Zoete Chinese tomatensoep met appelmoes

Al van kinds af aan zijn sommige mensen dol op de zoete Chinese tomatensoep die je bij de Chinees kunt krijgen. Ik herken me daar totaal niet in. Wij bestelden letterlijk nooit soep als we eten bij de Chinees gingen halen, dus ja… Dan krijg je het ook niet echt mee hè?

Ik kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die fan zijn van deze soep, maar ik behoor zelf toch niet helemaal tot die groep. Ik heb veel liever de normale oldschool tomatensoep die mijn moeder vroeger altijd maakte. Met gehaktballetjes en goed veel vermicelli.

Maar goed, soms moet je gewoon wat concessies doen en aangezien mijn kinderen ook dol zijn op de Chinese variant van tomatensoep, maak ik het recept met liefde voor ze klaar. Zo vaak halen wij namelijk geen Chinees en als we dat al doen, wordt alsnog de soep vaak niet meebesteld.

In de onderstaande video deel ik mijn recept voor zoete Chinese tomatensoep; wat mij betreft is hij zeer geslaagd. Zoet zoals die van de Chinees maar toch licht zurig van de tomaten. Het recept is al jaren een succes op Ohmyfoodness. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Chinese tomatensoep appelmoes

De tomatensoep zoals bij de Chinees is een stuk zoeter dan de soep die je uit een pakje haalt of een kant-en-klare Chinese tomatensoep uit de supermarkt. Het geheime ingrediënt? Appelmoes! Ja, echt!

Chinese tomatensoep met appelmoes, dat is het geheim van de echte zoete tomatensoep zoals je hem ook bij de Chinees kunt eten. Voeg de appelmoes pas aan de soep toe op het moment dat deze bijna klaar is, het is niet nodig om de appelmoes helemaal mee te laten koken.

Hoewel appelmoes bedoelt is om de tomatensoep van de Chinees wat zoeter te krijgen, is het niet nodig om appelmoes met toegevoegde suikers te kopen hoor.

Ik neem altijd appelmoes van 100% appel. Of dat nou van een merk als Severo is of het huismerk van de lokale supermarkt maakt niet uit. Zorg er wel voor dat je appelmoes zonder kaneel neemt, dat is een smaak die je nou net weer níet in de Chinese tomatensoep wil hebben.

Gembersiroop

In mijn recept gebruik ik overigens ook gembersiroop. Mocht je dit niet in huis hebben of niet willen halen, dan kun je in plaats hiervan ook gemberpoeder of verse gember gebruiken natuurlijk. Ik vind de siroop-variant altijd heel fijn omdat het makkelijk te doseren is, het zorgt voor een licht zoetje aan een gerecht én omdat ik niet zo’n groot fan ben van gember. Zo’n flesje siroop is dan makkelijk te bewaren.

Gembersiroop kun je gewoon in de supermarkt krijgen; je hoeft er dus niet voor naar de toko. Ik gebruik zelf de gembersiroop van Conimex, die is prima.

Chinese tomatensoep zoals bij de chinees

Andere recepten voor tomatensoep

Op OMF vind je tal van recepten voor tomatensoep. In plaats van een Chinese tomatensoep kun je ook kiezen voor een van de volgende recepten:

Een van de makkelijkste tomatensoepen die ik vrij recent heb gemaakt is de geroosterde tomatensoep. Echt een smaakbommetje en je maakt ‘m met een handjevol ingrediënten.

En als je denkt nah, ik heb wel zin in iets anders. Dit zijn mijn 10 favoriete soep recepten!

Heb je zin in meer Aziatisch eten? Bekijk dan alle Aziatische recepten.

Tomatensoep bewaren

Tot slot wil ik je nog even meegeven dat je deze Chinese tomatensoep heel goed kunt bewaren. Je kunt de soep in de koelkast zetten, dan hoef je hem de volgende dag alleen nog even op te warmen. De soep blijft in de koelkast zeker 3 dagen goed.

Mocht je nou echt véél te veel hebben gemaakt, dan laat de tomatensoep zich ook heel goed invriezen. Laat de soep helemaal afkoelen en bewaar ‘m vervolgens in een bakje (of ziplockbag) in de vriezer. Eenmaal ingevroren is de soep minimaal 3 maanden houdbaar.

Laat de soep in de koelkast ontdooien en warm ‘m weer op in een pannetje. Net zo lekker als vers gemaakt en altijd handig om op voorraad te hebben.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

zoete chinese tomatensoep
3.62 van 100 stemmen

Chinese tomatensoep

Ben je gek op de zoete Chinese tomatensoep zoals je hem ook bij de Chinees krijgt, dan heb ik goed nieuws voor je! Dit recept is precies zoals van het Chinese restaurant om de hoek en het geheime ingrediënt is… appelmoes!
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 6 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 31 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 140 gr tomatenpuree 1 groot blikje
  • 800 gr gezeefde tomaten
  • 2 el sojasaus
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • 4 el gembersiroop
  • 1,5 l water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 300 gr kipfilet
  • 50 gr mihoen
  • 1 handvol taugé
  • 100 gr appelmoes

Instructies

  • Verwarm een soeppan op het vuur en bak hierin de tomatenpuree even kort aan. Zo’n 2 minuten is voldoende.
  • Doe vervolgens de gezeefde tomaten, sojasaus, suiker, gembersiroop, het water en de kippenbouillonblokjes in de pan. Breng het geheel onder constant doorroeren aan de kook.
  • Leg zodra de bouillon kookt de kipfilets in de pan. Draai het vuur middelhoog tot laag en doe de deksel op de pan. Kook de kipfilets in 15 minuten gaar.
  • Haal vervolgens de kipfilets uit de pan en pluk ze met behulp van twee vorken uit elkaar. Doe de kip samen met de mihoen en taugé terug in de pan.
  • Kook de soep zo’n 5 minuten zachtjes tot de mihoen gaar is. Schep tot slot de appelmoes bij de soep in de pan en verwarm dit nog even goed door.
Keuken: Chinees
Trefwoord: appelmoes, chinees, Chinees restaurant, Chinese tomatensoep, soeprecept, tomatensoep

Join the Conversation

  1. Danella says:

    Dit is ook mijn favoriete soep <3, standaard als we bij de Chinees gaan eten of ophalen. Zo lekker, maar wel vaak enorm zoet.

  2. Lianda says:

    Hmmm! Zo lekker :).

  3. Marije says:

    Ooh ik hou zo van de tomatensoep van de Chinees! Deze ga ik dus zéker een keertje maken. Nooit geweten dat er appelmoes in moet trouwens haha.

    1. peter de Koning says:

      Dat moet ook niet. Het is een variant die iemand zelf maakt. :)

      Maar wel een lekkere variant

    2. Echt een lekkere soep die dichtbij de smaak van de tomatensoep van de chinees komt. Dit recept is minder zoet.
      Het hele gezin vond de soep lekker!
      Bedankt voor het delen❣️

  4. dit is een erg lekker soepje!!!! tip…………..laat even zien, of zeg het even, dat je je handjes wast na het vastpakken van de kipfilet i.v.m. mogelijke salmonella besmetting. op het filmpje, draai je daarna meteen aan de knop van het gasfornuis en pak je de deksel van de pan. dit is uit den boze in de keuken!!!!!!

    1. Sabine Author says:

      Dit komt door het editen van de video. Mijn handen worden tijdens het filmen 10x gewassen maar dit laat ik op beeld niet zien.

    2. France Hanne says:

      Zonder appelmoes is het ook erg lekker !

  5. Hallo Sabine,

    Is het mogelijk om de sojasaus weg te laten? Mijn moeder is namelijk allergies voor soja.

    1. Sabine Author says:

      Je zou eventueel een beetje maggi kunnen gebruiken of anders een snuf zout.

  6. Ik was de appelmoes vergeten, maar desondanks was het super lekker!

  7. Kevin says:

    Ik heb deze soep ook geprobeerd en inderdaad hij was super lekker.
    Dankjewel voor het delen van dit recept.

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn om te horen!

  8. Kevin says:

    Heb hem al een paar keer gemaakt en inderdaad een hele lekkere soep. Het gezin is er dol op en wordt zeker 1 maal in de 2 weken voorbereid.

  9. Marjolein says:

    Welke gezeefde tomaten gebruik je hiervoor? Vind nergens pot of pakje van 800 gram.

    1. Sabine Author says:

      Met twee blikken van 400gr of een fles van 1 liter kom je ook een heel eind ;) Ik gebruik meestal Passata van Mutti of Cirio, te koop bij Albert Heijn.

  10. Ellen says:

    Heerlijke soep!

  11. Frank says:

    Hoi Sabine, hele lekkere soep!

    Ik had er de eerste keer ipv sojasaus 2 eetlepls ketjap manis ingedaan, was ook prima. Vandaag wel sojasaus erbij gedaan en dat laat wel een hele zoute smaak achter. Idee hoe ik dat kan oplossen? Mss wat meer suiker erbij?

    Ik heb er verder snippers waterkastanje bijgedaan, lekker crispy in de soep.

    Dank voor je recept!

    1. Sabine Author says:

      Minder sojasaus gebruiken als het te zout voor je is of eventueel sojasaus met minder zout gebruiken. Of inderdaad een eetlepel of twee ketjap manis toevoegen als zoete tegenhanger.

  12. Ton André says:

    5 sterren
    Vandaag gemaakt exact volgens recept en ik moet zeggen een heel ‘lekker soepie’, komt heel dicht bij die van de chinees!

  13. Hanneke says:

    Heerlijk. Ik heb knoflook en een uitje en een pepertje toegevoegd, wat extra gember siroop en ketjap, zonder kip en kippenbouillon, maar ipv daarvan groentebouillon, en gebonden met maizena. Selderij groen en lenteuitje erop bij het opdienen.
    Hij was verrukkelijk!

    1. Anita says:

      Oftewel je hebt iets heel anders gemaakt

  14. Sabine Verbee says:

    Zojuist de soep gemaakt en al stiekem een hap geproefd (kan niet wachten tot vanavond). Hij smaakt erg lekker! Deze houden we erin voor de zaterdagen!

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn!

  15. Corrie de jong says:

    Ik heb de soep vandaag gemaakt wauw wat heerlijk is tie zeg gewoon smullen.
    Het voor mij helemaal alleen de wederhelft lust geen Chinezen tomatensoep

    1. Sabine Author says:

      Haha, mazzeltje voor jou dan!

  16. Kun je ook een goudrenet meekoken ipv appelmoes

    1. Ja hoor, dat moet zeker kunnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close