Pizza Monkeybread (Fastfood Friday)

Wellicht heb je al eens van Monkeybread gehoord en zo niet, bij deze de introductie! Dit pizza monkeybread bevat alle ingrediënten die lekker zijn op een pizza, maar dan verpakt in zachte witte bolletjes. Het is het ultieme borrelbrood om in het weekend te maken en te serveren. Eventueel vergezeld van een kom soep.

Trek er even wat tijd voor uit om dit brood te maken, het recept vraagt namelijk om een rijstijd van twee keer een uur. Wat betreft de snelheid dus geen klassiek Fastfood Friday recept, maar als je het pizzabrood eet snap je waarom ik ‘m wel in deze rubriek heb geplaatst.

pizza monkeybread
pizza monkeybread

Wat is Monkey bread?

Om nog even terug te komen op dat Monkey bread verhaal, want wat is dat nou precies?

Monkeybread wordt vaak gemaakt in Amerika en als je er al eens van hebt gehoord, dan ken je het waarschijnlijk in zoete variant. Het brood wordt namelijk vaak gemaakt met kaneelsuiker en boter. Op OMF vind je al een recept voor Monkeybread met speculaas.

Bij Monkey bread is het de bedoeling dat je het brood uit elkaar trekt, net zoals een aap zou doen. Vandaar schijnbaar ook de naam.

In mijn OH MY FOODNESS! kookboek staat een recept voor een variant met kruidenboter en mozzarella en vandaag voeg ik daar dus een pizza-variant aan toe.

borrelbrood
monkeybread

Mijn favoriete borrelbrood

Ik ben dol op brood en maak de laatste weken iedere week mijn eigen zuurdesembrood. Meer dan een lik gezouten roomboter heb je op vers brood niet nodig als je het mij vraagt.

Desalniettemin vind ik het ook heel leuk om borrelbrood te maken. Brood dat je op tafel kunt zetten, dat voorzien is van lekkere toppings en dat bedoelt is om te delen.

Op OMF vind je al behoorlijk wat borrelbroden, waarvan dit mijn favorieten zijn:

pizzabrood

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

pizza monkeybread
No ratings yet

Pizza Monkeybread

Monkeybread ken je wellicht als zoete variant met veel kaneelsuiker en boter. Ik maakte een hartige versie met lekkere pizzatoppings!
Porties1 brood (4-6 pers)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Hoelang te bewaren Bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

  • keukenmachine of handmixer met deeghaken
  • tulbandvorm

Ingrediënten

Brooddeeg:

  • 400 g bloem
  • 1 tl zout
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 25 g kristalsuiker
  • 50 g boter – zacht
  • 200 ml lauwwarm water

En verder:

  • 200 ml pizzasaus
  • 125 g salami – in kleine stukjes
  • 150 g Cheddar – geraspt
  • 1 el gedroogde tijm

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het brooddeeg in de kom van de keukenmachine en kneed het geheel in ong. 10 minuten tot een zacht, soepel deeg. Het deeg mag licht plakkerig aanvoelen.
  • Dek de kom af en zet het deeg 1 uur aan de kant om te laten rijzen.
  • Verdeel na de eerste rijs het deeg in 20 gelijke stukken van ong. 35g deeg/stuk.
  • Duw ieder stuk deeg plat en verdeel er een beetje pizzasaus, salami en geraspte Cheddar overheen.
  • Vouw de plakjes deeg tot een buideltje en rol er vervolgens bolletjes van.
  • Verdeel de bolletjes over een goed ingevette tulbandvorm. Verdeel over ieder laagje deegbolletjes ook wat extra pizzasaus, salami, Cheddar en gedroogde tijm.
  • Ga door tot al het deeg op is en dek de tulbandvorm daarna af. Laat het Monkeybread nogmaals 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Bak het pizzabrood in de tulband vorm in 30 minuten gaar. Laat heel iets afkoelen voordat je het Monkeybread omdraait op een bord en de tulbandvorm verwijdert.
Gang: bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: borrelbrood, monkeybread, pizzabroodjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close