Fastfood Friday: McDonald’s frietjes

Naast de Big Mac ongetwijfeld een van de dingen waar fastfood keten McDonald’s het meest om bekend staat: de McDonald’s frietjes. En tja, voor Fastfood Friday moesten deze heerlijk dunne, extreem zoute frietjes dan ook wel een keer nagemaakt worden. Serveer ze met de bekende frietsaus (die gewoon verkrijgbaar is bij de Albert Heijn) en je evenaart met gemak de patat in de welbekende rode kartonnen houdertjes. Met echter één groot verschil: de zelfgemaakte patat is nog warm en vrij knapperig wanneer je het eet en dát kunnen we van de McDonald’s variant vaak niet zeggen.

mcdonalds frietjes

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 2 – 3 grote vastkokende aardappels
 • water
 • 200 gram kristalsuiker

1. Vul een grote schaal met koud water.

2. Schil de aardappels en snijd ze in lange, dunne frietjes. Je kunt hiervoor een mandoline gebruiken wanneer je die hebt, maar zoals je op de foto’s kunt zien lukt het ook prima als je ze snijdt met de hand. Leg de frietjes in de schaal met koud water en laat ze hier ongeveer een kwartier in liggen. Je zult zien dat de aardappel nagenoeg al het zetmeel los laat.

3. Vul ondertussen vast een andere schaal met koud water en voeg hier de suiker aan toe. Roer even goed door tot alle suiker is opgelost.

4. Haal de frietjes uit de ene schaal en leg ze in de schaal met het suikerwater. Laat ze hier vervolgens tien minuten in liggen.

5. Verwarm de frituurpan voor op 150°C.

6. Doe de frietjes direct uit het suikerwater in de frituurpan en frituur ze vervolgens twee minuten tot ze compleet kleurloos zijn geworden. Pas wel op, doordat de aardappels nog nat zijn kan de olie in de frituur erg spatten! Leg de patat na het frituren op een bord met keukenrol en laat ze volledig uitlekken en afkoelen.

7. Verwarm nu de frituurpan naar 190°C en frituur de McDonald’s frietjes een tweede keer, maar nu zo’n vijf minuten tot ze goudbruin gekleurd zijn.

Breng de frietjes op smaak met flink wat zout en serveer ze met de welbekende frietsaus. En natuurlijk zijn deze frietjes heerlijk om te eten met de zelfgemaakte Big Mac en de McFlurry M&M’s als toetje.

Smakelijk!

mcdonalds frietjes

mcdonalds frietjes

mcdonalds frietjes

Join the Conversation

 1. Hester says:

  Huh, suiker? Is dat met alle patat zo? Lijkt me in elk geval wel lekker!

  1. Sabine Author says:

   Nee, zeker niet. De McDonald’s frietjes zijn zoeter dan andere patat, dus vandaar de suiker!

 2. Marita says:

  Wat een aparte werkwijze, met de suiker enzo! Weer wat geleerd!
  Ze zien er goed uit! Ik heb helaas geen frituurpan :(

  1. Sabine Author says:

   Je kunt ook frituren in een diepe pan met olie erin. Wel even goed op de temperatuur letten dan.

 3. MySimplySpecial says:

  Ja die zijn lekker! Maar meestal niet echt warm meer helaas.

 4. Joyce says:

  Ooh heerlijk! heb er gelijk zin in haha

 5. Debbie says:

  Ik vind hun frietsaus juist zo lekker

 6. Oh, het water loopt mij in de mond!

 7. Marije says:

  Hmm lekker hoor! Nooit geweten dat patat van de Mc vol met suiker zitten… Bizar eigenlijk!

 8. Ik lees op Amerikaanse websites veelal dat McDonalds zijn frietjes bereid met ongezouten runderbouillon… Dat geeft vooral de kenmerkende smaak van de frietjes. Heb dit recept geprobeerd voordat ik daarachter kwam. Moet eerlijk zeggen dat ik het nog nooit met suiker heb geprobeerd, thanks voor de heerlijk tip! Maar ik mistte toch echt de McDonald’s smaak aan de frietjes.. :(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close