Fooddock vooral het bezoeken waard maakt is de locatie. Eenmaal binnen zie je nog zoveel authentieke elementen van de graansilo dat Fooddock niet overkomt als ‘hipster locatie’ waar heel veel moeite is gedaan om het er industrieel uit te laten zien. Fooddock is industrieel. Van de oude kluis met loodzware deur die momenteel wordt gebruikt als opslaghok tot de tientallen jaren oude houten trap die veilig achter glas is weggestopt. Je waant je in een fabriek en dat maakt deze locatie zo tof.

Qua formaat is Fooddock niet te vergelijken met de Markthal of de Foodhallen maar dat maakt het wat mij betreft juist zo leuk. Het is gezellig, knus en echt een plek waar je met vrienden of vriendinnen een hapje gaat eten of op vrijdagavond een borrel gaat doen.

Op regenachtige dagen zit je binnen aan een van de vele houten tafels waarvan de stoelen en banken zijn aangekleed met dierenvachtjes en kussens, maar op zonnige dagen ga je het water op. Fooddock heeft onlangs het grootste drijvende terras van het oosten geopend en dat is tóf. Op een super oude en wederom industriële boot kijk je uit over de haven van Deventer en geniet jij in de zon van een ijskoud biertje en een hapje van één van de Fooddock ondernemers.

Fooddock

Fooddock

De ondernemers

Hoewel de locatie al het bezoeken op zich waard is, is het natuurlijk de bedoeling dat je lekker kunt eten. En daar is Fooddock zeker in geslaagd. Er zijn een aantal vaste deelnemers die hun keuken inmiddels hebben ingericht in de Zwarte Silo:

 • Amy’s voor de lekkerste frozen yoghurt met toppings naar keuze.
 • Baron Balkenbrij voor liefhebbers van regionale producten. Als klein meisje was ik al gék op balkenbrij dus ik ga zeker nog een keer een van hun dagschotels proberen.
 • Der Tirolerin, als je niet wilt wachten op het wintersportseizoen voor je Kaiserschmarrn eet.
 • Djawara, authentiek Indonesisch eten, gekookt door een Indonesische vrouw en haar Nederlandse man.
 • Geflipte kippen, probeer hun nacho’s en maissoep!
 • Meneer Temaki, heeft geen uitleg nodig toch?
 • Mr. Hapje, vlees van kop tot staart. Alles van het dier wordt opgegeten. Naast hamburgers ook verschillende stoofpotjes en gerookt rundvlees.
 • Pasta e Dolci, gevulde pasta’s en desserts rechtstreeks uit Italië.
 • Smoked Seafood, verse vis uit Nederland op bijzondere wijze gerookt of gegrild.

Mochten de bovenstaande keukens nog niet voldoende voor je zijn, maandelijks zijn er ook een aantal ondernemers die op hun plek rouleren. Onwijs leuk want op deze manier maak je iedere keer weer kennis met iets nieuws wanneer je terugkeert naar Fooddock. Deze maand kun je bijvoorbeeld nog kennismaken met Look als je fan bent van Midden-Oosterse smaken of met Puur Petra die de lekkerste taartjes en macarons uit haar winkel in Wierden meeneemt.

Fooddock

Fooddock

Fooddock is wat mij betreft écht een aanrader. Persoonlijk vind ik het leuker dan de Markthal in Rotterdam of de Foodhallen in Amsterdam. Waar beide hallen daar massaal zijn, is Fooddock in Deventer lekker knus. De ideale plek om een mooie zomerse dag door te brengen om met een groepje vrienden iets te eten of te drinken. De prijzen zijn bij Fooddock bovendien ook iets minder hoog dan in het westen van het land. Voor nog geen tien euro per persoon eet jij je buik helemaal rond.

Check de website van Fooddock voor actuele ondernemers en aanstaande evenementen en laat het me zeker weten als je er eens heen gaat. Ik ben benieuwd wat jouw favoriete gerecht is daar!

Fooddock is van woensdag tot en met zondag geopend van 12.00 – 21.00 uur.
Zuiderzeestraat 2
7411 MC Deventer

Join the Conversation

 1. MARIJKE says:

  Klinkt ontzettend leuk! Woon zelf in het noorden van het land en dan is Deventer nog al een stukje weg, Maar ook om te shoppen is Deventer een super leuke stad. Als ik er weer eens naar toe ga neem ik zeker deze foodhal even mee!

 2. Wendy says:

  Wat ontzettend leuk zeg! Ik wilde al naar Deventer vanwege de nieuwe chocolade winkel en dit is nog eens extra een boost om te gaan.

 3. Margot says:

  Wat een gave stoere locatie!

 4. Ja fooddock is echt harstikke gezellig! Ik woon zelf in Deventer centrum dus huppel of fiets er heel af en toe eens heen op een zonnige zondagmiddag(zou er vaker komen als er meer vegetarische opties waren). Scoor een DAVO biertje bij je eten en je zit goed hoor!

 5. Pauline says:

  Ik hou echt van dit soort dingen! Vooral als ik nog niet weet wat ik wil gaan eten. In Rotterdam zit trouwens de Fenix Food Factory wat hier een beetje op lijkt. Wist niet of je het al kende, maar het is in ieder geval een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close