Massaman curry uit het boek ‘De Bijbel van de Thaise keuken’

Een tijdje geleden schreef ik over de Bijbel van de Indonesische keuken en hoe geweldig ik dat boek vind. En hop, nog geen twee weken later plofte er een nieuwe kookbijbel op mijn deurmat, deze keer de Bijbel van de Thaise keuken. In deze blog lees je wat ik van dit boek vond en deel ik het recept van een heerlijke massaman curry!

Ik deelde het boek op Instagram en daar kwam echt een massa aan reacties op, blijkbaar zijn heel veel van jullie nieuwsgierig naar het boek. En dat snap ik! Als je net als ik dol bent op Aziatisch eten dan is zo’n boek vol pareltjes ook echt een musthave.

Thailand kent nogal een verscheidenheid aan recepten maar voor deze ‘Cook the books’ wilde ik graag aan de slag met mijn favoriete curry allertijden: Massaman curry.

Gelukkig vond ik een recept voor massaman currypasta en het recept voor massaman curry in het boek en die wil ik graag met je delen vandaag.

Wel vast een disclaimer vooraf: ik heb het recept (behoorlijk) aangepast. In de eerste plaats omdat ik bepaalde ingrediënten niet goed kon vinden maar ook omdat ik mijn massaman curry het liefst niet al te spicy eet.

Mijn aangepaste recept vind je in de receptkaart hier beneden. Wil je echt het authentieke recept gebruiken dan zul je even in het boek moeten kijken.

De bijbel van de Thaise keuken

Thaise massaman curry

Net als in de Bijbel van de Indonesische keuken staat ook deze Bijbel van de Thaise keuken knettertje vol met fijne recepten. Het boek is hét naslagwerk voor iedereen die de geheimen van de Thaise keuken wil leren kennen.

Het boek is geschreven door Ratchadawan Pia-Ud (Noi). Haar naam brengt me direct even terug naar Thailand.

Toen ik stage liep in Bangkok waren er veel dames die de naam Ratchadawan droegen maar altijd aangesproken werden onder een andere naam, zoals ook in het geval van Noi.

Noi verzorgt al jaren Thaise kookworkshops aan huis en op locatie. Haar passie voor de Thaise cultuur voert door in de recepten die ze maakt. Noi heeft als doel het gezicht te worden van de Thaise keuken in Nederland en de afgelopen jaren heeft ze grote stappen gemaakt. Zo heeft ze meegewerkt aan een programma van 24Kitchen en was ze werkzaam bij Happy Happy Joy Joy. En nu is er dus haar boek: de Bijbel van de Thaise keuken.

In de Bijbel van de Thaise keuken vind je bekende Thaise klassiekers zoals papajasalade (som tam) en pad thai. Maar ook voor kookliefhebbers die wat dieper de Thaise keuken in willen duiken is dit boek een echte aanrader.

Ook ik vind er nog meer dan voldoende uitdaging in en heb vooral heel veel zin om met de verschillende recepten aan de slag te gaan. Er zijn namelijk nog zat gerechten die ik echt nog nooit heb gegeten. Op mijn to-make lijstje staan sowieso nog:

 • kokossoep met gamba’s en bamboescheuten;
 • krokant buikspek met Chinese broccoli;
 • gebakken rijstnoedels met kip;
 • rijstnoedels met buikspek;
 • gegrilde pijlstaartinktvis

Het boek bevat meer dan 150 recepten dus ik ben er voorlopig nog wel even zoet mee. Iedere keer als ik door de Bijbel van de Thaise keuken blader kom ik weer iets nieuws tegen waar ik direct zin in heb. Dikke vette aanrader dus dit boek! Voor nu ga ik aan de slag met het recept van de Thaise massaman curry.

De Bijbel van de Thaise keuken is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com voor €31,99.

massaman curry

Massaman curry recept

Het eerste dat ik maakte uit het boek was het Massaman curry recept. Het is mijn favoriete Thaise curry, met name vanwege het feit dat deze curry niet pittig is.

Voor beginnelingen is dit een prima Thais massaman recept om mee te starten. Het recept van Noi Pia-Ud vraagt wel om behoorlijk wat pepers, maar ik heb dit dus eigenhandig aangepast. Op deze manier kon Vic namelijk ook lekker mee eten zonder dat de stoom uit zijn oren kwam.

Door het aanpassen van de hoeveelheid pepers maakte ik in plaats van de 100 gram currypasta volgens het boek, precies genoeg voor het maken van een pan curry; ik hield dus geen currypasta over.

Verder heb ik er bij het maken van het gerecht voor gekozen om kippendijen te gebruiken in plaats van biefstuk en het vlees en de aardappels te laten garen in de curry in plaats van apart. De kooktijd werd hierdoor wat langer en ik had meer kokosmelk nodig, maar de curry smaakte alsnog fantastisch.

Voor het authentieke recept van deze massaman curry van Noi zul je even in het boek moeten spieken.

massaman curry recept

Ben je gek op Thaise recepten? Dan vind je deze gerechten met Thaise invloeden misschien ook lekker!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

thaise massaman curry
4.39 van 13 stemmen

Thaise massaman curry

Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren afgedekt in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

 • Hakmolentje of vijzel
 • Wokpan

Ingrediënten

Massaman currypasta

 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 3 kardemompeulen
 • 1 tl witte peperkorrels
 • 1 rode peper – fijngesneden
 • 1 tl trassi (garnalenpasta)
 • 1 el galangawortel – fijngesneden
 • 2 el serehpoeder
 • 1 sjalotje – fijngesneden
 • 4 teentjes knoflook – fijngesneden
 • snuf zout

Massaman curry

 • zonnebloemolie
 • massaman currypasta
 • 1 kaneelstokje
 • 2 steranijs
 • 1 ui – in stukken gesneden
 • 200 gr aardappelen – geschild en in blokjes
 • 400 gr kippendijen – in stukken
 • 500 ml kokosmelk
 • 1 el tamarindepasta
 • 2 el vissaus
 • 2 el suiker
 • 50 gr geroosterde pinda's

Instructies

Massaman currypasta

 • Doe alle ingrediënten voor de currypasta bij elkaar in een hakmolentje en maal het geheel fijn tot een gladde currypasta.

Massaman curry

 • Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok op laag vuur. Bak hierin de currypasta met het kaneelstokje en de steranijs.
 • Voeg de ui, aardappelen, kippendijen, kokosmelk en tamarindepasta toe. Draai het vuur iets hoger en breng de inhoud van de wok aan de kook.
 • Kook het geheel in 25-30 minuten op laag vuur tot de kip en aardappelen helemaal gaar zijn.
 • Haal de wok van het vuur en breng de curry op smaak met de vissaus en de suiker. Garneer met geroosterde pinda's.

Join the Conversation

 1. Willemieke says:

  Ik ben erg benieuwd naar dit recept! De kardemompeulen die je gebruikt, zijn die gedroogd (zoals die van verstegen)? Waar kun je galangawortel kopen, en kun je deze eventueel vervangen door laospoeder?

  Groet, Willemieke

  1. Sabine Author says:

   Klopt, die zijn inderdaad gedroogd! Galangawortel kun je kopen bij Indonesische toko’s of je gebruikt laospoeder. Je hebt dan aan een theelepeltje genoeg.

 2. Nelise says:

  Ziet er heerlijk uit. Welk groentegerecht zou je hierbij serveren?

  1. Sabine Author says:

   Ik zou gaan voor Tom Sam, Thaise papajasalade. Of je wokt een groentemix van bijv. paksoi, paprika en bloemkool.

 3. Marleen says:

  Ha Sabine, moet de kardemom in zijn geheel ook vermalen? Omdat ik n hele zie in het gerecht!

  1. Sabine Author says:

   Ik zie geen hele kardemom in het gerecht? Alleen geroosterde pinda’s.

   1. Meryan says:

    In de currypasta zit kardemom. @marleen, ik heb ze in z’n geheel vermalen en het harde buitenkantje merk je niet meer na het koken.

 4. Ine Konings says:

  Hoi! Ik wil heel graag deze curry maken. Alle ingrediënten heb ik in huis, alleen geen kaneelstokje. Kan ik dit weglaten of eventueel een beetje kaneelpoeder gebruiken? Verder heb ik geconcentreerde tamarindepasta in huis. Is het deze die je gebruikt? Alvast bedankt!

  1. Sabine Author says:

   Je kunt inderdaad een beetje kaneelpoeder toevoegen. En ik geloof dat tamarindepasta altijd een geconcentreerde variant is, dus ik denk het wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close