No knead rozemarijn-knoflookbrood

Een knisperend vers brood maakt ieder diner compleet als je het mij vraagt. Of je het nou als voorafje serveert met zelfgemaakte kruidenboter of andere dips of als bijgerecht op tafel zet bij soep of bij het hoofdgerecht: it is all good. Ik vind het heel leuk om zelf brood te maken want niets is lekkerder dan versgebakken brood, maar het moet me allemaal niet te ingewikkeld zijn. Ik heb het liefst dat brood niet kan mislukken en dat er niet een kans bestaat dat je het deeg te lang kneedt of juist te kort of dat het brood niet wil rijzen… No knead bread is daarom mijn favoriete soort brood: brood waarvoor je het deeg niet hoeft te kneden. Je bakt het brood in een loeihete gietijzeren pan in de oven waardoor het mooi rond van vorm wordt en een knisperende goudbruine bovenkant krijgt. Perfectie! Ik maakte een no knead rozemarijn-knoflookbrood en stopte dus extra smaakmakers in het brood. En zeg nou zelf, ziet er toch perféct uit? Het brood was binnen een dag op, we hebben er met het hele gezin van gesmuld en dus moest ik het recept wel met je delen.

Dit brood is heerlijk om op tafel te zetten met een van deze kruidencrèmes. Het is toch weer een keertje iets anders dan zo’n standaard stokbroodje bij de barbecue hè! Overigens kun je naar hartenlust variëren met de kruiden die je voor dit brood gebruikt. Ik gebruikte nu dan rozemarijn, maar met tijm of (gedroogde) bieslook lijkt het me ook heel lekker! Je zou het rozemarijn-knoflookbrood voor het afbakken zelfs nog kunnen bestrooien met wat geraspte kaas voor extra smaak – yum!

No knead knoflook-rozemarijnbrood

No knead knoflook-rozemarijnbrood

3.77 van 13 stemmen

No knead rozemarijn-knoflookbrood

De titel zegt het eigenlijk al: voor dit no knead rozemarijn-knoflookbrood hoef je het deeg niet eerst te kneden. Super makkelijk dus, al moet je er wel even wat tijd voor uittrekken om het brood te maken. Het moet namelijk best wel een tijdje rusten in de koelkast, maar hé: minimale effort met groots resultaat!
Porties1 brood
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Wachttijd 4 uur 30 minuten
Totale tijd 5 uur 25 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • gietijzeren pan
  • vel bakpapier

Ingrediënten

  • 450 g (evt. volkoren)bloem
  • 1 zakje instant gist - 7 g
  • 1,5 tl zout
  • 3 takjes rozemarijn - blaadjes fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook - fijn gehakt
  • 350 ml lauwwarm water

Instructies

  • Doe de bloem, gist, zout, rozemarijn en knoflook in een kom en schep de ingrediënten even om.
  • Roer met een houten lepel terwijl je het water langzaam toevoegt. Roer net zolang tot de ingrediënten goed zijn gemengd en het deeg een bol wil vormen. Let op: het is super plakkerig!
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg minimaal 4 uur, maximaal een hele nacht rijzen.
  • Bebloem het aanrecht en leg hier het brooddeeg op. Vouw het deeg twee keer dubbel en leg het op een vel bakpapier. Laat het afgedekt met een theedoek nogmaals 30 minuten rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220℃ hetelucht en zet de gietijzeren pan vast tijdens het voorverwarmen in de oven zodat de pan ook heet kan worden.
  • Til het bakpapier met daarop het brooddeeg op en leg dit in de pan. Maak kruislings een inkeping in het deeg met een scherp mes en bak het brood 30 minuten in de oven met de deksel op de pan.
  • Verwijder na 30 minuten de deksel en bak het brood nog 10-15 minuten tot de bovenkant goudbruin is gekleurd.
  • Laat het brood afkoelen voordat je het aansnijdt. Bewaar in een papieren zak.
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: brood, homemade, knoflookbrood, no knead, rozemarijn, zelfgemaakt, zonder kneden

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

rozemarijn-knoflookbrood

Join the Conversation

  1. Wat is broodmeel? Kan je een paar voorbeelden en merken noemen die misschien in de supermarkten te halen zijn?

    1. Sabine Author says:

      Sorry, ik bedoel tarwebloem of volkorenmeel! Van de merken die in de supermarkt verkrijgbaar zijn gebruik ik voor het maken van brood vaak Molensteen.

  2. Marielle says:

    Ideaal hè no knead brood en ook nog eens erg lekker!

  3. Monique says:

    Broodmeel ….. ik neem aan volkorenmeel? Anders is het bloem.

  4. Martine says:

    Goeie morgen,
    Hartelijk bedankt voor dit heerlijke recept
    Twee vraagjes:
    Kan ik ook spelt in de plaats van tarwe nemen?
    Ik bak liever met verse gist, hoeveel gram heeft dit brood nodig?
    Ik wens u nog een prettige dag

    1. Sabine Author says:

      Spelt kun je ook prima nemen! Ik werk zelf nooit met verse gist dus daar kan ik je helaas niet bij helpen. Ik zou even op zoek gaan naar een omrekentabel, dan word je vast een stuk wijzer.

  5. Eline says:

    Dit lijkt me zo leuk om eens te maken! Hoe spectaculair als je gewoon je ZELF GEBAKKEN brood kunt serveren bij een etentje. Nu nog kijken of mijn pan ovenbestendig is! Bedankt voor het leuke recept weer!

    1. Sabine Author says:

      Nou he! Relatief kleine moeite maar zo’n zelf gebakken brood is toch top op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close