Thais eten: wat ik er (veel) at

Misschien weten jullie het maar misschien ook niet, tijdens mijn studie Hoger Toeristisch & Recreatief Onderwijs was één van de verplichtingen een halfjaar internationaal doorbrengen. Omdat ik van mening ben dat als je iets moet doen je het ook direct goed moet doen, heb ik ervoor gekozen om naar Thailand te gaan. Een paar maanden heb ik doorgebracht in Bangkok, de hoofdstad van het land. Naast alle indrukken op cultureel gebied was er natuurlijk ook héél veel te ontdekken op culinair gebied. Monique van Culy is onlangs naar Bangkok geweest en inspireerde mij met al haar foodfoto’s voor dit artikel. Wat heb ik (veel/vaak) gegeten toen ik in Thailand woonde? Omdat ik toen nog niet zo bezig was met het hele foodgebeuren heb ik helaas geen eigen foto’s, maar hoera voor het internet!

Pad TaiPad Thai
Pad Thai is misschien wel het meest bekende gerecht van Thailand: gebakken noodles met groenten, vaak met garnalen, omelet en taugé. Heerlijk vond ik het, het was één van mijn favoriete gerechten daar. Pad Thai wordt door iedereen in Thailand anders gemaakt en vaak kun je hem ook in verschillende varianten kopen. Met kip, grote garnalen, omhuld door een gigantische omelet. Bovendien is dit gerecht ook totaal niet spicy en dus voor iedereen geschikt.

Khao PadKhao Phad
Gebakken rijst doet meer bellen rinkelen denk ik. Dit gerecht at ik heel vaak, zeker een paar keer per week. De ene keer met kip, dan weer met varkensvlees, beef of met zoete worst (Goon Chiang). De porties waren hiervan altijd enorm, ruim voldoende voor één persoon. Altijd geserveerd met ei, een schijfje limoen en plakjes komkommer. En nee, het heeft in geen geval iets weg van nasi. Khao Phad is ontzéttend smaakvol en krijg je nergens in Nederland zo lekker als in Thailand.

Maida ParathaMaida Paratha
Maida Paratha is een wereldwijd bekend gerecht alleen heet het in ieder land anders. Wij kenden het daar ook wel als Thaise Roti. Het zijn een soort pannenkoekjes die op een enorme plaat worden klaargemaakt en vervolgens worden gevuld met gecondenseerde melk en naar smaak met banaan en chocoladesaus. Het is enorm machtig en na één pannenkoekjes zit je propvol. Overigens zie je in Bangkok de karretjes die deze Maida Paratha in vrijwel iedere straat.

Muc KhoMuc Kho
Deze gedroogde inktvis at ik op de terugweg van een personeelstrip. We gingen een paar dagen naar Koh Lipe (eilandje ten zuiden van Thailand) en de bazin had wat snacks gekocht op de terugweg. Muc Kho was daar één snack van en ik wilde het wel proberen. Het ziet er een beetje freaky uit en als je bedenkt dat je er stukjes moet afscheuren is het misschien helemaal niet appetijtelijk, maar het was best lekker! Vrij zout en visachtig, maar lang niet zo erg als het eruit ziet!

Pad Priew WanPad Priew Wan
Op de hoek van de straat waar het appartementencomplex stond waar ik woonde was een heel klein keukentje. Twee muren, twee wokplaten en twee dames die er iedere avond kookten. Wij noemden ze altijd onze ‘mamma’s’ omdat we daar bijna iedere avond eten haalden en in het weekend twee keer per dag. Voor slechts 25 baht (€0,66) maakten ze de lekkerste dingen klaar waaronder Pad Priew Wan oftewel zoetzuur. Rijst met enorm veel groenten (komkommer, tomaat, ui, paprika, ananas etc.) in zoetzure saus. Verrukkelijk. Als ik ooit nog in Bangkok kom ga ik sowieso daar weer even heen. Lieve dames die geen woord Engels spraken maar geweldig konden koken.

Gai PatGai Pat met Ma-Muang- Him-Ma-Paan
Iets verder dan de hoek van de straat -op de volgende hoek- was een klein restaurantje waar de Thai ook vaak kwamen. Zo af en toe haalde ik er wel eens af aangezien ik er iedere dag vanuit werk langs liep. Ik ging dan altijd voor Ga Pat met Ma-Muang-Him-Ma-Paan: gewokte kip met groenten en cashew noten. Je kon kiezen of je het met rijst of noodles wilde. Lekker!

Pla PaoPla Pao
Pla Pao, gegrilde vis in een korst van zeezout heb ik één keer gegeten. Toen vond ik het bijna eng, de vis werd gewoon op straat gegrild boven een kolenbarbecue en zag er niet heel smaakvol uit. Als ik er nu zou zijn zou ik het iedere week eten. Het is de lekkerste, verse vis die ik óóit heb gehad. Bomvol smaken omdat de korst op smaak was gebracht met allerlei kruiden, heerlijk mals… Je moet wel zelf de vis even ‘fileren’, je krijgt hem namelijk in zijn geheel mee.

De bovenstaande gerechten heb ik echt heel vaak gegeten of slechts één keer maar dan is het me zo bij gebleven. Als je als foodie in Thailand loopt weet je niet waar je moet kijken, alles ziet er lekker uit. Ik weet dat veel mensen niet zo happig zijn op het eten van de straat en aankomen met verhalen ‘maar ze maken daar borden schoon met heel vies water’! Ik heb dit laatste niet gezien. Al het eten dat je op de straat koopt wordt meegegeven in een plastic zakje, bakje of je krijgt het geserveerd op een plastic bordje met plastic bestek. Dit wordt vervolgens gewoon weggegooid.

Ook de pannen maken ze om de paar gerechten gewoon schoon of ze wisselen ze zelfs af. De Thai wokken vrijwel alles en zetten deze pannen op loeihoog vuur waardoor eventuele bacteriën geen schijn van kans maken. Daarnaast gooien ze na ieder gerecht water in de pan wat door de immense hitte direct kookt en alle etensresten uit de wok verwijderd. Daarna gaan ze pas verder met het volgende gerecht.

Ik kan me voorstellen dat je als Westerse toerist in Thailand liever voor de ‘veilige’ tentjes gaat maar ik raad je aan dit niet te doen. Eet juist van de straat en kijk waar de Thai zelf hun eten halen. Dit zijn de allerbeste plekjes en levert je een schat aan heerlijke gerechten op.

Ik hoop (snel) weer eens terug te kunnen gaan naar Bangkok. Om herinneringen op te halen, kijken hoe het nu met ‘mijn’ stad is en vooral ook voor het eten. Als ik toen ook al zo’n foodie geweest als ik nu ben had ik nog véél meer gegeten. Het schrijven van dit artikel heeft me in ieder geval weer voldoende inspiratie opgeleverd. Ik ga gauw (weer) eens de keuken in voor een Thais gerecht.

Bron foto’s: Pad Thai | Khao Phad | Maida Paratha | Muc Kho | Pad Priew Wan | Gai Pat | Pla Pao

Join the Conversation

 1. Chantal Leenders says:

  Leuk om te lezen, ik ga vrijdag naar Thailand en ben heel benieuwd!!

  1. Sabine Author says:

   Wat leuk zeg, heel veel plezier!

 2. Hester says:

  Wat leuk dat je daar hebt gewoond, het ziet er allemaal erg lekker uit!

 3. Joyce says:

  Wat een heerlijke dingen! Alleen voor het eten zou ik er al naar toe willen!

 4. Zoooooooo lekker allemaal !

  Weet jij wat dat paarse is in Gai Pat met Ma-Muang- Him-Ma-Paan?

  Pad Priew Wan at ik ook regelmatig! :D

  1. Sabine Author says:

   Dat paarse zijn gedroogde chilipepers! Lekker allemaal he, wil jij ook zo graag weer terug?

 5. Willemaaike says:

  Wat ziet dat er weer heerlijk uit!! Ik ben vorig jaar zomer 3 weken in Thailand geweest, en inderdaad heerlijk gegeten! Ik heb alle gerechten (behalve de vis) ook meerdere keren op! Aan de straat eten vonden wij lekkerder dan in de grotere restaurants!
  Deze zomer naar Indonesië, kijken wat we daar voor lekkers treffen!!

 6. Lara M says:

  Wat ziet alles er heerlijk uit zeg, ik wil ook nog een keer heel graag naar Thailand toe!

  Wie weet volgend jaar als ik hard genoeg heb kunnen sparen! :D

 7. Maxime says:

  Vooral die maida paratha lijkt me erg lekker. Leuke blog!

 8. Ik ben geen fan van thais eten sorry :(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close