Pizza Monkeybread
Monkeybread ken je wellicht als zoete variant met veel kaneelsuiker en boter. Ik maakte een hartige versie met lekkere pizzatoppings!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Rijstijd2 uur uur
Totale tijd3 uur uur
Gang: bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: borrelbrood, monkeybread, pizzabroodjes
Servings: 1 brood (4-6 pers)
Brooddeeg:
- 400 g bloem
- 1 tl zout
- 1 zakje instant gist (7g)
- 25 g kristalsuiker
- 50 g boter - zacht
- 200 ml lauwwarm water
En verder:
- 200 ml pizzasaus
- 125 g salami - in kleine stukjes
- 150 g Cheddar - geraspt
- 1 el gedroogde tijm
Doe alle ingrediënten voor het brooddeeg in de kom van de keukenmachine en kneed het geheel in ong. 10 minuten tot een zacht, soepel deeg. Het deeg mag licht plakkerig aanvoelen.
Dek de kom af en zet het deeg 1 uur aan de kant om te laten rijzen.
Verdeel na de eerste rijs het deeg in 20 gelijke stukken van ong. 35g deeg/stuk.
Duw ieder stuk deeg plat en verdeel er een beetje pizzasaus, salami en geraspte Cheddar overheen.
Vouw de plakjes deeg tot een buideltje en rol er vervolgens bolletjes van.
Verdeel de bolletjes over een goed ingevette tulbandvorm. Verdeel over ieder laagje deegbolletjes ook wat extra pizzasaus, salami, Cheddar en gedroogde tijm.
Ga door tot al het deeg op is en dek de tulbandvorm daarna af. Laat het Monkeybread nogmaals 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
Bak het pizzabrood in de tulband vorm in 30 minuten gaar. Laat heel iets afkoelen voordat je het Monkeybread omdraait op een bord en de tulbandvorm verwijdert.