TRAVEL GUIDE | JORDANIË – TO DO

Ik zei het al eerder, maar als je Jordanië bezoekt dan ga je verschillende highlights van het land zien. Petra, de Wadi Rum woestijn en de dode zee mogen namelijk niet op je lijstje ontbreken. Pak je deze drie mee (en mogelijk nog meer bestemmingen) dan zal dat je reisschema bepalen. Maar los daarvan zijn er ook een boel andere dingen te doen in de plaatsen waar je mogelijk zult verblijven. Ik licht uit wat wij o.a. hebben gedaan en wat we zeker aanraden.

Amman – Walking Tour

Wil je meer van Amman zien, dan is dat goed mogelijk door deel te nemen aan een walking tour. Er eentje boeken kan op verschillende plaatsen in de stad maar in het Amman Pasha Hotel waar wij verbleven wordt dit gratis aangeboden. Een buitenlandse student neemt je dan mee naar Downtown Amman en laat je o.a. verschillende historische plekken zien.

JORDANIE FI 7

Amman – Jerash

Wij kozen ervoor om vanuit Amman Jerash te bezoeken. Tijdens je bezoek ga je een stukje terug in de tijd want het is één en al historie wat je om je heen ziet. Jerash wordt beschouwd als een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Absoluut de moeite waard maar zorg dat je er niet op het heetst van de dag bent. Je wandelt namelijk alleen maar in de zon en die kan nogal pittig zijn in het warme Jordanië. Zorg anders in ieder geval voor een hoofddeksel.

Amman – Beit Sitti: Kookworkshop

Mocht je interesse hebben in de Jordanese keuken, dan is het leuk om een kookworkshop te boeken. Bij Beit Sitti word je in een prachtig familiehuis ontvangen met een glaasje citroen-munt sap. In de meeste gevallen maak je met elkaar (afhankelijk van het aantal aanmeldingen, wij waren in totaal met vier personen) vier gerechten. Een complete maaltijd dus, die je na het bereiden samen gaat opeten. Althans, als het je lukt. Wij hadden zo ongelofelijk veel dat we hier met minimaal acht man van hadden kunnen eten. Houd er wel rekening mee dat ze tijdens deze workshop bij de basis beginnen. Dat betekent dat ze je uitleggen hoe je bijvoorbeeld een tomaat of kruiden het beste kunt snijden. Vond ik persoonlijk een beetje flauw want kom op, dat kunnen we wel. Wat leuk is, is dat je lokale gerechten leert bereiden en zo eigenlijk de basis van de Jordanese keuken leert kennen.

Reserveren kan via de Facebookpagina of via email: info@beitsitti.com

Amman – Shopping Mall

Altijd als ik op reis ga heb ik natuurlijk de behoefte om zoveel mogelijk van het land of de stad te zien. En eigenlijk nooit heb ik de behoefte om er te winkelen maar op de een of andere manier winkel ik overal wel even. Zo ook in Amman. Ons laatste hotel (Amman Rotana) bleek pal naast een groot winkelcentrum te zitten en omdat we vooral even lekker wilden ontspannen en er niet teveel meer erop uit wilden trekken (als in; excursies), besloten we het winkelcentrum even in te lopen. En toch, iedere keer weer, is het leuk om ergens anders dan in je eigen land te winkelen.

Adres: Abdali Mall – Suliman Al Nabulsi St, Amman, Jordanië

JORDANIE ST 14

Petra – Petra om 06:30u

Petra is dé plek waarom de meeste reizigers naar Jordanië afreizen. En dat snap ik, het is er heel erg bijzonder. Wij hebben van twee verschillende personen de tip gekregen om Petra via de achteringang te bezoeken. Dan word je met een jeep omhoog gereden en dan loop je de route andersom. Dat betekent dat je de eindeloze trappen niet hoeft te beklimmen, maar dat je simpelweg omlaag loopt. Voelden we allebei niet zoveel voor, we wilden graag voor de ‘full experience’ gaan. Omdat we allebei wel van een flinke klim houden en het niet op de makkelijke manier wilden doen. Daarbij zie je de schatkamer van Petra (bekend van alle foto’s) dan pas op het eind, en daar wilden we graag mee beginnen.

Maar, vanwege de warmte besloten we dan wel om heel vroeg te vertrekken zodat we en de hitte en hopelijk ook de drukte voor zouden zijn. Beste plan ever. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat het wat betreft de drukte altijd zo werkt, maar op het moment dat wij er waren was het goed te doen.

Petra – Verkoeling zoeken in het museum

Een kleine tip; na je wandeling door Petra (daar ben je minstens vier tot vijf uur mee bezig) kun je het museum over Petra even inlopen, gelegen naast de ingang. Gratis entree en een goed werkende airco. Heel fijn kan ik je vertellen ;-)

JORDANIE FI 25

JORDANIE FI 22

JORDANIE FI 26

Wadi Rum – Jeepsafari

De Wadi Rum heeft naast de prach-ti-ge omgeving niet bijzonder veel te bieden. De opties waar je uit kunt kiezen bestaan uit een jeepsafari of een ritje op een kameel. Dat laatste vinden wij geen optie dus we kozen voor de jeepsafari. Wel heel leuk moet ik zeggen want het is niet wat je denkt; rondscheuren door de woestijn. In een oude jeep word je door de woestijn gereden en bezichtig je verschillende interessante plekken waar de gids je wat over zal vertellen. De woestijn bestaat uit veel bergen en rotswanden dus er is hier en daar ook zeker wat te zien. En geniet ondertussen vooral van de prachtige uitzichten.

Meestal te boeken in het kamp waar je verblijft.

Wadi Rum – Sterrenhemel

Naast dat het een bijzondere ervaring is om in een woestijn te overnachten, kan ik je ook zeker aanraden om ’s nachts je kamp te verlaten en in het afgekoelde zand op je rug te gaan liggen om de sterrenhemel te bewonderen. Mogelijk bieden ze dit vanuit het kamp waar je verblijf al aan zodat je onder begeleiding een stukje de woestijn in kunt lopen. Ver is niet nodig, als je het verlichte gedeelte van je kamp maar verlaat om optimaal zicht te kunnen hebben.

Dode Zee

Een bezoek aan de dode zee mag eigenlijk niet ontbreken op het lijstje van je te bezoeken highlights. Het is een hele bijzondere ervaring om daarin te drijven. Een paar tips wel; trek oude zwemkleding aan i.v.m. het zout. Blijf niet te lang in het water, maximaal een half uur en zorg dat je geen open wondjes op je lichaam hebt. Dat houdt ook in dat je je benen bijvoorbeeld niet moet scheren vlak voordat je het water in gaat. Twee dagen ervoor niet scheren zou voldoende moeten zijn. Ga ook niet kopje onder, maar goed, dat zijn tips die je op de plek van de bestemming ook zult lezen.

JORDANIE FI 9

Auto huren

Zeker doen; een auto huren zodat je zelf kunt rondrijden door Jordanië. Zo zie je veel, kun je helemaal zelf je reisschema bepalen en uiteindelijk is het ook gewoon handig want met het openbaar vervoer is het allemaal minder goed geregeld dan dat we gewend zijn. Via rentalcars.com hebben wij vooraf onze auto gehuurd. Zorg dat je je rijbewijs meeneemt en mocht je het prettig vinden dan kun je ook een internationaal rijbewijs regelen via de ANWB. Hebben wij niet gedaan en is vaak ook niet nodig. Over het rijden zelf in Jordanië; dit is prima te doen. Let wel op de drempels op de snelwegen! Klinkt gek hè? Is het ook wel een beetje. Maar om de snelheid onder controle te houden, zijn er soms drempels op de snelwegen geplaatst (niet zo goed zichtbaar) en deze worden van te voren goed en duidelijk aan te geven. Ook een dingetje om op te letten; flitspalen. Er staan er veel in Jordanië. Overigens kan het zo zijn dat je door de politie aangehouden wordt. Wij hebben dit zelf zo’n 6 keer meegemaakt. Niet van schrikken, ze maken kort even een praatje met je en heten je welkom in Jordanië. Welcome to Jordan. En dan mag je verder rijden.

– – –

INHOUDSOPGAVE TRAVEL GUIDE

1. Inleiding
2. Jordanië – To know
3. Jordanië – To stay

4. Jordanië – To do
5. Jordanië – To eat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close