Zalm roken op de barbecue

Alweer een hele poos geleden volgde ik een workshop die webshop fonQ had georganiseerd in samenwerking met Weber, het barbecuemerk. We hadden zelf nog niet zo heel lang een Weber en ik was wel nieuwsgierig naar wat we allemaal met die barbecue konden. Voordat we zelf echt een beetje gingen experimenteren met barbecuen, hoorde ik altijd dat (toen, voordat units als Big Green Egg en Black Bastard helemaal het ding waren) Weber wel echt hét merk onder de barbecues was, daar kon je echt wel lekkere gerechten op bereiden. In ieder geval leerde ik tijdens die workshop kennis maken met rookplankjes, plankjes van hout waar je een stuk vlees of vis op kunt leggen waardoor het tijdens de bereiding een rook-achtige smaak krijgt. Leek mij heerlijk maar tot nu toe was het er nog niet echt van gekomen. We hebben inmiddels al veel soorten vlees gerookt hoor, maar voor het roken gebruiken we tot nu toe gewoon blokjes hout die we tussen de kolen legden. Maar na zoveel keren vlees bereiden op de barbecue wilde ik nu toch wel eens iets met vis doen en we kozen ervoor om zalm te roken. We bestelden rookplankjes en gingen aan de slag. Het resultaat? Boterzachte zalm met een lichte rooksmaak, lekkerder dan iedere zalmmoot die ik ooit in een koekenpan heb gebakken.

In tegenstelling tot het roken van vlees is zalm roken op de barbecue een karweitje dat helemaal niet zoveel tijd in beslag neemt. Binnen een uur heb je toch wel je zalmmootje op tafel staan dus het roken van zalm is prima iets dat je kunt proberen als je nog niet zo comfortabel bent met de barbecue.

Zorg er in ieder geval voor dat je een fijn, niet al te dun rookplankje hebt. Zelf bestelde ik die van Weber via fonQ maar ieder ander cederhouten plankje is prima. Rookplanken kun je vaker dan één keer gebruiken dus schroom niet om er iets meer geld voor neer te tellen, je bereidt er immers je eten op!

Zalm roken op de barbecue

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zalm roken op de barbecue

1.88 van 8 stemmen

Zalm roken op de barbecue

Porties6 personen

Ingrediënten

  • 6 moten zalm
  • zwarte peper
  • grof zeezout
  • 1 rookplankje

Instructies

  • Begin met het weken van het rookplankje. Laat de gootsteen vollopen met water en leg hier de rookplank in. Verzwaar het plankje eventueel met iets zodat hij helemaal onder water blijft staan. Week de rookplank minimaal een uur in koud water.
  • Bereid de barbecue voor volgens indirecte methode. Dit wil zeggen dat je hete kolen aan één kant van het rooster legt en de andere kant vrij laat van kolen. Voor het roken van zalm heb je geen hoge temperatuur nodig, dus gebruik niet al teveel kolen.
  • Leg zodra de barbecue goed warm is het vochtige rookplankje direct boven de kolen. Laat de rookplank hier liggen tot de onderkant van de plank donker kleurt en goed begint te roken.
  • Draai de plank dan om en leg hem indirect op het rooster (aan de kant van de barbecue zonder kolen). Smeer de bovenkant van de rookplank in met olie en verdeel hier de zalmmoten overheen met de huid naar beneden.
  • Bestrooi de zalm met peper en zout en doe de deksel op de barbecue.
  • Gaar de zalm nu tot deze een kerntemperatuur van 45 graden Celcius heeft bereikt. Dit zal, afhankelijk van de temperatuur in de barbecue, zo'n 10 - 15 minuten duren.
Collectie: BBQ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close