Onze plannen voor de zomervakantie

Pfoe, de zomervakantie. Het lijkt nog zó ver weg als ik in de agenda kijk maar als ik er goed over nadenk is het eigenlijk ook alweer zo dichtbij. Dat laatste komt denk ik door al die vrije dagen van Vic die er tussen nu en de zomervakantie zitten. We hebben natuurlijk net Pasen gehad, dan komt er zometeen een meivakantie van 1,5 week, Hemelvaart, Pinksteren… de weken dat hij nog volledig naar school moet, dat zijn er niet zoveel meer. Desalniettemin hebben we onze zomervakantie geboekt en omdat we een keer, voor ons!, iets héél anders gaan doen, leek het me leuk om jullie iets te vertellen over onze plannen.

Tijdens het nadenken over onze zomervakantie, dat doen we meestal zodra het nieuwe jaar begint, waren zowel Tim als ik een beetje zoekende. We begonnen niet direct enthousiast te worden van het aanbod aan zonbestemmingen. De afgelopen jaren zijn we veel in Italië geweest en hoe geweldig dat ieder jaar ook is, op de een of andere manier hadden we daar nu niet zoveel zin in. We zagen onszelf even niet 2 weken alleen maar aan het zwembad liggen. We hebben nog wel naar andere landen rond de Middellandse Zee gekeken maar jémig wat is alles schrikbarend duur voor aankomende zomer. Sowieso was veel al volgeboekt op het moment dat wij gingen kijken, begin januari nota bene, maar die príjzen. Wij zijn echt niet vies van wat meer geld neertellen voor een fijne zomervakantie, maar er zijn grenzen. En dus gingen we verder kijken. Kijken naar vliegvakanties, vakanties richting Amerika, Azië… maar bij alles hadden we zo’n meh gevoel.

We besloten het onderwerp zomervakantie maar even te laten rusten en na een paar weken kwamen we met het idee dat een rondreis(je) misschien wel tof zou zijn. Wat actiever dan alleen maar aan het zwembad liggen, daadwerkelijk wat nieuwe dingen zien maar wel lekker met eigen vervoer. Na lang wikken en wegen kwamen we uit bij… SCANDINAVIE! En YES, nu de vakantie al een poos vast ligt kan ik niet wáchten. Wij gaan deze zomer bijna drie weken lang roadtrippen door Scandinavië en gaan daarmee naar zowel Zweden, Noorwegen als Denemarken.

Scandinavië?

Ja, Scandinavië. De landen daar staan al een poosje op onze bucketlist. Ik ben er voor werk al een paar keer geweest en vond het er toen echt geweldig, de natuur is er zó mooi. Maar Tim is er nog nooit geweest en bij hem stond het dan ook behoorlijk hoog op zijn lijstje. Voorgaande jaren won tóch de zonvakantie het steeds maar nu we dat een paar keer achter elkaar hebben gedaan, vonden we het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Want ja, we zien het wel een klein beetje als een uitdaging met die twee jonkies van ons. Vinden zij het wel leuk, is er genoeg vertier voor ze, wat doen we als het niet zulk mooi weer is? Het zijn geen vragen waar ik me écht zorgen over maken, maar zo nu en dan spoken ze wel door mijn hoofd.

Onze reisplannen

Voordat we definitief gingen boeken heb ik behoorlijk wat uitgezocht, maar uiteindelijk bleek het ’t makkelijkst en het goedkoopst om bij de ANWB een rondreis te boeken. In principe ben je helemaal vrij hoor, alleen de overtochten en de overnachtingen worden vast voor je ingeboekt. Ik heb nog gekeken of het voordeliger zou zijn om alles los te boeken, maar dat bleek niet zo te zijn dus dit was uiteindelijk de makkelijkste weg.

zweden 1
Jacque de Villiers/Imagebank.sweden.se
zweden2
Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

ZWEDEN

We beginnen onze vakantie in Zweden. Met de nachtboot waarop we een familiehut hebben geboekt varen we gedurende de nacht naar Göteborg.

Van daaruit rijden we door naar onze eerste accommodatie van de vakantie in Fredriksberg waar we vier nachten blijven. Wat we overdag allemaal gaan doen hebben we nog helemaal niet bepaald, maar in de omgeving is in ieder geval genoeg te doen. Bij mooi weer nemen we ongetwijfeld een duik in een meer en wellicht huren we ergens een kano.

Oh, en ik spotte een huskyfarm in de buurt waar je husky hikes kunt doen en dat lijkt ons gewéldig. Daar gaan we dus zeker naar kijken.

Verder zit Nusnäs in de buurt, het dorpje waar de bekende Zweedse houten paardjes worden gemaakt. Dat lijkt me leuk om te bezoeken en om de kinderen zo’n paardje te laten verven. Maar ook Europa’s grootste berenpark in Orsa zit er, Vikinggraven op een eiland in het Siljanmeer en er is een speciale ’trollenroute’ die je kunt wandelen.

noorwegen 1
Gaupa Blixten, Bjørneparken/Thomas Mørch

NOORWEGEN

Na een paar dagen Zweden rijden we door naar het volgende land. Naar Noresund in Noorwegen om precies te zijn; hier verblijven we drie nachten. We verblijven tussen de bergen en ik hóóp dat we mooi weer hebben want als het goed is worden we omringd door meren. Oslo ligt op 1,5 uur rijden dus wellicht dat we daar nog een uitstapje naar maken.

Eigenlijk willen we een bezoekje aan het Vikingmuseum niet overslaan en mochten we het berenpark in Zweden hebben gemist, dan is er in Flå ook nog een Berenpark dat we kunnen bezoeken.

Na drie nachten rijden we nog een stukje meer naar het westen om de bergen in te gaan, naar Hovden. Nabij Hovden is een groot zwembad, diverse musea, boerderijen waar je dieren kunt verzorgen en vooral véél mooie natuur.

Ons laatste stukje Noorwegen zal de route naar Kristianstad zijn waar we de overtocht maken naar Denemarken.

Ribe 29234 custom

LLBR Legoland entrance 1 ©Jesper Gronnemark custom

DENEMARKEN

De laatste drie nachten van onze vakantie verblijven we in Denemarken, in Ribe. Een bezoekje aan LEGOLAND kan natuurlijk niet ontbreken, Vic kijkt er nu al naar uit – haha. Verder is ook hier in de buurt een Viking Center en schijn je een zeehondenexcursie op de Waddenzee te kunnen doen. Als het bijna zover is gaan we maar eens een wat gedetailleerdere planning maken.

Dus ja, iets héél anders dan onze typische zomervakanties, maar wel iets waar we heel erg naar uitkijken. We vinden het wel weer tijd worden om wat meer van de wereld te zien en hoewel ik dit alleen/voor werk natuurlijk al zeer regelmatig mag doen, is het toch ’t leukst om dit met het gezin te kunnen doen.

Ik ben dus heel benieuwd!

Mocht je dit hebben gelezen en denken hé, daar ben ik in de buurt geweest en ik heb nog een goede tip: drop ze vooral hier beneden of stuur me een berichtje op social media.

Join the Conversation

 1. Marjon says:

  Geen tips over de omgeving, wel is onze ervaring in het algemeen dat Zweden heel goed ingericht is op kinderen. Niet perse direct overal speeltuintjes enzo, maar qua houding; kinderen zijn de toekomst en horen er gewoon bij. De uitspraak: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding van toepassing daar ook echt van toepassing. Goede jas, laarsjes en warme trui mee en dan komt het goed. Overigens hebben wij steeds de mooiste zomers gehad in Zweden, als het in NL juist wat slechter was.

 2. Ingeborg says:

  Mocht je tussen de meren door van Göteborg naar Fredriksberg rijden, zijn ‘nationaal park Tiveden’ en de stad Örebro een aanrader.

  1. Karlijn says:

   Wilde Tiveden ook noemen. Afgelopen zomer met de auto naar Zweden geweest (in een soort cirkel van west via zuid naar oost en via noord weer naar west). En Tiveden is relatief ‘onbekend’ maar zo leuk! Prachtige uitzichten, leuke routes voor zowel kinderen als ervaren volwassenen.

 3. Miranda Slagboom-de Groot says:

  Wij (mijn man en ik) gaan al jaren naar Scandinavië op vakantie. Echt onze favoriet. Mocht je in Zweden kans hebben om naar een elandenboerderij te gaan dan is echt leuk.
  Oslo is ook heel mooi en alles is goed te voet te doen. Het is niet zo groot als bijv Londen of Parijs waar de metro handig is. Echt een mooie stad.
  In Ribe is ook een openluchtmuseum wat leuk is. Ook voor de kinderen.
  Op mijn blog heb ik ook foto’s van onze vakanties daar staan. Misschien kun je daar nog wat tips vinden.

 4. Miranda Slagboom-de Groot says:

  Wij (mijn man en ik) gaan al jaren naar Scandinavië op vakantie. Echt onze favoriet. Mocht je in Zweden kans hebben om naar een elandenboerderij te gaan dan is echt leuk.
  Oslo is ook heel mooi en alles is goed te voet te doen. Het is niet zo groot als bijv Londen of Parijs waar de metro handig is. Echt een mooie stad. Hou er wel rekening mee dat Noorwegen een stuk duurder is dan Nederland.
  In Ribe is ook een openluchtmuseum wat leuk is. Ook voor de kinderen.
  Op mijn blog heb ik ook foto’s van onze vakanties daar staan. Misschien kun je daar nog wat tips vinden.

 5. Dorien says:

  Mocht je in Denemarken nog tijd over hebben: Givskud Zoo vonden wij ook erg leuk/mooi om te zien.
  En Den Gamle By in Aarhus is een openluchtmuseum, maar het ligt wel een stukje van Ribe vandaan.

 6. Leonie says:

  In Ribe heb je het oude postkantoor (Posthuset) waar ze met mooi weer een fantastische binnenplaats met terras hebben. Heerlijk gezeten en gegeten. Sowieso is Ribe een leuke stad.

 7. Cindy says:

  Tip voor Denemarken: de Waddeneilanden Fano of Romo. Hier mag je met de auto het strand op en kun je km’s op het strand rijden.
  Vonden wij heel tof om een keer gedaan te hebben.

 8. Anneke Vredeveld says:

  Sabine, wat een leuke plannen! Noorwegen hebben wij nog niet gedaan, maar Zweden ca. 11 en 5 jr geleden en vorig jaar Denemarken. Beide keren met kinderen gebruikten we een camper van familie. De campings zijn vrijwel allemaal zeer uitgebreid ingericht met veel voorzieningen als kook-en eetgelegenheden. Wij zijn gestart in Ribe en daar hadden ze een waanzinnige kinderbadkamer! In één van de wanden was een aquarium ingebouwd met daarachter een scherm waar ‘Finding Nemo’ werd afgespeeld, ideaal! Legoland is een must, al heb ik ook goede berichten vernomen over het WOW-park wat er vlakbij ligt. Voor een vikingmuseum zou ik je Jelling aanraden, een mooi museum met veel grafische beelden en de eerste runesteen. (Nooit geweten dat het symbool in het bluetooth-logo een Runeteken is, verwijzend naar koning Harald I, bij deze) De krijtrotsen van Mons Klint stond ook op ons wensenlijstje, ik heb nog pijn als ik aan de trap van de beklimming denk, maar mooi is het zeker. Een stuk eenvoudiger te beklimmen, maar heel uniek is ‘Forrest Tower’ bij Rønnede, geen treden maar een conische vorm dat onderdeel is van Camp Adventure, een heel uitgebreid klimpark. Kopenhagen viel letterlijk bij ons in het water maar heeft ons zeker uigenodigd om nog eens terug te keren. We hebben daar de hop-on/hop off gedaan en aan de hand daarvan zijn we heerlijk de stad gaan verkennen. Zweden hebben we een aantal jaren geleden doorkruist en daar is het een must om naar het Astrid Lindgren-park te gaan, al mijn favoriete kinderboeken kwamen tot leven, nu met veel achtergrondinformatie, het is heel kindvriendelijk en wat ik opvallend vind zijn de pleintjes met brandende BBQ’s, je mag zelf je broodjes en worstjes/burgers meenemen om deze op de BBQ’s te bereiden. Beetje jammer om toch te moeten toegeven dat mijn beste souvenir uit Zweden, mijn blauw-wit gestreepte regenjas is… maar na 6 jaar vind ik eigenlijk wel dat er wel een nieuwe mag komen, het liefst uit Zweden…Veel plezier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close