Mexicaanse tomatensoep van Jamie

Al zeker een maand of twee/drie heb ik het nieuwste kookboek van Jamie Oliver, Jamie in 15 minuten in mijn bezit. Schande dat ik er nog niet eerder uit had gekookt en dat terwijl ik bij het kijken van 24Kitchen altijd mijn vingers aflik bij het zien van de overheerlijke gerechten. Het moest er dus maar een keer van komen en daarom maakte ik onlangs een recept uit het boek: De Mexicaanse tomatensoep. Soep maak ik niet ontzéttend vaak zelf en dat terwijl ik het wel erg leuk vind om te doen. De hoogste tijd dus. Oh, en overigens is deze soep echt niet in een kwartier te maken…

Omdat Jamie een flinke bos verse koriander gebruikt heb ik het recept iets moeten aanpassen. Koriander is namelijk een van de zeer weinige dingen die ik écht niet lust. Jammer, want ik denk wel dat mijn versie van de soep de pit miste, die het wel zou hebben wanneer er verse koriander gebruikt zou zijn. Mocht je dus wel verse koriander lusten, gebruik dit dan zeker!

mexicaanse tomatensoep

Wat heb je nodig (± 6 personen)

 • 2 blikken tomatenblokjes
 • 1 pot geroosterde rode paprika’s
 • 4 lente-uitjes in ringen
 • 1 bosje verse koriander (ik gebruikte twee eetlepels gedroogde koriander)
 • 4 tenen knoflook, fijngehakt
 • 100 gram basmatirijst
 • 1 rode peper zonder zaadjes
 • 1 limoen
 • scheutje room
 • 800 ml kokend water
 • olijfolie
 • peper en zout

1. Verhit een klein beetje olijfolie in de pan en fruit hierin kort de lente-ui. Snijd ondertussen vast de paprika’s uit pot in grove stukken.

2. Voeg de knoflook, rode peper en de koriander aan de ui toe en laat nog ongeveer een minuut mee stoven.

3. Vervolgens voeg je alle natte ingrediënten (behalve de room) en de rijst aan de knoflook en ui toe. Roer goed door en breng de soep vervolgens aan de kook. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de soep ongeveer twintig minuten op laag vuur zachtjes koken.

4. Pureer de soep met een staafmixer en kijk of de soep de gewenste dikte heeft. Mocht je hem graag iets dunner willen, kun je prima wat heet water toevoegen. Voeg ook het sap van een limoen toe en breng de soep op smaak met peper en zout.

5. Serveer de Mexicaanse tomatensoep in grote kommen en giet er een klein beetje room in om de soep iets romiger te krijgen. Ter garnering kun je er nog wat verse koriander op leggen.

Ik heb de soep zelf vrij dik gehouden en daarom was het een pérfecte dipsoep om te eten bij mijn kipquesadilla’s. Het recept voor deze snack zal ik je vanmiddag laten zien, het vormt namelijk een perfecte match met de Mexicaanse tomatensoep.

Mocht je de paprika nu een te overheersende smaak vinden hebben, eerlijk gezegd proefde ik deze meer dan de tomaat, kun je een eetlepel tomatenpuree aan de soep toevoegen terwijl je de soep aan de kookt brengt. Tomatenpuree heeft een sterke smaak en zal waarschijnlijk de paprikasmaak iets meer naar de achtergrond duwen.

De rode peper is zeker een ingrediënt dat je niet achterwege zou moeten laten, ook al weet ik dat het veel mensen af schrikt. Zonder rode peper smaakt de soep erg zoet en toch iets minder lekker dan met peper.

mexicaanse tomatensoep

mexicaanse tomatensoep

Join the Conversation

 1. Simone says:

  Ben heel benieuwd naar het recept voor de kipquesedillas, lijkt me heerlijk!

 2. Hester says:

  (Verse) koriander heeft inderdaad een hele aparte smaak! De soep lijkt me wel lekker en quesadilla’s zijn ook altijd goed, ben benieuwd naar je recept.

 3. PaulO says:

  Mooie, smakelijke (trek-bevorderende) foto’s!
  “Soep maak ik niet ontzéttend vaak zelf “…”, betekend dit dat je vaker soep maakt uit blik of pak?

  1. Sabine says:

   Dat wil zeggen dat ik niet zo vaak soep eet ;)

 4. Fatima says:

  Hey OMF,

  Ziet er yammie uit, ik moet echt vaker soep gaan maken… misschien vandaag meteen!

  maar ik snap eigenlijk het verschil niet tussen gedroogde en verse koriander? Het is dan toch in beide gevallen ‘korianderblad’ met dezelfde smaak?
  Of bedoel je gemalen korianderzaad?

  1. Sabine says:

   Er zit wel degelijk verschil tussen verse koriander en gedroogde. Probeer het maar eens uit! Vers vind ik namelijk echt niet lekker, gedroogd gaat er prima in bij mij.

   1. Fatima says:

    Ik heb geen flauw idee, ga het zeker eens proberen :D

 5. Oh, heerlijk! Ik wil dit zeker eens proberen. Ik ga even wachten op het recept voor de kip quesadilla’s en dan wil ik deze combi zeker een keer maken! :)

 6. Petra says:

  Jammie deze is echt zo ontzettend lekker.

 7. Francesca says:

  heerlijk!

 8. Julia says:

  Gisteren dit recept gemaakt. Het was echt superlekker! Zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb er guacamole bij gemaakt en geserveerd met tortillachipjes.

 9. Myriam says:

  Ik heb deze soep gisteren gemaakt. Ik ben zeker geen groot fan van koriander maar heb toch een half bosje aangedurfd en dit smaakte prima! Verder heb ik de soep niet gepureerd en er pita broodjes gevuld met rauwkost bij gereserveerd om er een vegetarische maaltijd van te maken. Heerlijke soep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close