Licht pittige risotto met worst en kastanjechampignons

Deze risotto met worst ontstond doordat ik tijdens een te gekke persreis naar Alentejo in Portugal een worst mee kreeg. Bij de hamfabriek in het schilderachtige dorpje Barrancos om precies te zijn. Zowel Tim als ik zijn gek op pittige worst, dus dat moest zeker in een recept verwerkt worden. En ik bedoel, het was echt al een hele tijd geleden dat ik een risottorecept had geplaatst, dus ik dacht, waarom niet een lekkere herfstrisotto maken? Gewoon, lekker simpel en perfect voor die regenachtige zondagen. Echt comfortfood, snap je?

Dus ik heb deze risotto gemaakt met die pittige worst en wat kastanjechampignons erbij. Een mix van heerlijke herfstsmaken bij elkaar. En man, wat smaakte dat goed! Vooral als je het gewoon lekker op de bank opeet, terwijl je onder een dekentje ligt te relaxen.

Risotto recepten

Op Ohmyfoodness barst het van de heerlijke risotto recepten, en eerlijk gezegd zijn ze stuk voor stuk mijn favoriet. Bijna elke keer dat ik een risotto maak, vind ik ze weer mega goed gelukt. Dan moet ik wel toegeven dat ik een enorme risotto-fan ben en het ook niet snel tegenvalt.

Maak jij niet zo vaak risotto, omdat je het teveel werk vindt? Vaak wordt er gezegd dat je constant moet roeren bij het maken van risotto, maar eigenlijk is dat niet nodig. Ik roer de rijst slechts eenmaal door nadat ik een lepel bouillon heb toegevoegd, en daarna pas weer wanneer de bouillon bijna is opgenomen. Het betekent wel dat je een oogje in het zeil moet houden bij de pan, om te voorkomen dat de risotto droogkookt of aanbrandt.

Ik maak mijn risotto recepten vaak zonder een scheutje wijn, omdat er bij mij kinderen mee-eten. Maar als je van een beetje extra smaak houdt, dan kun je natuurlijk heel makkelijk een scheut witte wijn aan dit recept toevoegen.

Risotto met worst

Risotto met worst is een heerlijke combinatie die je een keer wilt maken! De romigheid van de risotto past heel goed bij de hartigheid van een worst. Eerder maakte ik al twee andere risotto’s met worst. De risotto met bier en worst was echt een uitprobeersel, want ik verving de wijn door bier. Maar dat pakte verrassend goed uit! Je proeft niet veel van het bier, eigenlijk net als bij wijn door je risotto. Het geeft net dat beetje extra smaak. Deze tomatenrisotto met chorizo worst is een favoriet van jullie. Hij wordt heel vaak gelezen en gemaakt, en dat snap ik! Een hele lekkere rode risotto met worst.

Bij het bereiden van risotto met worst is het belangrijk om de worst goed te bakken voordat je hem aan de risotto toevoegt, zodat hij lekker knapperig wordt aan de buitenkant en zijn volle smaak kan vrijkomen in de rijst. Ook is het een goed idee om wat extra kruiden toe te voegen aan de risotto om de smaken nog meer te versterken.

Welke pittige droge worst?

Voor dit recept gebruikte ik een worst die ik in Portugal kreeg, maar als ik in Nederland een pittige droge worst moet kiezen dan pak ik snel een fuet. Een fuet worst is een droge, gerijpte worst van Catalaanse oorsprong, die veelal wordt gemaakt van varkensvlees en op smaak wordt gebracht met kruiden zoals knoflook en peper. Deze worst heeft een kenmerkende dunne, cilindrische vorm en een stevige textuur. Je kunt ‘m gebruiken voor een borrelplank, maar ook voor een risotto als deze!

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 150 gram pittige droge worst
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 150 gram kastanjechampignons
 • 200 gram risottorijst
 • 50 milliliter witte wijn
 • 750 milliliter groentebouillon
 • Parmezaanse kaas
 • olijfolie

1. Snijd de worst in blokjes en de champignons in plakjes. Hak het teentje knoflook fijn en snipper de ui. Verwarm de groentebouillon tegen het kookpunt aan het houd de pan op het vuur.

2. Verhit een flinke eetlepel olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de knoflook en de ui tot het goed begint te geuren. Voeg vervolgens de pittige worst en kastanjechampignons toe en bak dit mee tot het bruin kleurt.

3. Doe de risottorijst in de pan en bak dit op middelhoog vuur al omscheppend tot de rijstkorrels glazig worden.

4. Voeg de wijn bij de rijst en laat dit grotendeels verdampen.

5. Doe beetje bij beetje de bouillon bij de rijst in de pan en wacht voor iedere toevoeging tot het grootste deel van de bouillon is opgenomen. Roer af toe door. Check mijn instructievideo over risotto maken voor meer info!

6. Rasp een hoeveelheid Parmezaanse kaas naar wens boven de pan wanneer de risotto gaar is en roer dit er doorheen.

Risotto met worst

Join the Conversation

 1. Joyce - Beamingbeautynl says:

  Lijkt me erg lekker! Ben sowieso dol op risotto!

 2. Margot says:

  Ik ben gek op risotto! Goed idee die pittige worst, dat ga ik ook eens proberen.

 3. Eline says:

  Hmm snel weer eens wat maken met pittige worst, heb er spontaan trek in gekregen!

 4. Karin | laviedeKarin says:

  Heerlijk zo’n herfstrecept! En risotto is natuurlijk altijd goed!

 5. Marije says:

  Net gemaakt, erg lekker! Wel eens eerder uit een Knorr Wereldgerecht pakje gemaakt en nu voor het eerst ‘from scratch’. Het was erg makkelijk. Komt zeker vaker op het menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close