Zoete Chinese tomatensoep met appelmoes

Al van kinds af aan is vriendlief Tim dol op de zoete Chinese tomatensoep die je bij de Chinees kunt krijgen. Ik herken me daar totaal niet in. Wij bestelden letterlijk nooit soep als we eten bij de Chinees gingen halen dus pas toen Tim en ik verkering kregen proefde ik de echte chinese tomatensoep voor het eerst.

Ik kan me voorstellen dat mensen fan zijn van deze soep, maar ik behoor zelf toch niet helemaal tot die groep. Ik heb veel liever de normale oldschool tomatensoep die mijn moeder vroeger altijd maakte. Met gehaktballetjes en goed veel vermicelli.

Maar goed, soms moet je gewoon wat concessies doen en als Tim zo dol is op tomatensoep van de chinees maak ik die met liefde voor hem. Zo vaak halen wij namelijk geen Chinees en de laatste keer dat hij de soep heeft gegeten zal een paar jaar geleden zijn.

In de onderstaande video deel ik mijn recept voor zoete Chinese tomatensoep; wat mij betreft is hij zeer geslaagd. Zoet zoals die van de Chinees maar toch licht zurig van de tomaten. Ook Tim vond het een groot succes, fijn!

Chinese tomatensoep appelmoes

De tomatensoep zoals bij de Chinees is een stuk zoeter dan de soep die je uit een pakje haalt of een kant-en-klare Chinese tomatensoep uit de supermarkt. Het geheime ingrediënt? Appelmoes! Ja, echt!

Chinese tomatensoep met appelmoes, dat is het geheim van de echte zoete tomatensoep zoals je hem ook bij de Chinees kunt eten. Voeg de appelmoes pas aan de soep toe op het moment dat deze bijna klaar is, het is niet nodig om de appelmoes helemaal mee te laten koken.

Hoewel appelmoes bedoelt is om de tomatensoep van de Chinees wat zoeter te krijgen, is het niet nodig om appelmoes met toegevoegde suikers te kopen hoor.

Ik neem altijd appelmoes van 100% appel. Of dat nou van een merk als Severo is of het huismerk van de lokale supermarkt maakt niet uit. Zorg er wel voor dat je appelmoes zonder kaneel neemt, dat is een smaak die je nou net weer níet in de Chinese tomatensoep wil hebben.

Chinese tomatensoep zoals bij de chinees

Andere recepten voor tomatensoep

Benieuwd naar mijn 10 favoriete soep recepten? In plaats van een chinese tomatensoep kun je ook kiezen voor een Italiaanse tomatensoep of een Mexicaanse tomatensoep!

3.62 van 65 stemmen

Chinese tomatensoep

Ben je gek op de zoete Chinese tomatensoep zoals je hem ook bij de Chinees krijgt, dan heb ik goed nieuws voor je! Dit recept is precies zoals van het Chinese restaurant om de hoek en het geheime ingrediënt is… appelmoes!
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 6 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 31 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 140 gr tomatenpuree 1 groot blikje
  • 800 gr gezeefde tomaten
  • 2 el sojasaus
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • 4 el gembersiroop
  • 1,5 l water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 300 gr kipfilet
  • 50 gr mihoen
  • 1 handvol taugé
  • 100 gr appelmoes

Instructies

  • Verwarm een soeppan op het vuur en bak hierin de tomatenpuree even kort aan. Zo’n 2 minuten is voldoende.
  • Doe vervolgens de gezeefde tomaten, sojasaus, suiker, gembersiroop, het water en de kippenbouillonblokjes in de pan. Breng het geheel onder constant doorroeren aan de kook.
  • Leg zodra de bouillon kookt de kipfilets in de pan. Draai het vuur middelhoog tot laag en doe de deksel op de pan. Kook de kipfilets in 15 minuten gaar.
  • Haal vervolgens de kipfilets uit de pan en pluk ze met behulp van twee vorken uit elkaar. Doe de kip samen met de mihoen en taugé terug in de pan.
  • Kook de soep zo’n 5 minuten zachtjes tot de mihoen gaar is. Schep tot slot de appelmoes bij de soep in de pan en verwarm dit nog even goed door.
Gang: soep
Keuken: Chinees
Trefwoord: appelmoes, chinees, Chinees restaurant, Chinese tomatensoep, soeprecept, tomatensoep

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

zoete chinese tomatensoep

Join the Conversation

  1. Dit is ook mijn favoriete soep <3, standaard als we bij de Chinees gaan eten of ophalen. Zo lekker, maar wel vaak enorm zoet.

  2. Lianda says:

    Hmmm! Zo lekker :).

  3. Ooh ik hou zo van de tomatensoep van de Chinees! Deze ga ik dus zéker een keertje maken. Nooit geweten dat er appelmoes in moet trouwens haha.

    1. peter de Koning says:

      Dat moet ook niet. Het is een variant die iemand zelf maakt. :)

      Maar wel een lekkere variant

    2. Echt een lekkere soep die dichtbij de smaak van de tomatensoep van de chinees komt. Dit recept is minder zoet.
      Het hele gezin vond de soep lekker!
      Bedankt voor het delen❣️

  4. dit is een erg lekker soepje!!!! tip…………..laat even zien, of zeg het even, dat je je handjes wast na het vastpakken van de kipfilet i.v.m. mogelijke salmonella besmetting. op het filmpje, draai je daarna meteen aan de knop van het gasfornuis en pak je de deksel van de pan. dit is uit den boze in de keuken!!!!!!

    1. Dit komt door het editen van de video. Mijn handen worden tijdens het filmen 10x gewassen maar dit laat ik op beeld niet zien.

    2. France Hanne says:

      Zonder appelmoes is het ook erg lekker !

  5. Hallo Sabine,

    Is het mogelijk om de sojasaus weg te laten? Mijn moeder is namelijk allergies voor soja.

    1. Je zou eventueel een beetje maggi kunnen gebruiken of anders een snuf zout.

  6. Ik was de appelmoes vergeten, maar desondanks was het super lekker!

  7. Kevin says:

    Ik heb deze soep ook geprobeerd en inderdaad hij was super lekker.
    Dankjewel voor het delen van dit recept.

    1. Wat fijn om te horen!

  8. Kevin says:

    Heb hem al een paar keer gemaakt en inderdaad een hele lekkere soep. Het gezin is er dol op en wordt zeker 1 maal in de 2 weken voorbereid.

  9. Marjolein says:

    Welke gezeefde tomaten gebruik je hiervoor? Vind nergens pot of pakje van 800 gram.

    1. Met twee blikken van 400gr of een fles van 1 liter kom je ook een heel eind ;) Ik gebruik meestal Passata van Mutti of Cirio, te koop bij Albert Heijn.

  10. Heerlijke soep!

  11. Frank says:

    Hoi Sabine, hele lekkere soep!

    Ik had er de eerste keer ipv sojasaus 2 eetlepls ketjap manis ingedaan, was ook prima. Vandaag wel sojasaus erbij gedaan en dat laat wel een hele zoute smaak achter. Idee hoe ik dat kan oplossen? Mss wat meer suiker erbij?

    Ik heb er verder snippers waterkastanje bijgedaan, lekker crispy in de soep.

    Dank voor je recept!

    1. Minder sojasaus gebruiken als het te zout voor je is of eventueel sojasaus met minder zout gebruiken. Of inderdaad een eetlepel of twee ketjap manis toevoegen als zoete tegenhanger.

  12. Ton André says:

    Vandaag gemaakt exact volgens recept en ik moet zeggen een heel ‘lekker soepie’, komt heel dicht bij die van de chinees!

  13. Hanneke says:

    Heerlijk. Ik heb knoflook en een uitje en een pepertje toegevoegd, wat extra gember siroop en ketjap, zonder kip en kippenbouillon, maar ipv daarvan groentebouillon, en gebonden met maizena. Selderij groen en lenteuitje erop bij het opdienen.
    Hij was verrukkelijk!

    1. Anita says:

      Oftewel je hebt iets heel anders gemaakt

  14. Sabine Verbee says:

    Zojuist de soep gemaakt en al stiekem een hap geproefd (kan niet wachten tot vanavond). Hij smaakt erg lekker! Deze houden we erin voor de zaterdagen!

    1. Wat fijn!

  15. Ik heb de soep vandaag gemaakt wauw wat heerlijk is tie zeg gewoon smullen.
    Het voor mij helemaal alleen de wederhelft lust geen Chinezen tomatensoep

    1. Haha, mazzeltje voor jou dan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close