Deze udon noedelsoep met Kip Katsu heb ik wekenlang voor me uitgeschoven om te maken. Ik denk dat de eerste keer februari was toen ik ‘m op de planning zette. Waarom ik uiteindelijk nog een aantal maanden wachtte met maken weet ik niet. En nu al helemaal niet meer want wauw, dit recept is écht een knaller.
Oorspronkelijk was het recept overigens helemaal niet bedoeld als soep, maar tijdens het koken bedacht ik me dat het gerecht wellicht nog lekkerder zou worden met een bouillon. En dat bleek een succes zet te zijn.
Deze noedelsoep heeft alles wat je nodig hebt voor een lekker comfort food gerecht: krokant gefrituurde kip, rijke bouillon en noedels. YUM met hoofdletter Y.
Udon noodles
Van alle soorten noedels die er zijn, zijn udon noodles een van mijn favorieten. Misschien wel mijn ultieme favoriet. Het is een Japanse noedelsoort gemaakt van tarwe, en je herkent ze aan de dikte. Udon noodles zijn vaak een stuk dikker dan andere noedels die je tegenkomt in het noedelschap.
Udon noodles worden op verschillende manieren verwerkt. Soms als soep, soms als eenvoudig wokgerecht. Ik maakte voor OMF al verschillende recepten met deze noedelsoort. Dit zijn mijn favorieten:
- Udon in gele curry met plakkerige speklapjes
- Udonnoedels met pittige pindasaus
- Hoisin Udon noedels met gamba’s
- Gewokte aubergine met miso
- Pittige pindakaasnoedels
Japanse curry
De udon noedelsoep met Kip Katsu is een samensmelting van een aantal andere recepten die je al tegenkomt op OMF.
Het was eigenlijk mijn idee om voor dit gerecht Japanse curry te maken maar in plaats van de rijst er noedels bij te serveren. Zoals ik echter al zei, leek het me tijdens het koken lekkerder om er een noedelsoep van te maken.
De basis voor de Japanse curry, dat wil zeggen alle kruiden & specerijen, gebruikte ik als basis voor de bouillon. De bloem en de boter liet ik achterwege en dit resulteerde in een overheerlijke, rijke bouillon.
Je zult in het recept zo zien dat ik gebruik maak van Dashi. Dashi is een vegetarische bouillon die gemaakt wordt van shiitake en kombu (zeewier). Je kunt het helemaal zelf maken, maar ik gebruikte 100 ml geconcentreerde dashi stock en voegde daar 400 ml water aan toe. Samen met alle kruiden & specerijen uit de Japanse curry zorgde dat voor de perfecte bouillon voor deze noedelsoep.
Voor dashi stock moet je even naar de toko, maar een geopende fles blijft lang houdbaar en je zult me het ingrediënt in veel meer recepten zien gebruiken. Waaronder bijvoorbeeld in de Tonkotsu Ramen.
Kip Katsu curry
Kip Katsu is eigenlijk niet meer dan gefrituurde kip. Naja, je kunt het niet vergelijken met Amerikaans gefrituurde kip of Koreaans gefrituurde kip. Voor Kip Katsu sla je kipfilets plat. Deze wentel je vervolgens door de bloem, ei en panko. De gepaneerde kip wordt uiteindelijk goudbruin en krokant in een laagje olie gefrituurd.
Op OMF deelde ik al meerdere recepten waarvoor ik Kip Katsu gebruikte.
Kip Katsu curry is een van mijn favoriete gerechten, maar ook de Kip Katsu bowls zijn een regelrechte hit.
Meer zin in een lekker broodje? Probeer dan mijn recept voor Kip Katsu sandwich!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Udon noedelsoep met Kip Katsu
Benodigdheden
- vel bakpapier
- deegroller of vleeshamer
- koekenpan om in te frituren
Ingrediënten
Bouillon
- 500 ml dashi bouillon
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kardemom
- 1/2 tl nootmuskaat
Kip Katsu
- 2 kipfilets
- 50 g bloem
- 1 ei – losgeklopt
- 75 g panko
En verder
- 1 ui – in parten
- 200 g shiitake of kastanjechampignons – in plakjes
- 150 g udon noodles
- 2 bosuitjes – in ringen
Instructies
- Roer voor de bouillon alle ingrediënten door elkaar en verwarm dit in een pan op het vuur. Laat heel zachtjes koken terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.
- Leg de kipfilets tussen een vel bakpapier en sla ze plat.
- Wentel de kip door de bloem, ei en vervolgens door de panko.
- Verhit een laagje neutrale olie van ongeveer 1 cm in een koekenpan en bak hierin de kip aan weerskanten in ong. 10 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken.
- Bak de in partjes gesneden ui en shiitake in een koekenpan tot de ui zacht is.
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Schep de gekookte noedels samen met de ui en shiitake in diepe kommen en schenk hier de bouillon overheen.
- Snijd de Kip Katsu in reepjes en verdeel deze over de kommen. Garneer met bosui.
Ga terug naar alle soep recepten.
Dashi is niet gemaakt van shitake