Travel Tuesday: Eten als een local

Hoewel ik in het dagelijks leven natuurlijk al bezig ben met eten, ben ik dat tijdens mijn vakanties misschien wel des te meer, zeker wanneer we naar het buitenland vertrekken. Steevast op mijn to-dolijst tijdens een vakantie staat ‘iets typerend voor die streek’ eten. Nu kan dit nog best wel eens lastig zijn want zeker de toeristische bestemmingen zijn meer en meer aangepast op Westerse gewoonten. De fastfood ketens schieten als paddenstoelen uit de grond en de restaurants waar je zogenaamd ‘authentieke Spaanse tapas’ of ‘écht Italiaans’ kunt eten zijn vaak lang niet zo authentiek als wordt gedacht. Is eten als een local dan helemaal niet mogelijk meer tijdens een trip? Zeker wel, in de Travel Tuesday van vandaag geef ik je graag een aantal tips.

1. Lees je in
Het eerste dat ik altijd doe voordat we ergens gaan eten – of bij voorkeur al voordat we weggaan op vakantie – is me inlezen in de bestemming, maar ook zeker in het culinaire aanbod. Omdat je vaak toch naar een bestemming gaat waar je wellicht niet héél snel weer komt, zou het jammer zijn als je ergens dineert dat achteraf tegenvalt. Sites als Yelp, TripAdvisor en natuurlijk (food)blogs zijn hier heel handig voor. Niets is vaak meer waardevol dan recensies van andere restaurantgangers!

2. Kijk om je heen
Iets dat mij geleerd is toen ik naar Thailand vertrok voor stage is ‘kijk waar de Thai eten, daar moet jij ook heen’. En ik had geen waardevoller advies kunnen hebben, zeker niet in zo’n land. In veel Aziatische landen vind je eetkraampjes waar de hygiëne zo op het eerste gezicht niet je-van-het is. Houd in gedachten dat de inwoners van een land of stad zelf ook om hun gezondheid geven en dus nooit ergens zullen eten waar het niet ‘veilig’ is. Kom je langs een eetkraampje of -tentje waar veel locals zitten, dan zit je zeker goed. Vermijd bij voorkeur massale restaurants, toeristische delen van een stad en de zogeheten food courts, hier zijn veel gerechten aan de westerse smaakpapillen aangepast.

3. Stap op de mensen af
De manier waarop je zeker aan goede adresjes komt is door het aan de locals te vragen. Onze wens in Spanje was om echt authentiek Spaanse tapas te eten, maar zie die maar eens te vinden in een gebied vol campings. Uiteindelijk zijn  we beland in een klein kroegje waar geen mens Engels sprak, je eten werd afgerekend op basis van goed vertrouwen en waar we de meest waanzinnige tapas ooit hebben gegeten. En neem van mij aan dat we daar echt geen inktvisringen met aioli tegenkwamen! We vonden dit tentje door het simpelweg aan de Spanjaarden te vragen.

4. Plan je reis van te voren
Als je echt graag wilt genieten van de lokale specialiteiten dan kun je tijdens het plannen van de reis wellicht al rekening houden met het een en ander. Wanneer er bijvoorbeeld festivals plaatsvinden in een stad of jouw reis plaatsvindt tijdens een nationale feestdag, weet je vrijwel zeker dat je lokaal voedsel kunt scoren. Wanneer je jouw trip naar Duitsland bijvoorbeeld rond de kerstperiode plant, weet je zeker dat je op een van de vele kerstmarkten die het land rijk is kunt genieten van Duitse specialiteiten.

5. Neem deel aan een foodtour
Tot slot de foodtours. In New York zijn ze erg bekend, maar steeds meer landen en steden organiseren voor hun toeristen echte foodtours. Onder leiding van een gids bezoek je in een bepaalde wijk tal van restaurantjes, kraampjes en kleine winkeltjes waar je lokale snacks te proeven krijgt. Zeker doen dus als je er zeker van wilt zijn dat je diverse specialiteiten te proeven krijgt.

Hoe belangrijk vind jij het om lokale specialiteiten te kunnen proeven?

Spaanse Paella

Join the Conversation

 1. Simone says:

  Leuk om te lezen! Ik heb het idee dat ik altijd bij de meest toeristische tentjes uitkom en dat is niet altijd het leukste. Goede tips dus! Binnenkort naar Londen en in de zomer naar Turkije!

 2. Mirjam says:

  Als ik op vakantie ga wil ik zeker geen fastfood en friet van piet. Ik vraag gewoon waar de locals ook altijd eten. Gegarandeerd goed!

 3. Milene says:

  Vragen aan de locals is inderdaad een goed idee… en wat denk je van bij de locals thuis eten? Ik zorg altijd dat ik een praatje maak met de mensen en wordt vaak zat uitgenodigd voor een etentje bij hen thuis, ik hou ervan! Fijn artikel!

 4. MySimplySpecial says:

  Leuke tips! Trip Advisor en vragen aan locals werkt altijd goed.

 5. Heel belangrijk! Ik vind eten op vakantie altijd bijzonder om te proeven. Ik ben ook heel nieuwsgierig en wil altijd alles proberen ookal zijn het de gekste dingen.. Meestal laat ik me adviseren door locals, of zoek barretjes/cafes op waar veel locals te vinden zijn (en dus verder van toeristische bestemmingen af zitten).. Ik ga binnenkort naar de Algavre in Portugal; iemand tips?;)

 6. Giulia says:

  Hééél belangrijk! Voor mij hoort het er helemaal bij om te eten als de locals. Ik ga absoluut niet graag naar toeristische plaatsen, wil op vakantie juist leren hoe de echte cultuur is. Ik maak dan ook graag contact met de lokale bevolking en ga het liefst bij hen of bij hun favoriete hotspots eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close