Franse uiensoep in Italiaanse Bol

Toen ik als klein meisje met mijn ouders uit eten ging nam ik als voorgerechtje vaak soep. En negen van de tien keer was dat tomatensoep want daar ben ik dol op. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder, vooral als we bij het van der Valk restaurant hier in Apeldoorn gingen, altijd voor Franse uiensoep koos. En toen snapte ik dat nooit. Ik lustte wel ui, maar een hele kom soep op basis van ui, nee. Daar kon ik niet inkomen. En dan ook nog kaas in de soep, huh?! Nu lach ik mijn kleine ik bijna uit want inmiddels vind ik Franse uiensoep, het liefst met extra veel kaas, de perfecte soep voor de herfst. Aangezien de wintertijd is ingegaan en we onmiskenbaar in de herfst zitten, vond ik het tijd voor een lekker recept. Wel met een kleine variatie, ik serveer de Franse uiensoep namelijk in een Italiaanse bol. En boy, dat is me toch een partijtje lekker.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Franse uiensoep in Italiaanse bol

Over de hele wereld zijn verschillende variaties van de Franse uiensoep te krijgen. Het geheim zit hem echter bij ieder soepje in de ui. Voor het maken van een écht goede uiensoep moet je even de tijd nemen. De versie die ik vandaag met je deel kostte me bijvoorbeeld ook een uur. Door de uien zachtjes te bakken karameliseren ze en dat maakt de ui heerlijk zoet. Dikke kans dus dat je deze soep wel lekker vindt als je normaal niet zo’n fan bent van die scherpe uiensmaak. Je zou het karameliseren van de uien een tikkeltje sneller kunnen laten gaan door er een schepje suiker bij te doen, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig. Door de uien een halfuurtje in boter te bakken worden ze vanzelf al lekker zacht en zoet.

Waar je wel even op moet letten is dat je het vuur niet te hoog zet en dat je regelmatig in de pan roert. Hoewel ik dol ben op lichtjes aangebakken uien, is dat niet hetgeen waar je naar op zoekt bent bij het maken van uiensoep. Geduld, jankbestendige maatregelen (want holy shit, 900 gram ui!) en blijven roeren. Dan kom je er vanzelf!

Franse uiensoep in Italiaanse bol

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Franse uiensoep in Italiaanse Bol

5 van 1 stem

Franse uiensoep in Italiaanse Bol

Porties6 kommen*

Ingrediënten

Voor de uiensoep:

 • 50 gram roomboter ongezouten
 • 900 gram uien in halve ringen
 • 50 gram bloem
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • 1 laurierblaadje
 • 2 liter kippenbouillon

En verder:

 • Italiaanse bollen
 • geraspte kaas

Instructies

 • Smelt het klontje boter in een soeppan en voeg hier de uien aan toe. Bak deze zo'n 30 minuten op middelhoog vuur tot ze zacht en bruin zijn gekleurd. Roer af en toe goed door om te voorkomen dat de uien verbranden.
 • Doe na een halfuur de bloem en de teentjes knoflook bij de uien in de pan. Schep dit goed om en laat even kort meebakken.
 • Doe dan het laurierblaadje en de kippenbouillon in de pan. Breng de soep aan de kook en laat deze 25 - 30 minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep desgewenst op smaak met peper en zout.
 • Als je deze soep in Italiaanse bollen wilt serveren snijd je het kapje van de broodjes af. Bestrooi deze met geraspte kaas. Hol de Italiaanse bollen zoveel mogelijk uit en vul ze met geraspte kaas.
 • Bak de broodjes zo'n 10 minuten in het midden van de oven op 200°C tot de kaas warm en gesmolten is.
 • Schep de Italiaanse bollen vol met de uiensoep en leg de kapjes weer op de broodjes. Serveer direct.

Notities

*Het recept hierboven is bedoelt voor 6 flinke kommen uiensoep. Mocht je de soep zoals ik serveren in Italiaanse bollen, dan kun je er veel meer uithalen. Uiteraard kun je de Italiaanse bol, nadat je deze hebt uitgelepeld, nog een keer vullen met uiensoep. 

Join the Conversation

 1. Daniëlle says:

  Heerlijk, uiensoep! Leuk om in een Italiaanse bol te serveren!

 2. Margot says:

  Oh heerlijk, hier heb ik wel trek in!

 3. Roxanne says:

  Ohhhh ik krijg er honger van! Ik vond het ‘vroeger’ ook altijd een raar iets en kon me niet voorstellen dat dat lekker was. Tot ik het proefde! Mmmm! Weliswaar als het goed klaar gemaakt is ;) Ik dacht altijd dat het best lastig was om te maken en kocht zelfs 1x een blik uiensoep (die linea recta in de container ging na een hapje, brrrr) Maar, met dit recept ga ik het zelf eens proberen! Weliswaar gewoon in een kom met wat brood erbij. Knoeipot hier maakt er anders vast een knoeiboel van haha

 4. Oh dit was zo lekker, op het laatst het brood nog even dopen in wat soep, heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close