Zalm roken op de bbq

Zalm roken op de bbq wilde ik eigenlijk al heel lang een keer proberen! Maar tot nu toe hielden we het altijd bij vlees met blokjes hout tussen de kolen. Totdat ik (alweer even geleden) een workshop volgde die webshop fonQ had georganiseerd in samenwerking met Weber, het barbecuemerk. Onze Weber was nog nieuw, en ik was nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Weber staat bekend als dé barbecue voor heerlijke gerechten, en tijdens de workshop maakte ik kennis met rookplankjes – houten plankjes waarop je vlees of vis kunt bereiden voor die unieke rooksmaak. Tot dan toe hadden we ons beperkt tot blokjes hout tussen de kolen, maar ik besloot het roken van zalm op de barbecue een kans te geven. We bestelden rookplankjes en gingen aan de slag.

De eerste keer zalm roken

Na talloze keren vlees op de barbecue te hebben bereid, wilde ik iets nieuws proberen. De keuze viel op zalm, en de rookplankjes waren besteld. Het resultaat? Boterzachte zalm met een subtiele rooksmaak, die mijn eerdere zalmmoten in de koekenpan overtrof. Zalm roken op de barbecue bleek een mega succes!

Gemak en tijd bij zalm roken op de bbq

In tegenstelling tot het roken van vlees is zalm roken op de barbecue een karweitje dat helemaal niet zoveel tijd in beslag neemt. Binnen een uur heb je toch wel je zalmmootje op tafel staan dus het roken van zalm is prima iets dat je kunt proberen als je nog niet zo comfortabel bent met de barbecue. Serveer 2 lekkere bbq bijgerechten bij de zalm en je diner is compleet!

Welk rookplankje moet je kiezen voor het roken van zalm op de bbq?

Zorg er in ieder geval voor dat je een fijn, niet al te dun rookplankje hebt. Zelf bestelde ik die van Weber via fonQ maar ieder ander cederhouten plankje is prima. Rookplanken kun je vaker dan één keer gebruiken dus schroom niet om er iets meer geld voor neer te tellen, je bereidt er immers je eten op!

Hoeveel graden moet zalm op de bbq zijn?

Het antwoord is afhankelijk van het gewenste resultaat. Over het algemeen wordt aangeraden om de barbecue voor te verwarmen tot ongeveer 120 tot 140 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt voor een langzame en gelijkmatige bereiding, waardoor de zalm die heerlijke rokerige smaak krijgt zonder te snel te garen. Het is de kunst om de zalm de tijd te geven om de rooksmaak op te nemen, waardoor het vlees boterzacht blijft.

Hoe lang duurt het roken van zalm op de bbq?

Naast het voorverwarmen van de bbq en het laten weken van het rookplankje, is de tijd die je besteedt aan het warm roken van zalm op de bbq van groot belang. Over het algemeen duurt het warm roken van zalm op de barbecue ongeveer 1 tot 2 uur, afhankelijk van de dikte van de zalmmoot en de temperatuur van de barbecue. Het is belangrijk om geduldig te zijn en regelmatig te controleren op gaarheid. De zalm is klaar wanneer het vlees gemakkelijk uit elkaar valt en een inwendige temperatuur van ongeveer 60 tot 65 graden Celsius bereikt.

Tip: rookplankje laten weken

Het weken van het rookplankje is een belangrijke stap bij het roken van zalm op de barbecue en draagt bij aan het creëren van die heerlijke rooksmaak. Hier zijn een paar redenen waarom het weken van het rookplankje cruciaal is:

 1. Vuurpreventie: Hout is natuurlijk brandbaar, en tijdens het rookproces op de barbecue kan het rookplankje vlam vatten als het niet voldoende is geweekt. Door het plankje vooraf in water te laten weken, wordt de kans op vlamvatten geminimaliseerd. Dit zorgt voor een veiligere en gecontroleerde bereiding.
 2. Rookontwikkeling: Het weken van het rookplankje zorgt ervoor dat het hout geleidelijk vocht absorbeert. Wanneer het plankje op de hete kolen wordt geplaatst, begint het vocht te verdampen en te roken. Dit draagt bij aan de rooksmaak die tijdens het roken in de zalm wordt opgenomen. Het vochtige rookplankje creëert een constante en smaakvolle rookontwikkeling.

Zalm roken op de bbq

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zalm roken op de barbecue

2.16 van 13 stemmen

Zalm roken op de barbecue

Porties6 personen

Ingrediënten

 • 6 moten zalm
 • zwarte peper
 • grof zeezout
 • 1 rookplankje

Instructies

 • Begin met het weken van het rookplankje. Laat de gootsteen vollopen met water en leg hier de rookplank in. Verzwaar het plankje eventueel met iets zodat hij helemaal onder water blijft staan. Week de rookplank minimaal een uur in koud water.
 • Bereid de barbecue voor volgens indirecte methode. Dit wil zeggen dat je hete kolen aan één kant van het rooster legt en de andere kant vrij laat van kolen. Voor het roken van zalm heb je geen hoge temperatuur nodig, dus gebruik niet al teveel kolen.
 • Leg zodra de barbecue goed warm is het vochtige rookplankje direct boven de kolen. Laat de rookplank hier liggen tot de onderkant van de plank donker kleurt en goed begint te roken.
 • Draai de plank dan om en leg hem indirect op het rooster (aan de kant van de barbecue zonder kolen). Smeer de bovenkant van de rookplank in met olie en verdeel hier de zalmmoten overheen met de huid naar beneden.
 • Bestrooi de zalm met peper en zout en doe de deksel op de barbecue.
 • Gaar de zalm nu tot deze een kerntemperatuur van 45 graden Celcius heeft bereikt. Dit zal, afhankelijk van de temperatuur in de barbecue, zo'n 10 - 15 minuten duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close