10x ontbijt pannenkoeken: start je dag met een heerlijke stapel!

Ontbijt pannenkoeken vind ik de pérfecte manier om mijn dag op een voedzame, maar ook lekkere manier te beginnen! Ze vullen ook nog eens mega, fijn als je daarna een drukke ochtend hebt. In dit artikel vind je tien verrassende en heerlijke ontbijt pannenkoeken die je eenvoudig thuis kunt maken.

Van klassieke recepten tot moderne varianten die boordevol gezonde ingrediënten zitten. Deze pannenkoeken zijn een feestje om mee te ontbijten. Ontdek hoe je jouw ochtend een smaakvolle kickstart kunt geven met deze ontbijt pannenkoeken!

Kwark pancakes

1. Kwark pannenkoekjes

Deze pannenkoekjes zijn een echte aanrader voor een lekker én gezond ontbijtje. Met slechts drie eenvoudige ingrediënten zet je deze kwark pancakes in een handomdraai op tafel.

Ik maak ze meestal met magere Franse kwark, die zorgt voor een luchtige textuur en een lichte smaak. Heb je liever wat extra smaak? Gebruik dan gerust een kwark met een smaakje – denk aan vanille of aardbei, dat maakt ze nóg lekkerder!

Ideaal voor een drukke ochtend, want ze zijn snel klaar en zitten vol eiwitten. Gezond, simpel en super lekker; wat wil je nog meer om je dag goed te beginnen?

Nutella pannenkoek uit de oven

2. Nutella pannenkoek uit de oven

Laatst maakte ik een Nutella-pannenkoek uit de oven, en wat een succes was dat! In plaats van losse pannenkoekjes bakte ik één grote, luchtige pancake door het beslag in een ovenbestendige pan te gieten en die zo de oven in te schuiven.

Het resultaat? Een heerlijke, fluffy pannenkoek met een smeuïge Nutella-smaak die je hele keuken vult met een zoete geur. Het is een beetje anders dan de traditionele pannenkoekjes, maar minstens zo lekker! Nutella is natuurlijk een favoriet hier, maar als je liever iets anders wilt, kun je eindeloos variëren met toppings zoals pindakaas of vers fruit.

Kaaspannenkoekjes met gerookte zalm

3. Kaaspannenkoekjes met gerookte zalm en dillecrème

Eerder dit jaar maakte ik kaaspannenkoekjes met Belegen 48+ kaas van Weydeland. Door de geraspte kaas door het beslag te mengen, krijg je tijdens het bakken heerlijke pockets van gesmolten kaas.

Ik serveerde ze met gerookte zalm en dillecrème, wat perfect past bij de hartige smaak. Liever iets eenvoudigers? Een beetje stroop erop is ook heerlijk en combineert verrassend goed met de kaas.

citroensaus

4. Pannenkoeken met citroensaus

Voor Moederdag besloot ik iets bijzonders te maken: pannenkoeken met een frisse citroensaus. Het werden dunne pannenkoekjes met een vleugje citroenrasp en maanzaad door het beslag. Die combinatie geeft ze net dat beetje extra smaak en past perfect bij de citroensaus.

Zuivelvrije amandelpannenkoekjes

5. Zuivelvrije amandelpannenkoekjes

Doordat ik het Paleo dieet een tijd lang gevolgd heb, kwam ik tot dit recept voor amandelpannenkoekjes zonder zuivel. Ik neem eigenlijk al niet veel zuivel tot me, alleen pannenkoeken maakte ik altijd nog met melk. Tot vandaag! Deze zijn zeker de moeite waard om te proberen als je geen zuivel mag of wil eten.

Pannenkoek uit de oven met blauwe bessen

6. Pannenkoek uit de oven met blauwe bessen en lemoncurd

Een tijdje geleden maakte ik een Dutch Baby, maar deze ovenpannenkoek is toch weer net iets anders. Het lijkt meer op een kruising tussen een pannenkoek en een cake, terwijl een Dutch Baby ergens tussen een soufflé en een pannenkoek in zit.

Het leuke is dat beide opties heerlijk zijn, maar de structuur en smaak verschillen net genoeg om af te wisselen, afhankelijk van waar je trek in hebt. Deze ovenpannenkoek is ideaal als je een wat stevigere, maar toch luchtige variant zoekt. Perfect voor een luie ochtend!

Pannenkoek recepten

7. Pannenkoeken met yoghurt & fruit

Bij ons thuis gaan pannenkoeken altijd razendsnel, en deze met yoghurt en fruit waren geen uitzondering. Voor dit recept gebruikte ik wat ik nog in de keuken vond: mango, ananas en witte druiven. Die zoete smaken combineerden verrassend goed met de frisse yoghurt.

Voor een beetje bite voegde ik wat granola toe als topping, en dat maakte het helemaal af. Een simpel, maar heerlijk ontbijtje!

alpro pannenkoektaartje

8. Zoet pannenkoektaartje

Als ik echt iets moois op tafel wil zetten dan kies ik voor een zoet pannenkoektaartje. Door stapels dunne pannenkoeken af te wisselen met laagjes verse aardbeien en een laag zuivel (yoghurt, slagroom of mascarpone), krijg je een heerlijk fris en romig geheel.

Ik gebruikte zelf lactose-vrije producten en begon met een laagje Alpro plantaardig variatie op yoghurt Kers. Daarna met een laag in plakjes gesneden aardbeien, gevolgd door een laag Alpro Mild & Creamy Vanille. 

Gingerbread pannenkoekjes met vanillesaus

9. Gingerbread pannenkoekjes met vanillesaus

Gingerbread pannenkoekjes met vanillesaus zijn perfect voor een warme en kruidige start van de dag. Het beslag zit vol speculaaskruiden met kaneel, gember en kruidnagel, waardoor de pannenkoekjes heerlijk geuren tijdens het bakken.

De romige vanillesaus maakt het helemaal af en zorgt voor een zachte, zoete tegenhanger van de kruidige smaak. Een ideaal recept voor de koude maanden!

Banaanpannenkoeken met Nutella

10. Banaanpannenkoeken met Nutella

We sluiten af met een lekker, maar ongezond recept ;-) Deze pannenkoeken werden nog lekkerder door een flinke laag Nutella. Heerlijk zo af en toe!

Voor gezonde banaanpannenkoeken kun je beter dit recept bekijken, maar als je zin hebt in zoet in combinatie met hartig dan is dit een perfect recept!

Dat waren ze; 10 ontbijt pannenkoeken!

Met deze 10 heerlijke ontbijt pannenkoeken heb je volop inspiratie om de ochtend feestelijk te beginnen. Of je nu kiest voor een gezonde variant met kwark en fruit, een hartige optie met kaas en zalm of juist een zoet feestje met Nutella & aardbeien. Ik vind de afwisseling leuk! En dan verveelt het ook een stuk minder snel. Eet smakelijk!

Bewaar deze recepten op Pinterest

Deze ontbijt pannenkoeken opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

ontbijt pannenkoeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close