Thaise zalmcurry met crispy kokosrijst

Ik hoor de reacties al voor het publiceren van gerecht: “deze curry heb ik nog nooit in Thailand gezien, dit is geen échte Thaise curry!”. Zulke puristen zijn er echt! Maar wat ik dus zo leuk vind aan koken, en dit heb ik al meerdere malen gezegd, de vrijheid in de keuken is zo fijn. Iets HOEFT niet authentiek te zijn, alles staat open voor eigen invulling. En zo is het ook met deze Thaise zalmcurry met crispy kokosrijst. Ik heb deze curry ook nog nooit in Thailand gezien. En tóch deed de smaak dankzij de (wel) authentieke Thaise ingrediënten me even aan Thailand denken. Hoe fijn is het, dat een gerecht je even terugbrengt naar een ander land?

Voor deze curry heb je Thaise basilicum nodig. Die is tegenwoordig te koop bij Albert Heijn gelukkig en anders vind je het bij de toko ook wel. Gebruik in ieder geval geen (Italiaanse) basilicum als alternatief, die smaakt namelijk heel anders. Thaise basilicum is iets meer anijsachtig en je hebt er ook veel minder van nodig om smaak te geven aan een gerecht. De blaadjes zien er bovendien ook wat anders uit. Meer puntig dan het ronde van de basilicum die wij zo goed kennen.

De crispy kokosrijst maak je overigens gewoon zelf. Dit doe je door de rijst in kokosmelk te koken. Even goed af laten koelen en vervolgens lekker krokant bakken in een beetje olie. Mocht je er de tijd voor hebben dan kun je de rijst ook al van tevoren koken. Dat scheelt je weer tijd op het moment dat je bijna aan tafel wil.

Thaise zalmcurry met crispy kokosrijst

No ratings yet

Thaise zalmcurry met crispy kokorijst

Hoewel niet authentiek Thais, doet deze Thaise zalmcurry me dankzij de smaken wel echt aan Thailand denken. Heerlijk met crispy kokosrijst.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Ingrediënten

Crispy kokosrijst

  • 1 kop pandanrijst
  • 400 ml kokosmelk

Curry:

  • 1 el olie
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 70 g rode currypasta
  • 1 el vissaus
  • 400 ml kokosmelk
  • sap van 1 limoen
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el Thaise basilicum - fijngehakt
  • 1 el peterselie - fijngehakt
  • 200 g spinazie
  • 100 g wortel - julienne
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 4 moten zalm

Instructies

  • Doe de rijst samen met de kokosmelk in een pan en kook de rijst met de deksel op de pan in 10 minuten gaar. Laat de rijst afkoelen en bak deze vervolgens in een beetje boter lekker krokant. Er mag best een korstje op de rijst komen.
  • Verhit in een diepe pan de olie en fruit hierin de knoflook en de ui aan. Voeg de rode currypasta toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Doe dan alle andere ingrediënten m.u.v. de zalm in de pan. Roer goed door, breng het geheel aan de kook en kook de curry 15 minuten op laag vuur.
  • Bak in een koekenpan ondertussen de zalmmoten gaar. Schep de curry bij de zalm in de pan en serveer met de crispy kokosrijst.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Thais
Trefwoord: curry, eenpansgerecht, kokosrijst, makkelijke maaltijd, Thais, zalm, zalmcurry

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Thaise zalmcurry met crispy kokosrijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close