Monkeybread met speculaas van Anneke

Monkeybread is iets dat je vrijwel alleen in Amerika tegenkomt. Het is een plakkerige ‘cake’ die veelal bij de koffie wordt geserveerd en ook wel bekend is onder de namen monkey puzzle bread, African coffee cake, bubbleloafs en pinch-me cake. Anneke maakte een poosje geleden zelf Monkeybread, maar wel met een Nederlandse twist. Voor dit recept kun je moeilijk gaan doen en zelf je eigen brood maken, maar je kunt ook cheaten en kiezen voor een broodmix van de winkel. Anneke laat je een recept voor monkeybread met speculaas zien waarbij gebruik is gemaakt van een bakmix.

Wat heb je nodig?

  • brooddeeg voor 1 wit brood, laargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 50 gram suiker
  • 5 gram speculaaskruiden
  • ½ blikje gecondenseerde melk

1. Verwarm de oven voor tot 180˚C.

2. Vet een broodbakvorm of cakevorm in. Ik gebruik meestal een spuitbus maar boter, olie en een beetje bloem werkt ook prima.

3. Mix de suiker en de speculaaskruiden door elkaar. Rol het brooddeeg in balletjes van ongeveer twee centimeter doorsnede en plaats de balletjes in het bakblik. Als je klaar bent met de eerste laag verdeel je de helft van de gesmolten boter en de suikermix over de balletjes.

4. Hierna maak je de tweede laag die je ook weer besprenkeld met boter en suiker.

5. Plaats het brood in de voorverwarmde oven en bak het voor 45 minuten of totdat het mooi gebruind is. Zodra het uit de oven komt giet je de gecondenseerde melk over het brood. Je hoeft niet zuinig te zijn, het meeste trekt weg in het brood en zorgt voor een lekker zoete laag die zo plakkerig is dat je je vingers bij dit brood zal aflikken…

Het brood is zowel warm als koud erg lekker.

monkeybread

Neem een kijkje op de blog van Anneke voor nog veel meer heerlijke recepten.

 

Join the Conversation

  1. Laura says:

    Oh dit ziet er lekker uit, zeg! Deze sla ik even op :)

  2. Birgit says:

    Dit lijkt me echt heerlijk, en zo makkelijk om te maken. Misschien ga ik dit het weekend wel proberen te maken.

  3. Marloes says:

    Het ziet er een beetje uit als een Zeeuwse bolus. S,aakt het ook zo?

  4. Birgit says:

    Het staat hier nu in de oven. Kan niet wachten tot het klaar is!

  5. theonlymrsjo says:

    Het water loopt mij in de mond! Dit ga ik zeker binnenkort eens maken. Dank je wel voor de inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close